17.9.10

«Ναι» σε μηχανισμό κυρώσεων είπε ο Γιώργος

Υπέρ ενός μηχανισμού κυρώσεων, στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης και του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην Ενωση, ετάχθη χθες ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, που είχε ως κεντρικά θέματα την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική αλλά και την οικονομική διακυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε πως οι κυρώσεις δεν πρέπει να αφορούν μόνον τα κράτη-μέλη, αλλά να επεκταθούν και στο τραπεζικό σύστημα όταν αυτό συμβάλλει στη φοροδιαφυγή και τη δημιουργία φορολογικών παραδείσων. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου «χρειαζόμαστε, πρώτον, έναν μηχανισμό παρακολούθησης και, δεύτερον, έναν μηχανισμό κυρώσεων». Οπως εξήγησε, εάν υπήρχε αυτό το σύστημα πριν από έξι χρόνια, η Ελλάδα δεν θα είχε φθάσει στα όρια της χρεοκοπίας. Διευκρίνισε επίσης ότι η χθεσινή συζήτηση δεν υπεισήλθε στο είδος των κυρώσεων, αλλά κατά την ελληνική θέση δεν θα πρέπει να αφορά μόνον παραβάσεις στο έλλειμμα και το χρέος, αλλά να συμπληρώνεται από έναν μηχανισμό που θα συνδέεται με την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Σημειώνεται ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίουόπως αναφέρουν και τα συμπεράσματα της χθεσινής Συνόδου- θα πρέπει να υποβάλει την τελική έκθεσή του με το σύνολο των προτάσεών του για την οικονομική διακυβέρνηση. Τόσο όμως το Βερολίνο, όσο και οι σύμμαχοί του, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα πιέσουν μέ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:
«Κυρώσεις και στο τραπεζικό σύστημα όταν συμβάλλει στη φοροδιαφυγή»
χρι τέλους για ποινές που θα περιλαμβάνουν τη στέρηση των κοινοτικών κονδυλίων ή και του δικαιώματος ψήφου.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4594559

No comments: