18.8.10

Ασφαλέστερο το χρέος Αργεντινής από το ελληνικό

Ασφαλέστερο θεωρεί η αγορά ομολόγων, το χρέος της Αργεντινής έναντι του ελληνικού, για πρώτη φορά μετά από 7 εβδομάδες, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Αυτή την εβδομάδα, το κόστος ασφάλισης των κρατικών τίτλων της Αργεντινής (CDS) υποχώρησε κατά 15 μονάδες βάσης, στις 817 μ.β., ενώ τα αντίστοιχα ελληνικά CDS ενισχύθηκαν κατά 24 μ.β. και βρίσκονται πλέον 27 μονάδες βάσης υψηλότερα από της Αργεντινής.

Σύμφωνα δε, με την κατάταξη της CMA Datavision (ημερομηνίας 18/7/2010), η Ελλάδα εμφανίζει πιθανότητες χρεοκοπίας της τάξεως του 50,21%, ενώ η Αργεντινή 42,16%.

Όπως άλλωστε επισημαίνουν οι αναλυτές, η Αργεντινή, μετά την κρίση του 1998, ευνοείται από την άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων και καταγράφει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, εν αντιθέσει με τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι η Αργεντινή θα καταγράψει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 9,7%, ενώ η Wells Fargo υπογραμμίζει τη σημαντική ώθηση στα φορολογικά έσοδα της χώρας λόγω της ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων. Αντιθέτως, η ελληνική οικονομία «εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί φέτος έως και 4%» αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, ενώ το δεύτερο τρίμηνο, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,5%

«Πρόκειται σίγουρα για μια πιο μακροπρόθεσμη τάση», σχολιάζει στο Bloomberg ο Aryam Vazquez, οικονομολόγος της Wells Fargo. «Οι δανειακές ανάγκες της Αργεντινής δεν αποτελούν πια πηγή ανησυχίας, κάτι που ξεκάθαρα δεν ισχύει για την Ελλάδα», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη Morgan Stanley, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Αργεντινής αναμένεται για φέτος στο 0,1% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος της Ελλάδας είναι η μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ

«Τα CDS της Αργεντινής πιθανότατα θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τα ελληνικά τους επόμενους 12 μήνες», εκτιμά ο Jim Craige, διαχειριστής της Stone Harbor Investment Partners στη Νέα Υόρκη με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 12 δισ. δολαρίων σε τίτλους αναπτυσσόμενων οικονομιών και συμπληρώνει «η Αργεντινή έχει καλύτερες δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων συγκριτικά με χώρες που έχουν υψηλό χρέος όπως είναι η Ελλάδα»

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/599305/Article.aspx

No comments: