30.8.10

ΔΝΤ: Νέο πρόγραμμα δανειακής διευκόλυνσης προτείνει ο Lipsky

Τη δημιουργία ενός έκτακτου προγράμματος χρηματοδότησης ως μέρος μιας συνολικής δέσμης εργαλείων που θα έχουν στόχο να προλαμβάνουν την εξάπλωση των οικονομικών κρίσεων, πρότεινε κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, John Lipsky σημείωσε ότι η νέα διευκόλυνση ρευστότητας θα μπορούσε να λειτουργήσει σε συνεργασία με άλλα δανειακά προγράμματα του ΔΝΤ.

Ως αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης οι παγκόσμιοι ηγέτες ενίσχυσαν τα κεφάλαια του ΔΝΤ στα 750 δισ. δολ. Δημιουργήθηκε επίσης ένα νέο δανειακό εργαλείο με την ονομασία ευέλικτη πιστωτική γραμμής ή FCL. Τον περασμένο Ιούλιο το ΔΝΤ ανακοίνωσε εξάλλου ότι εξετάζει μια "προληπτική" πιστωτική γραμμή ή PCL, που θα προβλέπει τα ίδια δημοσιονομικά και οικονομικά κριτήρια που συνήθως ισχύουν για όλα τα δάνεια του ΔΝΤ.

Ο Lipsky πρότεινε και ένα τρίτο εργαλείο, μια βραχυπρόθεσμη διευκόλυνση έκτακτης ανάγκης. Όπως επισήμανε, κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο από την ad hoc χρήση των έκτακτων συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων (swap lines) που η Federal Reserve δρομολόγησε στα τέλη του 2008.

Το στέλεχος του ΔΝΤ έκανε έκκληση για τη δημιουργία ενός καλύτερου πλαισίου με στόχο την αντιμετώπιση των κρίσεων, κάτι που χαρακτήρισε "συστημικό μηχανισμό πρόληψης των κρίσεων".

"Τα μέσα αυτά θα μπορούν να παρέχουν ενεργά και ταυτόχρονα στήριξη σε μια ομάδα μελών του Ταμείου –αντί σε μία χώρα κάθε φορά– είτε μέσω της υφιστάμενης FCL, της προτεινόμενης FCL, ή πιθανώς μέσω μιας ενδεχόμενης βραχυπρόθεσμης πιστωτικής διευκόλυνσης", δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίζει να εξετάζει τις προτάσεις αυτές τις επόμενες εβδομάδες με στόχο να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση στη σύνοδο της G-20 στη Σεούλ το Νοέμβριο.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1036924

No comments: