Με επιστολή, που απέστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα στον πρωθυπουργό και με αφορμή τα σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού, τα μέλη του Συνδέσμου Τουριστικών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων ζητούν να μην υπάρξουν αλλαγές τουλάχιστον στα υπουργεία, που έχουν να κάνουν με τον Τουρισμό, την Παραγωγή και την Ανάπτυξη, εξηγώντας, μεταξύ άλλων, πως «δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί ούτε ημέρα. Με όσα «τράβηξε» φέτος ο τουρισμός, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, γεγονός που αποδεικνύει την ποιότητα του προϊόντος μας. Το προϊόν είναι εξαιρετικό και επάνω σε αυτό πρέπει να επενδύσουμε, πρέπει να βελτιωθούμε και να μην καθυστερήσουμε άλλο».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Γιώργος Τελώνης, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «ερχόμαστε πάρα πολύ κοντά στα περσινά νούμερα. Βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο, ή παρατηρούμε μία ελαφρά πτώση της τάξης των δύο τριών μονάδων». Συμπληρώνει πως «σε ό,τι αφορά τα έσοδα, είναι λιγότερα κατά 7-9%» και εξηγεί πως «οι διανυκτερεύσεις είναι λιγότερες ανά τουρίστα και προφανώς αντίστοιχες είναι και οι εκταμιεύσεις».
Ο γενικός γραμματέας Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής, Αλέξανδρος Βασιλικός, επισημαίνει ότι «αυτό που παρατηρείται στην Αθήνα είναι μία πτώση του τζίρου, ίδια με την περσινή, της τάξης του 14 με 15%».
Η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό «δεν είναι απόρροια μόνον της πτώσης των τιμών στα καταλύματα, αλλά και της οικονομικής κατάστασης των χωρών προέλευσης των τουριστών, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται σε οικονομική ύφεση, άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Τελώνης.
Ο κ. Βασιλικός, από την πλευρά του, κάνει λόγο για «έλλειψη κεντρικού τουριστικού σχεδιασμού» και διευκρινίζει πως «οι χώρες της Μεσογείου, που είναι άμεσα συγκρίσιμες με εμάς, έχουν μια συγκεκριμένη στρατηγική στον τουρισμό, βάζουν στόχους και ξέρουν που πάνε. Εμείς, δεν έχουμε προσδιορίσει τι ακριβώς θέλουμε».
Η τουριστική κίνηση, έτσι όπως την κατέγραψαν οι συνεργάτες του ΑΠΕ - ΜΠΕ απ΄ άκρου σ΄ άκρον της χώρας έχει ως εξής:
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Με εντυπωσιακούς ρυθμούς εξελίσσεται η τουριστική κίνηση στα Δωδεκάνησα, όπου καταγράφεται αξιοσημείωτη αύξηση στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών. Το ποσοστό της αύξησης στις αφίξεις σε Ρόδο και Κω υπερβαίνει το 10%, ενώ σε πολύ καλά επίπεδα και με ανάλογα ποσοστά εξελίσσεται η κίνηση και στα υπόλοιπα νησιά του νομού. Το θετικό αποτέλεσμα αποδίδεται στη συστηματική προσπάθεια προβολής και διαφήμισης του τουρισμού, που καταβάλλουν από κοινού Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιχειρηματίες της περιοχής, κυρίως στη Ρόδο, όπου δραστηριοποιείται ο Οργανισμός Προώθησης του Ροδιακού Τουρισμού.
Ο Ιούλιος έκλεισε με αύξηση 11,45% για τη Ρόδο και σε ανάλογο ποσοστό για την Κω. Σε εξίσου καλούς ρυθμούς κινείται για την ώρα και ο Αύγουστος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Αερολιμένα «Διαγόρας» της Ρόδου, το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα η κίνηση σημείωσε αύξηση 10,5%. Ο αριθμός των αλλοδαπών έφτασε τα 170.500 άτομα, ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου του 2009 ήταν 154.000. Αντίθετα, η κίνηση με πτήσεις εσωτερικού σημείωσε πτώση της τάξης του 17%.
Από την αρχή του έτους έως και τον Ιούλιο, στη Ρόδο, καταγράφηκε αύξηση αφίξεων 7,52%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 53.366 άτομα περισσότερα από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ειδικότερα, έφτασαν στο νησί, με πτήσεις τσάρτερ, 762.602 άτομα, ενώ πέρσι 709.236 άτομα.
Η γερμανική αγορά φαίνεται να ανακάμπτει από τη «βουτιά» που είχε σημειώσει πριν μερικούς μήνες. Παρά τις βολές που δέχθηκε η Ελλάδα από το επίσημο κράτος τους, οι Γερμανοί απέδειξαν ότι παραμένουν πιστοί πελάτες των ελληνικών νησιών και κυρίως της Ρόδου. Ως σημαντικό αξιολογείται για την ελληνική τουριστική κίνηση το ότι ανέκαμψε και η ιταλική αγορά, που τα τελευταία δύο χρόνια είχε παρουσιάσει καθίζηση.
Οι Άγγλοι απέδειξαν γι άλλη μια χρονιά ότι ...ψηφίζουν Ρόδο, με τα ποσοστά τους να είναι ικανοποιητικά, ενώ αντίστοιχη και καλύτερη είναι και η εικόνα από την αγορά του Ισραήλ, που καταγράφει ποσοστό αύξησης 34%. Εντυπωσιακότερο είναι το ποσοστό των Γάλλων επισκεπτών, που καταγράφουν αύξηση 55%.
Ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της αύξησης για τη ρωσική αγορά, καθώς έφτασε το 77%, ενώ αναμφίβολα το ρεκόρ έσπασε το τουριστικό ρεύμα από την Ουκρανία (428%). Σημειώνεται ότι, απολογιστικά, οι αγορές με τη μεγαλύτερη πτώση στο επτάμηνο ήταν η Σλοβενία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Κύπρος.
Παρά την αύξηση στον αριθμό τουριστών που έχουν έρθει έως τώρα στη Ρόδο και στα άλλα νησιά του νομού, υπάρχει υστέρηση εσόδων, όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες, κυρίως λόγω των μειωμένων τιμών, που αναγκάστηκαν να δώσουν τα ξενοδοχεία για την προσέλκυση πελατών, αλλά και της ευρείας έκτασης που έχει πάρει το σύστημα «all inclusive», το οποίο αποτρέπει τους τουρίστες από το να ξοδεύουν χρήματα έξω από τις ξενοδοχειακές μονάδες, στις οποίες φιλοξενούνται.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Μειωμένη σε σχέση με πέρσι, εμφανίζεται έως τώρα η τουριστική κίνηση στην Πελοπόννησο. Η πτώση σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού φτάνει κατά μέσο όρο το 30%, ενώ αισιοδοξία αποπνέει μόνον η Μεσσηνία, που παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα στην περιοχή της Πυλίας. Σημειώνεται δε, ότι στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας καταγράφεται αύξηση αφίξεων με πτήσεις τσάρτερ, σε σχέση με πέρσι. Η αύξηση υπολογίζεται σε 12%.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού, Αντωνία Μπούζα, «η φετινή περίοδος εξελίσσεται θετικά. Άνοιξε η γερμανική αγορά, αλλά πήγαμε καλά και στον εσωτερικό τουρισμό και βοήθησαν πολύ τόσο η εξελισσόμενη κατασκευή του δρόμου προς την Καλαμάτα, όσο και οι αεροπορικές συνδέσεις με Αθήνα και Θεσσαλονίκη».
Η κ. Μπούζα εξηγεί ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης στον νομό δεν είναι τυχαία. Εκτός από την οδική πρόσβαση και τις απευθείας πτήσεις με τα μεγάλα αστικά κέντρα, συνέβαλε και η καλή διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.
Στην Αρκαδία η πτώση είναι αισθητή, καθώς όπως δηλώνουν ξενοδόχοι της παραλιακής Κυνουρίας, δεν κατάφεραν να πετύχουν πληρότητα 100% ούτε τις ημέρες του δεκαπενταύγουστου.
Καλύτερη, ωστόσο, είναι η εικόνα στην περιοχή του Τυρού Κυνουρίας, με αφίξεις κυρίως από το εσωτερικό. Η τουριστική κίνηση παρουσιάζει μικρή άνοδο.
Στην Αργολίδα, ο Γιάννης Μπόλλας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδόχων δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η μείωση στην τουριστική κίνηση φτάνει το 20% σε σχέση με πέρσι». Αποδίδει τη μείωση στο τρίπτυχο «οικονομική κρίση, απεργιακές κινητοποιήσεις, έλλειψη διαφήμισης στο εξωτερικό».
Όπως δηλώνει, οι τιμές των καταλυμάτων στην περιοχή είναι της περιόδου 2004 - 2005, παρότι αυξήθηκαν τα λειτουργικά έξοδα. Το μεγαλύτερο αρνητικό ποσοστό στις αφίξεις καταγράφεται σε Ερμιόνη και Πόρτο-Χέλι. Ακόμα και το Ναύπλιο, που παραδοσιακά προσελκύει τουρισμό του διημέρου, παρουσιάζει πτώση. Τον δε Αύγουστο -έως τώρα- η πληρότητα δεν έχει ξεπεράσει το 60%.
Κατά τους τουριστικούς παράγοντες της Κορινθίας, η πτώση της κίνησης στο Λουτράκι φτάνει το 40%. Στην περιοχή της Βόχας, με επίκεντρο το Βραχάτι, η πτώση κυμαίνεται στο 30% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά υπήρξε πληρότητα 100% κάποιες μέρες του Αυγούστου. Στην περιοχή του Ξυλοκάστρου η πτώση άγγιξε και το 50% με μικρή ανάκαμψη τον Αύγουστο, κυρίως από παραθεριστές του Σαββατοκύριακου. Γενικότερα στην Κορινθία η όποια τουριστική κίνηση αποδίδεται από Αθηναίους παραθεριστές του τριήμερου και από περάσματα εκδρομέων με προορισμό άλλες περιοχές.
Όσο για την Λακωνία, ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού, Δημήτρης Πολάλης, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχει πρόβλημα. Μέχρι τώρα, συγκριτικά με πέρσι, έχουμε μείωση αφίξεων περίπου 30% και στο εισπρακτικό κομμάτι η πτώση φτάνει 50%». Οι ξενοδόχοι του νομού -λέει- έχουν μειώσει τις τιμές στα καταλύματα έως και κατά 30% και υπογραμμίζει ότι τα ξενοδοχεία στη Λακωνία απορρόφησαν τις δύο μονάδες αύξησης του ΦΠΑ, αλλά η αγορά «δεν αντέχει άλλη αύξηση».
Στην Αχαϊα η πληρότητα των παραλιακών ξενοδοχείων αγγίζει το 100% τον τρέχοντα μήνα, σύμφωνα με τις δηλώσεις στο ΑΠΕ - ΜΠΕ του προέδρου των Ξενοδόχων, Νίκου Παπαλέξη. Σημειώνει, ωστόσο, ότι για να «ισοφαρίσει» η πτώση, που καταγράφηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, θα πρέπει να υπάρξει καλή συνέχεια τουλάχιστον και τον Σεπτέμβριο.
Άλλο χαρακτηριστικό της φετινής τουριστικής περιόδου στην περιοχή είναι, σύμφωνα με τον κ. Παπαλέξη, πως αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών που ζητούσαν από τα ξενοδοχεία το πακέτο όλων των υπηρεσιών, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές. Όσο για την προσέλευση των ξένων τουριστών, παρουσίασε μείωση, με μεγαλύτερη αυτή των Γερμανών (12%).
ΣΑΜΟΣ
Ελαφρώς μειωμένη είναι η φετινή προσέλευση τουριστών στη Σάμο, τουλάχιστον εκείνων, που φτάσουν στο νησί με αεροπλάνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου, τον μήνα Ιούλιο καταγράφηκαν 11.974 αφίξεις εσωτερικού και 24.173 εξωτερικού με πτήσεις τσάρτερ. Για τους αντίστοιχους περσινούς μήνες τα ποσοστά των αφίξεων ήταν 13.804 αφίξεις από πτήσεις εσωτερικού και 25.383 από πτήσεις τσάρτερ του εξωτερικού. Τον Αύγουστο η κίνηση ήταν ικανοποιητική, αλλά οι περί τον τουρισμό επιχειρηματίες δηλώνουν πως οι εισπράξεις είναι λιγότερες από τις περσινές, γεγονός που αποδίδεται στις συγκρατημένες δαπάνες, λόγω οικονομικής κρίσης.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ανάσα για τον τουρισμό της Ανατολικής Κρήτης αλλά και όλου του νησιού γενικότερα αποτέλεσε ο Δεκαπενταύγουστος, αφού οι πληρότητες στα ξενοδοχεία άγγιξαν το 95%.
