14.9.10

ΑΠΕ:Πράσινο φως για επενδύσεις 2 δισ. ευρώ

Το ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων αξίας 2 δισ. ευρώ σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έσπευσε να ανακοινώσει χθες, ο αντιπρέδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, παρακάμπτοντας την καθ' ύλην αρμόδια υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και υπενθυμίζοντας την παρουσία του στην κυβέρνηση.

Πρόκειται για «πράσινες» επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα που είχαν βαλτώσει στα γρανάζια των διαφόρων υπηρεσιών για τρία και τέσσερα χρόνια και έλαβαν το πράσινο φως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Πάγκαλος τονίζει ότι, υπό τον συντονισμό του γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας για την απεμπλοκή των επενδύσεων ΑΠΕ, η οποία συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα με την παρουσία εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων φορέων.

Αδειοδότηση
«Αποτέλεσμα αυτών των δράσεων αποτελεί η αδειοδότηση επενδύσεων μεγάλων έργων ΑΠΕ, συνολικού πρυπολογισμού 2 δισ. ευρώ». αναφέρει η ανακοίνωση, στην οποία επισυνάπτεται η απαντητική επιστολή του προέδρου της ΡΑΕ Νίκου Βασιλάκου προς την επιστολή που είχε στείλει ο κ. Πάγκαλος ζητώντας ενημέρωση στο θέμα της επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας των μεγάλων έργων ΑΠΕ.

Σύμφωνα με την επιστολή της ΡΑΕ, τα έργα που έλαβαν άδεια από τη ρυθμιστική Αρχή είναι τα εξής:

Εταιρεία Sunray: Αδειοδοτήθηκαν δύο επενδύσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, συνολικής ισχύος 5 MW και προϋπολογισμού, τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ, μετά από αναμονή 3 ετών. Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν εγκρίσεις άλλων ομοειδών έργων της εταιρείας.

Iberdrola - Ρόκας: Εγκρίθηκε η αδειοδότηση σειράς αιολικών έργων της εταιρείας στο Βόρειο Αιγαίο, που εκκρεμούσαν στη ΡΑΕ από το 2006. Πρόκειται για αιολικά πάρκα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου συνολικής ισχύος περίπου 700 MW και προϋπολογισμού περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

EdF - Υβριδικά Κρήτης: Aδειοδοτήθηκε σειρά υβριδικών σταθμών (αιολικό και υδροηλεκτρικό) της γαλλικής εταιρείας EdF στην Κρήτη, που εκκρεμούσαν στη ΡΑΕ από το 2007, συνολικής ισχύος περίπου 100 MW και προϋπολογισμού 500 εκατ. .

Ελλάκτωρ - Υβριδικό Λέσβου: Πρόκειται για υβριδικό σταθμό της εταιρείας Ελλάκτωρ συνολικής ισχύος περίπου 35 MW και προϋπολογισμού 67 εκατ. ευρώ, για το οποίο η αίτηση αδειοδότησης εκκρεμούσε στη ΡΑΕ από το 2006.

Εργα
Τα έργα αυτά αδειοδοτήθηκαν μετά από έγκριση της ολομέλειας της ΡΑΕ, που συνεδρίασε δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Εξάλλου, όπως αναφέρει η ΡΑΕ στην επιστολή της, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης και άλλων μεγάλων έργων ΑΠΕ, όπως το αιολικό πάρκο ισχύος 330 MW στη Σκύρο, που περιλαμβάνει και τη διασύνδεση του νησιού με υποβρύχιο καλώδιο, καθώς και το αιολικό έργο του ομίλου Κοπελούζου ισχύος 400 MW, που περιλαμβάνει και την ηλεκτρική διαασύνδεση των Κυκλάδων.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=58369150

No comments: