Ο δρόμος για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων που θα αποτρέψουν την εκτροπή από την επίτευξη του στόχου για έλλειμμα στο 8,1% στο τέλος του έτους άνοιξε με το αναθεωρημένο μνημόνιο που δημοσιοποίησε η Κομισιόν. Hδη στην κυβέρνηση έχει αρχίσει η συζήτηση από τις αρχές Αυγούστου, όταν έγιναν γνωστά τα μεγέθη από την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο επτάμηνο.
Αν και επισήμως από το υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν πως δεν τίθεται θέμα λήψης επιπρόσθετων φορολογικών μέτρων, οι αρμόδιες υπηρεσίες ήδη έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, προκειμένου να βρεθούν περί τα 2 - 2,2 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή δείχνει να είναι η ?μαύρη τρύπα? από την υστέρηση των εσόδων.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο έχει δώσει εντολή στις αρμόδιους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς να εξαπολύσουν την τελική «επίθεση» τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αναστραφεί η τάση και να αυξηθούν τα έσοδα κατά το τελευταίο 4μηνο του έτους.
Στόχος είναι ότι στην περίπτωση που εάν δεν καταστεί εφικτός ο στόχος της αύξησης των εσόδων, πράγμα ιδιαίτερα πιθανό εάν όχι σίγουρο, τότε τα μέτρα που θα ληφθούν να μην είναι τόσο επώδυνα και, κυρίως, να μην έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και στα εισοδήματα των πολιτών.
Εσοδα
Με την έκθεσή της η Κομισιόν άνοιξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ζήτημα λήψης νέων μέτρων λαμβάνοντας υπόψη της την υστέρηση που υπάρχει στο μέτωπο των εσόδων και θέτοντας ως αδιαπραγμάτευτη παράμετρο τη μείωση του ελλείμματος τουλάχιστον στο 8,1% στο τέλος του έτους. Με αυτό το δεδομένο, που αναμένεται να τεθεί περισσότερο επιτακτικά στην επίσκεψη που θα κάνουν οι ελεγκτές της τρόικας στα τέλη του επόμενου μήνα στην Αθήνα, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλήξει ήδη στο «plan B» που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.
Το πρώτο που αναμένεται να συμβεί είναι η άρνηση παραλαβής στρατιωτικού υλικού. Με τον τρόπο αυτό θα χρήματα που θα καταβάλλονταν με την παραλαβή του υλικού αυτού θα εμφανιστούν στον προϋπολογισμό ως μείωση δαπανών. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει περί τα 600 εκατ. ευρώ, ίσως και λίγο υψηλότερα εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
«Θύμα» των νέων μέτρων θα είναι και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ήδη στο 7μηνο οι δαπάνες περιορίστηκαν στα 4,2 δισ. ευρώ, ενώ για το έτος βάσει του μνημονίου θα φτάσουν τα 9,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 5 δισ. ευρώ επιπλέον στο τελευταίο 5μηνο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το ΠΔΕ θα θυσιαστεί στο ?βωμό? της μείωσης του ελλείμματος κατά 1 δισ. ευρώ. Βέβαια υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις στους κύκλους του κυβερνώντος κόμματος για την απόφαση αυτή και τούτο διότι υπάρχει ο κίνδυνος η ύφεση να βαθύνει έτι περαιτέρω και αυτό που θα κερδηθεί σε επίπεδο ελλείμματος να χαθεί στην ανάπτυξη.
Το τελευταίο μέτρο που εκτιμάται ότι θα ληφθεί είναι η επίσπευση της μετάταξης του ΦΠΑ για μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες από το 11% που είναι σήμερα στο 23%. Πρόκειται για προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως τρόφιμα, για τα οποία η ετήσια συνεισφορά στον προϋπολογισμό θα είναι περί το 1 δισ. ευρώ. Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι αυτό να υλοποιηθεί, εφόσον τελικά αποφασιστεί, τον Οκτώβριο, να ισχύσει δηλαδή από 1ης Οκτωβρίου ή το αργότερο από τις 15 του ίδιου μήνα. Τα έσοδα για τον προϋπολογισμό, στην καλύτερη περίπτωση, δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα 250 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον περικοπές δαπανών, κυρίως καταναλωτικών από οργανισμούς και υπουργεία. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν περί τα 400 εκατ.
Στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν πως με τη λήψη αυτών των μέτρων ο στόχος θα επιτευχθεί με σχετική άνεση, ενώ αν έρθουν και ευχάριστα νέα από το μέτωπο των ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν αποκλείεται, η Ελλάδα να εκπλήξει ευχάριστα τις αγορές και τους εταίρους της.
Το «plan b» σε αριθμούς
- 600 εκατ. ευρώ από τη μετακύλιση παραλαβής στρατιωτικού υλικού.
- 1 δισ. ευρώ περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι δαπάνες του οποίου θα φτάσουν στο έτος -βάσει του μνημονίου- στα 9,2 δισ. ευρώ.
- 250 εκατ. ευρώ από την επίσπευση για τον Οκτώβριο της μετάταξης του ΦΠΑ για μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες από το 11% που είναι σήμερα στο 23%.
- 400 εκατ. ευρώ από περαιτέρω περικοπές καταναλωτικών δαπανών σε οργανισμούς και υπουργεία.
Μείωση ελλείμματος λόγω τιμάριθμου
Σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός τηρηθεί κατά γράμμα, δηλαδή η αποκλιμάκωση του ελλείμματος φθάσει στο 39,5% σε σχέση με το 2009 τότε στο τέλος του έτους το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 7,8% του AEΠ έναντι 8,1% που προέβλεπε το αρχικό κείμενο του μνημονίου. Στο νέο μνημόνιο λαμβάνεται υπόψη ο ιδιαίτερα υψηλός πληθωρισμός (4,75% υπολογίζεται σε ετήσια βάση), ο οποίος οδηγεί σε μεγαλύτερο ονομαστικό AEΠ και ως εκ τούτου σε λογιστική μείωση του ελλείμματος. Έτσι η Kομισιόν εκτιμά πλέον πως το έλλειμμα θα πέσει στο 7,8% και το χρέος στο 130,2% έναντι 133,3% του AEΠ που ήταν η αρχική πρόβλεψη.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=52565148
_________________________
Τι καλά φέρνει ο ..πληθωρισμός, ε;;;;
No comments:
Post a Comment