Ο Αύγουστος ξεκίνησε θετικά για τις αφίξεις τουριστών στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου και ενισχύθηκε τις ημέρες, που συνδυάστηκαν με την αργία. Οι τουριστικοί φορείς εκτιμούν πως αν υπολογίσει κανείς τη μικρή αύξηση του Ιουλίου και εκείνη με την οποία αναμένεται να κλείσουν Αύγουστος και Σεπτέμβριος, στο τέλος της τουριστικής περιόδου τα ποσοστά αφίξεων θα είναι αντίστοιχα με τα περσινά.
Σημειώνεται πως τον προηγούμενο μήνα, στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», καταγράφηκαν 49.305 αφίξεις εσωτερικού έναντι 54.770 τον περσινό Ιούλιο και 414.163 αφίξεις με πτήσεις τσάρτερ έναντι 405.155 πέρσι.
Συνολικά το διάστημα Ιανουάριος - Ιούλιος στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου μετρήθηκαν 308.342 αφίξεις εσωτερικού έναντι 317.973 πέρυσι το ίδιο διάστημα (πτώση 3,02%) και 1.051.954 αφίξεις με τσάρτερ έναντι 1.064.103 το 2009.
Οι τουριστικοί φορείς αναφέρουν ότι ο αριθμός των φετινών αφίξεων ενδέχεται να προσεγγίσει τα περσινά επίπεδα, αλλά ο τζίρος τους έχει περιοριστεί αισθητά, αφού Έλληνες και αλλοδαποί επισκέπτες έχουν πλέον συρρικνώσει τις δαπάνες τους στη διάρκεια των διακοπών τους.
Προβληματισμός, πάντως, στην αγορά έχει προκαλέσει η κατάρρευση του βρετανικού πρακτορείου «Flight options», που συνεργαζόταν με διάφορους προορισμούς σε Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτο και Κανάρια νησιά.
ΧΑΝΙΑ
Και στα Χανιά, οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό, εκτιμούν πως παρά την πτωτική κίνηση των δύο προηγούμενων μηνών, αυτή του τρέχοντος και η αναμενόμενη για τον Σεπτέμβριο, θα ισοφαρίσει τα ποσοστά με τα περσινά. Αγωνία, ωστόσο, αντίστοιχη με εκείνη των άλλων ελληνικών προορισμών, διατυπώνεται και εδώ για τη συρρίκνωση του τζίρου των επιχειρήσεων, η οποία υπολογίζεται σε 20%.
Τον Αύγουστο, που παραδοσιακά συνδυάζεται με τις διακοπές των Ελλήνων, οι πληρότητες στις ξενοδοχειακές μονάδες του νομού άγγιξαν το 100%. Στο ίδιο ποσοστό κινήθηκαν και οι πληρότητες στα πλοία της γραμμής, αλλά και στις προγραμματισμένες πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης».Από τις αρχές Αυγούστου στον βόρειο άξονα των Χανίων -από την πρωτεύουσα μέχρι και το Μάλεμε- οι ξενοδοχειακές μονάδες δεν διέθεταν κλίνες, ενώ και για τα διαθέσιμα δωμάτια χρειαζόταν συστηματική έρευνα.
Ειδικά για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, οι πληρότητες ήταν της τάξεως του 100% σε περιοχές όπως η Παλαιόχωρα, το Λουτρό, η Αγία Ρούμελη, η Σουγιά, τα Φαλάσαρνα και το Φραγκοκάστελο. Την ίδια πληρότητα άγγιξαν και οι περιοχές του άξονα από Καλύβες, Αλμυρίδα έως και Γεωργιούπολη. Στο 90% κινήθηκαν οι πληρότητες σε Κίσσαμο και Κολυμπάρι, ενώ δεν υπήρχαν διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία της περιοχής του Ακρωτηρίου.
Υπολογίζεται ότι μόνο στην πόλη των Χανίων βρέθηκαν 20.000 επισκέπτες περισσότεροι από πέρσι και η κυκλοφοριακή επιβάρυνση ήταν περί τα 4.000 ΙΧ επιπλέον. Μόνο την τελευταία εβδομάδα πριν τον Δεκαπενταύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο λιμάνι της Σούδας με τα δύο πλοία της γραμμής κατέφθασαν 15.000 επιβάτες και 4.500 οχήματα.
Στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης», από τη Δευτέρα 8 Αυγούστου έως και το πρωί της Παρασκευής 13 του μήνα πραγματοποιήθηκαν 128 πτήσεις τσάρτερ και 60 τακτικές με τις οποίες έφθασαν στα Χανιά 12.000 επισκέπτες. Από την 1η Αυγούστου έως την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, μόνο με τα πλοία της γραμμής έφθασαν στα Χανιά 57.700 επισκέπτες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νομού Χανίων, Νίκο Κόρακα, έως και τις 20 Αυγούστου οι πληρότητες κινήθηκαν σε υψηλά ποσοστά, ενώ από τις 25 Αυγούστου και μετά θα υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια ακόμα και στις πλέον τουριστικές περιοχές, μάλιστα με μειωμένες τιμές. Όπως ο ίδιος σημειώνει, τα ποσοστά των αφίξεων θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Εκεί όπου αναμένεται πτώση είναι τα έσοδα, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του φετινού καλοκαιριού για τον νομό Χανίων είναι ότι πολλοί από τους επισκέπτες φιλοξενήθηκαν σε συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα, ενώ πολλοί άλλοι προτίμησαν τα χωριά του νομού, όπου παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση.
Πλήγμα το φετινό καλοκαίρι υπέστη η Γαύδος που από την 1η Ιουλίου έμεινε ουσιαστικά χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση, καθώς με κοινοτική οδηγία, τα πλοία ανοικτού τύπου, που πραγματοποιούσαν τα δρομολόγια στο ακριτικό νησί, δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν σε απόσταση πέραν των 17 ναυτικών μιλίων. Η σύνδεση με το νησί γινόταν με μικρά πλοία, τα οποία ωστόσο δεν είχαν τη δυνατότητα μεταφοράς πολλών επιβατών, ενώ και η διάρκεια του ταξιδιού ήταν μεγαλύτερη.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Μικρή μείωση, περίπου 1,5% στις αφίξεις στο αεροδρόμιο και το λιμάνι της Ζακύνθου, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Διεθνές Αεροδρόμιο του νησιού για τις πτήσεις τσάρτερ, τον Ιούλιο καταγράφηκαν 11.000 λιγότεροι τουρίστες από τον αντίστοιχο μήνα του 2009.
Το ίδιο χρονικό διάστημα, στο λιμάνι της Ζακύνθου έφτασαν με τα πλοία της γραμμής 70.216 επιβάτες και πέρσι 80.649.
Όσο για τα ΙΧ, από την έναρξη της τουριστικής σεζόν και έως τις αρχές του Αυγούστου, έφτασαν στο νησί λιγότερα από 15.000 αυτοκίνητα, ενώ πέρσι την ίδια περίοδο περισσότερα από 18.200.
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Λιγότερες κατά 20% είναι οι διανυκτερεύσεις στη Χαλκιδική το χρονικό διάστημα από την 1η Μαΐου έως σήμερα. Επιπλέον, ο τζίρος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εμφανίζεται μειωμένος κατά 30% και τα στοιχεία για την επόμενη χρονική περίοδο - μέχρι τις 15 Οκτωβρίου - δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Γρηγόρης Τάσιος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, ο Αύγουστος αναμένεται να κλείσει με πληρότητες, που θα ανέρχονται σε 85%, έναντι 95% τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, ενώ για το χρονικό διάστημα μετά τις 10 Σεπτεμβρίου, το αντίστοιχο ποσοστό δεν θα υπερβαίνει το 40%, από 70% που ήταν το 2009. Άλλωστε και η εισροή τουριστών από τις βαλκανικές χώρες μειώθηκε - με εξαίρεση τη Σερβία (διψήφιο το ποσοστό αύξησης) - ως και 10%.
No comments:
Post a Comment