30.8.10

Η Fed διαπιστώνει ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας 'είναι άτονη', αντλώντας όλα τα απαραίτητα διδάγματα

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, με δηλώσεις του, που δημοσιεύονται εκτεταμένα σήμερα σε μεγάλο φάσμα μμε των ΗΠΑ, επισημαίνει ότι η ανάκαμψη της ομοσπονδιακής οικονομίας "είναι ηπιότερη της αναμενόμενης και προς το παρόν ανολοκλήρωτη", έστω κι αν "η ανάπτυξη αυτή στη διάρκεια του 2011 θα εδραιωθεί".

Προκύπτει επομένως, τονίζει ο αξιωματούχος, πως "θα πρέπει, ενδεχομένως, να ληφθούν από την Fed και πρόσθετα νομισματικά μέτρα, με άξονα δράσης να υποστηριχθεί η ομοσπονδιακή οικονομία".

"Η Νομισματική μας Επιτροπή (της Fed) προτίθεται να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα, προς το συμφέρον της οικονομίας μας στη διάρκεια του β' εξαμήνου φέτος, έστω κι αν αυτά φανούν επώδυνα, στην περίπτωση που κάτι τέτοιο αποδειχθεί αναγκαίο"(...) "θα ληφθούν δε τα μέτρα αυτά ιδίως στην περίπτωση που η επιδείνωση της οικονομίας μας προκύψει μεγάλη", δηλώνει ευθέως ο αξιωματούχος, που έτυχαν διακριτής "κάλυψης", σήμερα, σε όλα τα αμερικανικά μμε της οικονομίας.

Κρατικά ομόλογα

Οσον αφορά τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα που η Fed προμηθεύεται, περιοδικώς, ο κ. Μπερνάνκι αναφέρει ότι "με αυτά καθίσταται δυνατόν να μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια της Fed".

Επίσης, δεν αποκλείει η Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει στο μέλλον κι άλλα ομόλογα της ίδιας κατηγορίας ώστε, λόγω ακριβώς της πληθώρας τους, να ξεπερνιούνται ταυτοχρόνως τα όποια μειονεκτήματα από την κατοχή τους".

Επιτοκιακή πολιτική

Ο κ. Μπερνάνκι αναφέρει επίσης ότι "δεν θα ήταν κατάλληλο να μειωθούν έτι περαιτέρω τα δανειστικά επιτόκια της Fed, ή να αλλάξει ο στόχος της για τον ρυθμό του πληθωρισμού" προκρίνοντας, αντιθέτως, "τη διατήρηση των ισχυόντων δανειστικών επιτοκίων, έστω γιά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα".

Ας σημειωθεί εδώ ότι, τί είδους μέτρα ενδέχεται να λάβει επιπροσθέτως η Fed, γιά να υποσρηριχθεί ο ήπιος, έστω, ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, ο κ. Μπερνάνκι αρνείται προς το παρόν να αποκαλύψει, διατηρώντας προδήλως το πλεονέκτημα που έχει, στην οικονομία, ένας αιφνιδιασμός των αγορών...

Γιά την ανεργία, τέλος, ο κ. Μπερνάνκι δηλώνει ότι "αυτή κατέστη πιό ήπια κατά τους τελευταίους λίγους μήνες"(...) "όμως ακόμα δεν υποχώρησε στο επιθυμητό, από την ηγεσία της Fed, επίπεδο".

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1859722

No comments: