Αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις προς τις ελληνικές τράπεζες για συγχωνεύσεις, καθώς τα αποτελέσματά τους για το β’ τρίμηνο ενδεχομένως να δείξουν «βουτιά» λόγω των υψηλών επισφαλειών και της επιδεινούμενης ποιότητας των assets τους.
Σύμφωνα με το Bloomberg, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες ανακοινώνουν αυτήν αποτελέσματα έως τι1 31 Αυγούστου, έχουν κληθεί τόσο από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου όσο και από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργο Προβόπουλο, να εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμαχιών.
Οι εικασίες περί συγχωνεύσεων αυξήθηκαν μετά την προσφορά που κατέθεσε τον προηγούμενο μήνα η Τράπεζα Πειραιώς για την απόκτηση των ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Οι εξαγορές ενδεχομένως να βοηθήσουν τις τράπεζες να περιορίσουν τα κόστη τους, να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους και να παράσχουν καλύτερη πρόσβαση στις κεφαλαιακές αγορές και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης, σημειώνει το Bloomberg.
Αν και η συγκέντρωση του κλάδου «δεν επιλύει τα προβλήματα ρευστότητας, και πιστωτικών κινδύνου του κλάδου», μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ανταγωνισμού για τις καταθέσεις και να οδηγήσει σε εξοικονόμηση δαπανών», σύμφωνα με τον αναλυτή της Macquarie Research, Pawel Uszko. Έτσι, όπως εκτιμά, «η συγκέντρωση θα ήταν επωφελής».
Παράλληλα, εκτιμά πως οι ξένες τράπεζες είναι απίθανο να αγοράσουν ελληνικές προς το παρόν, λόγω της αβεβαιότητας όσον αφορά τους πιστωτικούς κινδύνους και τις πιέσεις στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, ενώ εκτιμά πως «οι συγχωνεύσεις μεταξύ μεγάλων παικτών είναι πιο πιθανές, μόνο όμως αν η τιμή είναι σωστή».
Από την πλευρά του, ο αναλυτής της UBS, Alexander Kyrtsis, υποστηρίζει πως η εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ για χρηματοδότηση και η επιδεινούμενη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών είναι πιθανό να οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και «ενέσεις» κεφαλαίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθούν μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με πιο εύρωστους ισολογισμούς». «Οι επιχειρηματικές οντότητες που θα προκύψουν θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου, θα δημιουργήσουν συνέργιες και θα πρέπει, τελικά, να είναι σε σημαντικά καλύτερη θέση να ανταγωνιστούν στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη».
Η Tania Gold, αναλύτρια της UniCredit (η οποία δίνει σύσταση "sell" για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες), σημειώνει πως οι πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, η αύξηση των προβλέψεων και οι εκροές στις εγχώριες καταθέσεις θα πλήξουν την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών το β’ τρίμηνο. «Προβλέπουμε ότι το κόστος του ρίσκου σε κάθε μια τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς η ελληνική οικονομία παραμένει υπό πίεση», σύμφωνα με την Gold.
Οσον αφορά τα αποτελέσματα β’ τριμήνου, σύμφωνα με τον μέσο όρο των εκτιμήσεων αναλυτών:
-Η Εθνική Τράπεζα θα εμφανίσει καθαρά κέρδη 109 εκατ. ευρώ, προβλέψεις 328,4 εκατ. ευρώ, καθαρά έσοδα από τόκους 1,029 δισ. ευρώ και συνολικό κύκλο εργασιών 1,111 δισ. ευρώ.
-Η Eurobank θα εμφανίσει καθαρά κέρδη 30,7 εκατ. ευρώ, προβλέψεις 346,7 εκατ. ευρώ, καθαρά έσοδα από τόκους 566,1 εκατ. ευρώ και συνολικό κύκλο εργασιών 737,8 εκατ. ευρώ.
- Η Alpha Bank θα εμφανίσει καθαρά κέρδη 33,3 εκατ. ευρώ, προβλέψεις 215,6 εκατ. ευρώ, καθαρά έσοδα από τόκους 453,3 εκατ. ευρώ και συνολικό κύκλο εργασιών 555,2 εκατ. ευρώ.
- Η Τράπεζα Πειραιώς θα εμφανίσει ζημιές 17,6 εκατ. ευρώ, προβλέψεις 105,3 εκατ. ευρώ, καθαρά έσοδα από τόκους 290,2 εκατ. ευρώ και συνολικό κύκλο εργασιών 361,6 δισ. ευρώ.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/599970/Article.aspx
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment