Περισσότερα από 15.000 αιτήματα -για βεβαιώσεις οφειλών- έχουν δεχθεί οι τράπεζες από την 1η Σεπτεμβρίου που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Οι δανειολήπτες ζητούν να πληροφορηθούν το ύψος της οφειλής που έχουν σε κάθε τράπεζα, προκειμένου να προχωρήσουν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού που είναι και το πρώτο βήμα.
Τα αιτήματα, αφορούν κυρίως βεβαίωση οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες σε ποσοστό πάνω από 70%. Οι δανειολήπτες είναι σαφώς λιγότεροι, αφού υπολογίζεται ότι κάθε καταναλωτής κατά μέσο όρο υποβάλλει αίτημα σε τρεις διαφορετικές τράπεζες (π.χ. 2 πιστωτικές κάρτες και 1 καταναλωτικό δάνειο).
Τα τραπεζικά στελέχη υπολογίζουν ότι το ποσοστό των αιτημάτων που θα πάρει τελικά την οδό των δικαστηρίων θα είναι εξαιρετικά μικρό και υπογραμμίζουν ότι αναμένεται να εκδοθεί μία σειρά από προεδρικά Διατάγματα που θα ορίζουν λεπτομερώς και με σαφήνεια πότε δεν μπορεί να πληρώσει κάποιος την οφειλή του.
Η «αστοχία» του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπως λένε οι τραπεζίτες, είναι ότι οι πρώτες αιτήσεις θα φτάσουν στα δικαστήρια, αφού προηγηθούν οι διαδικασίες του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τον Φεβρουάριο του 2011, δηλαδή ύστερα από 6 μήνες. Και σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να οριστεί δικάσιμος μέσα σε 6 μήνες. Δηλαδή ήδη θα έχουν περάσει 12 μήνες, διάστημα κατά το οποίο ο δανειολήπτης δεν θα έχει καταβάλει δόσεις δανείων και καρτών στην τράπεζα.
Στην περίπτωση που το δικαστήριο δεχθεί το αίτημα και διαγράψει το χρέος καλώς. Αν το αίτημα απορριφθεί τότε ο δανειολήπτης, δεν μπορεί να προσφύγει εκ νέου στο δικαστήριο και κυρίως θα κληθεί να καταβάλλει τις καθυστερούμενες δόσεις που θα επιβαρύνονται και με τους τόκους υπερημερίας.
Ας σημειωθεί ότι οι καθυστερούμενες οφειλές έχουν ξεπεράσει τα 22 δισ. ευρώ, με το ποσοστό καθυστερήσεων στα στεγαστικά να διαμορφώνεται στο τέλος Αυγούστους στο 10%, στα καταναλωτικά δάνεια στο 15% με 17% και στις πιστωτικές κάρτες να ξεπερνά ακόμα και το 20%.
Από την αρχή του χρόνου οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις περίπου 80.000 δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών και πιστωτικών καρτών) συνολικού ποσού άνω των 3,5 δισ. ευρώ.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1044401
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment