Αποφάσισαν επέκταση του προγράμματος στήριξης αν η Ελλάδα το χρειαστεί
Αποφασισμένη να στηρίξει την Ελλάδα ώς το τέλος και να μην επιτρέψει αποτυχία του προγράμματός της εμφανίζεται η τρόικα, διαμηνύοντας πλέον στους επενδυτές ότι αν χρειασθεί θα συνεχίσει να τη χρηματοδοτεί και μετά το 2013.Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ενέκρινε τη δεύτερη δόση του δανείου την περασμένη Παρασκευή, όταν ορισμένα μέλη του έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας. Η απάντηση της ηγεσίας του ΔΝΤ ήταν ξεκάθαρη, ότι δηλαδή αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να βρει κεφάλαια από τις αγορές για την εξυπηρέτηση του χρέους της- και υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα έχει εφαρμόσει με συνέπεια το Μνημόνιο-, θα υπάρξει επέκταση του προγράμματος στήριξης. Η επέκταση αυτή θα μπορεί να πάρει τη μορφή της συνέχισης της χρηματοδότησης, αλλά και της βελτίωσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους της (roll-over).
Εξίσου ξεκάθαρη, όμως, ήταν και η διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, με την έννοια της διαγραφής ενός μέρους του.
Διαβεβαιώσεις
Τις διαβεβαιώσεις αυτές φέρεται να μετέφερε, εμμέσως πλην σαφώς, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ για την Ελλάδα κ. Πολ Τόμσεν στους επενδυτές με τους οποίους συναντήθηκε ο έλληνας υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη. Ο κ. Τόμσεν, όπως και οι κ. κ. Σ. Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και Κ. Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνόδευαν τον υπουργό στη μίνι αυτή περιοδεία του, ενώ από σήμερα θα βρίσκονται μαζί του στην Αθήνα. Μαζί με τα στελέχη της τρόικας που έχουν έρθει στην Αθήνα, από τη Δευτέρα θα προχωρήσουν στην ενδιάμεση αξιολόγηση της εφαρμογής του Μνημονίου, ενόψει της χορήγησης της τρίτης δόσης του δανείου.
Με τις σχετικές δηλώσεις τους, οι εκπρόσωποι της τρόικας θέλησαν να στηρίξουν την Ελλάδα και να καθησυχάσουν τους επενδυτές, που παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στη χώρα και διατηρούν στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού της, καθιστώντας απαγορευτική την επιστροφή της στις αγορές.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου που ρωτήθηκε χθες σχετικώς, μετά τη συνάντησή του με τη γαλλίδα ομόλογό του κ. Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι «εφαρμόζουμε κατά γράμμα» ένα πρόγραμμα, το οποίο θα επιτρέψει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. «Μπορούμε να παραμείνουμε εκτός αγορών ώς το 2012. Ελπίζουμε, όμως, να επιστρέψουμε κάποια στιγμή μέσα στο 2011, εφόσον οι συνθήκες βελτιωθούν», είπε.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4594558
No comments:
Post a Comment