Τη ΔΕΗ, την Τέρνα Ενεργειακή, τη Motor Oil Hellas, την Τιτάν και τον ΟΛΠ επιλέγει ως top picks για την ελληνική αγορά η Alpha Finance, στην ανάλυσή της για το Σεπτέμβριο.
Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, το ελληνικό χρηματιστήρια βρίσκεται ακόμη σε «άμυνα», καθώς οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξελίξει. «Μήπως είμαστε πιο κοντά σε ένα σημείο καμπής;».
Η Alpha Finance τονίζει ότι στην αρχή του 2010, ήταν αρκετά αισιόδοξη για την ταχύτητα της ανάκαμψης και τη σοβαρότητα των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.
Το κλίμα άλλαξε στο β΄ τρίμηνο και παραμένει «ασθενές», αν και η κυβέρνηση υλοποιεί με επιτυχία σειρά μέτρων λιτότητας. Με την αγορά να προεξοφλεί ήδη ένα λογικό bear case σενάριο, υπάρχουν δύο περιοχές που μπορεί να επικεντρωθεί κανείς στα επόμενα τρίμηνα.
Στα μακροοικονομικά δίνεται το βάρος. Αυτό ήταν το θέμα για το 2009 και αυτό θα συνεχίσει να είναι μέχρι η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση ξανά στις αγορές, που δεν αναμένεται μέχρι το β΄ εξάμηνο του 2011, κατά την Alpha Finance.
Σημεία καμπής θα είναι οι ενδείξεις των επιτυχημένων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, που θα οδηγήσει σε χαμηλότερο έλλειμμα και στην υλοποίηση των μέτρων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Από την πλευρά της αγοράς, τα κέρδη αναμένεται να υποχωρήσουν 43% το 2010, με την Ελλάδα να διαπραγματεύεται με premium 45% σε σχέση με το ευρωπαϊκό Ρ/Ε του 2010.
Ωστόσο, «εκτιμούμε ότι το χάσμα αυτό θα συρρικνωθεί το 2011, κυρίως εξαιτίας των χαμηλότερων προβλέψεων από τις τράπεζες. Εν τω μεταξύ, οι συζητήσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές, οι ιδιωτικοποιήσεις και η φορολογική μεταρρύθμιση μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στο ποια κατεύθυνση θα λάβει το ΧΑ».
Σε ό,τι αφορά στα top picks, η χρηματιστηριακή σχολιάζει πως η ΔΕΗ (22,7 τιμή στόχο, outperform), είναι πολύ υποτιμημένη. «Γιατί η ΔΕΗ διαπραγματεύεται με discount 50% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές; Οι μακροοικονομικές ανησυχίες και η χαμηλή ορατότητα είναι οι απαντήσεις», αναφέρει η χρηματιστηριακή.
Ωστόσο, σχολιάζει, η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι ρούχα, και για αυτό δεν περιμένει ότι η ζήτηση θα μειωθεί δραματικά το 2010-2011.
Την ίδια στιγμή, τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας θα έχουν θετική επίδραση, στο μέχρι πρότινος ανελαστικό κόστος απασχόλησης, το οποίο αντιστοιχεί στο 40% του συνολικού κεφαλαιακού κόστους. Εκτιμά ότι σε ετήσια βάση, το εργατικό κόστος θα μειωθεί περισσότερο από 10%. Θεωρεί ωστόσο ότι η ΔΕΗ δεν θα επωφεληθεί τόσο πολύ το 2010 από τις θετικές επιδράσεις των μέτρων λιτότητας, εξαιτίας των υψηλότερων φόρων και της εφάπαξ συνεισφοράς των 100 εκατ. ευρώ στο ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων, το έλλειμμα του οποίου προβλέπεται ότι θα ανέλθει στα 770 εκατ. ευρώ το 2010.
Η Τέρνα Ενεργειακή (outperform, τιμή στόχος 5,60 ευρώ), εκτιμάται από την Alpha Finance πως είναι ένα βαθιά υποτιμημένο story, καθώς η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της υποδηλώνει αρνητική αποτίμηση για τον αγωγό της. Σχολιάζει ακόμη τις διασφαλισμένες ταμειακές ροές και τους υποσχόμενους στόχους για το ενεργειακό μείγμα των ΑΠΕ, το οποίο έχει καθυστερήσει εξαιτίας νομοθετικών ρυθμίσεων. Το τελευταίο ωστόσο έχει αντιμετωπιστεί μετά από την έγκριση του νέου νόμου για τις ΑΠΕ. Σύμφωνα με την Alpha Finance, η έναρξη λειτουργίας μονάδων ΑΠΕ το 2010-2011 είναι βασικό ζήτημα, καθώς όπως εκτιμά, τα κέρδη ανά μετοχή του 2012 θα τετραπλασιαστούν σε σχέση με το 2010. «Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Τέρνα Ενεργειακή δεν θα πρέπει να συγκρίνεται ακόμη με τις άλλες εταιρείες του κλάδου, μόνο με βάση τα λειτουργικά assets».
Για την ελκυστική αποτίμηση της Motor Oil (outperform και τιμή στόχος 11 ευρώ) και την προνοητική διοίκησή της κάνει λόγο η Alpha Finance, υποστηρίζοντας πως εν τω μέσω ενός μεταβλητού περιβάλλοντος διύλισης, η εταιρεία έχει αποδείξει την ευελιξία της, παρουσιάζοντας περιθώρια διύλισης σημαντικά υψηλότερα του μέσου όρου, που αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ακόμη, σχολιάζει πως η υποαπόδοση των μετοχών της δεν είναι δικαιολογημένη δεδομένης της ελκυστικότητας της αποτίμησης, και θεωρεί πως οφείλεται στα μακροοικονομικά ρίσκα. Περιμένει επίσης πως η μερισματική πολιτική θα παραμείνει γενναιόδωρη, με την προϋπόθεση πως το ελληνικό δημόσιο περιορίσει τον φόρο του 40% στα διανεμηθέντα κέρδη.
Για τον Τιτάνα (outperform, τιμή στόχος τα 18,9 ευρώ), συστήνει την «αγορά» του εξαιτίας της σταθεροποίησης των αγορών σε Ελλάδα και ΗΠΑ, αλλά και της ισχυρής δημιουργίας ταμειακών ροών. Ο παράγοντας Χ ωστόσο παραμένει η τιμή του τσιμέντου, καθώς δεν υπάρχουν πραγματικές πιέσεις στην Ελλάδα ενώ και ο ανταγωνισμός υποχωρεί στα Βαλκάνια.
Για τον ΟΛΠ (τιμή στόχος 25 ευρώ και σύσταση outperform), τονίζει πως πρόκειται για ένα story με ορατότητα.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1044440
No comments:
Post a Comment