Την πάταξη της φοροδιαφυγής προέκρινε ως μία από τις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της εξόδου από την κρίση, ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια κοινής Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη 13η Συνδιάσκεψη του Όσλο.
«Αν η Ελλάδα πατάξει την φοροδιαφυγή δεν θα έχει ανάγκη νέων δανείων και θα επιταχυνθεί η πορεία εξόδου της από την κρίση», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στην κατ'ιδίαν συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν είπε ότι η αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ θετική, ενώ η υστέρηση που παρουσιάζεται στα έσοδα, δεν αλλάζει τον στόχο που έχει τεθεί για φέτος. Όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.
Μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετική την απόφαση που ελήφθη σήμερα στο Όσλο για την συνεργασία ΔΝΤ - ILO, ώστε να υπάρξει μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία, όπως είπε, «θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τους δείκτες».
Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την λειτουργία του κοινωνικού κράτους, είπε ότι το παράδειγμα των Σκανδιναβικών και γενικότερα των βόρειων χωρών είναι χαρακτηριστικό, καθώς συνδυάζουν και τα δύο. «Η ανταγωνιστικότητα μεγαλώνει όταν ο πολίτης αισθάνεται ασφαλής, ο περιθωριοποιημένος πολίτης δεν αποδίδει, η ανισότητα δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη, ενώ αντίθετα αναπτύσσονται κράτη, που δίνουν στους πολίτες τους ισότητα δικαιωμάτων και ευκαιριών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημαντικά περιθώρια συνεργασίας με τη Νορβηγία
Ερωτηθείς σχετικά με την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Νορβηγό πρωθυπουργό, Γιενς Στόλτενμπεργκ, ο κ. Παπανδρέου επικεντρώθηκε στα μεγάλα περιθώρια συνεργασίας και διεθνώς και διμερώς στα ναυτιλιακά, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη «πράσινης» τεχνολογίας.
Προανήγγειλε ότι θα υπάρξει συνεργασία με την Νορβηγία και αξιοποίηση της εμπειρίας της στην «σωστή αντιμετώπιση των ανέργων», καθώς, όπως εκτίμησε, ο ΟΑΕΔ με εξαίρεση μερικά τμήματά του είναι απαρχαιωμένος.
Χαρακτήρισε ακόμη «ψήφο εμπιστοσύνης» την αγορά ελληνικών ομολόγων από τα funds πετρελαίου και συντάξεων της Νορβηγίας, τονίζοντας ότι «αποφασίζουν με αντικειμενικά κριτήρια».
Απηύθυνε εξάλλου πρόσκληση στο Νορβηγό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ είχε συνάντηση και με τον Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της Μέσης Ανατολής, για το οποίο η Νορβηγία εκδήλωνε ανέκαθεν το ενδιαφέρον της.
Η συνεργασία Ελλάδας - Ισπανίας για την ανάπτυξη στην Ευρώπη και την καταπολέμηση της ανεργίας, κυριάρχησαν στην συνάντηση που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.
Η συνεργασία Ελλάδας - Ισπανίας για την ανάπτυξη στην Ευρώπη και την καταπολέμηση της ανεργίας, κυριάρχησαν στην συνάντηση που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.
Στην συνάντηση που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Χουάν Σομαβία κ. Σομαβία τέθηκε επί τάπητος η επιχειρηματικότητα των νέων, ένα ζήτημα όπου θα αξιοποιηθεί η εμπειρία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Επίσκεψη στην έδρα του Γραφείου στην Γενεύη θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν
Ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην διάρκεια της οποίας τον συνεχάρη για τα αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Τουρκία, ενώ τον προσκάλεσε στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου.
Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στο Όσλο παραχωρώντας συνέντευξη στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΑΚ.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1866372
No comments:
Post a Comment