17.8.10

Με αφορμή την Ελλάδα, η ρευστότητα θα αποτρέψει το double dip

Τη προτίμησή του για επενδύσεις σε αναδυόμενες αγορές, με έμφαση τη Βραζιλία και τη Μαλαισία, εκφράζει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο πρόεδρος της Templeton Asset Management Ltd., Mark Mobius.

«Ο κόσμος, και ειδικότερα οι αναδυόμενες αγορές, κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή των ΗΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι αγορές χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Ρωσία, αλλά και άλλες όπως η Τουρκία ή η Ν. Αφρική, αλλάζουν «δραματικά» σημειώνει ο Mobius.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζει «όχι πολύ κακό» το ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2%-3%, επισημαίνει ωστόσο ότι το πρόβλημα έγκειται στις πολιτικές που ακολουθεί η Ουάσινγκτον. «Πολλοί ανησυχούν για τον αντι-επιχειρηματικό προσανατολισμό της κυβέρνησης Ομπάμα, για τις κυβερνητικές δαπάνες κ.ο.κ. Νομίζω ότι στις επόμενες εκλογές θα υπάρξει πιθανότατα μία αλλαγή στον προσανατολισμό της κυβέρνησης, προς την κατεύθυνση πιο φιλο-επιχειρηματικών πολιτικών και ίσως της μείωσης των κυβερνητικών δαπανών, κάτι που ήδη μπορεί να διαπιστώσει κανείς στο υπουργείο Άμυνας».

Ο Mobius δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο μίας ύφεσης τύπου double dip καθώς, όπως εξηγεί, οι διαφορές σε σχέση με την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, οπότε και προέκυψε αυτός ο όρος, είναι μεγάλες. Και προσδιορίζει ως μία από αυτές την μεγάλη ρευστότητα που έχουν διοχετεύσει οι κυβερνήσεις διεθνώς στο σύστημα, ως αποτέλεσμα των όσων συνέβησαν στην Ελλάδα. «Πριν την Ελλάδα, όλοι περίμεναν μία επιβράδυνση της προσφοράς χρήματος και υποχώρηση της ρευστότητας. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί τώρα. Τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικάνοι φοβούνται το αποκαλούμενο double dip», δηλώνει ο Mobius.

Μεταξύ άλλων, ο Mobius αναφέρεται και στις αγορές μετοχών, σημειώνοντας ότι «οι αποτιμήσεις δεν είναι σήμερα όσο ‘λογικές’ εμφανίζονταν στις αρχές του 2009 ή στα τέλη του 2008. Μάλλον βρίσκονται κάπου στη μέση. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε ακόμα να βρούμε ευκαιρίες, αλλά αυτό δεν είναι πια τόσο εύκολο όσο ήταν στις αρχές του προηγούμενου έτους».

Ερωτηθείς για τη διαφορετική στάση που τηρούν απέναντι στις μετοχές οι θεσμικοί επενδυτές και τα funds από τη μία πλευρά και οι ιδιώτες επενδυτές από την άλλη, ο Mobius σχολιάζει ότι οι τελευταίοι πιθανότατα επηρεάζονται αρνητικά από την ειδησεογραφία. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι οι εικόνα που παρουσιάζουν οι ιδιώτες επενδυτές εντός των ΗΠΑ διαφέρει από αυτή εκτός των ΗΠΑ, καθώς στη δεύτερη περίπτωση παρατηρούνται «μεγάλες εισροές», όπως λέει.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1030341

No comments: