2.9.10

Πονοκέφαλος για την Ιρλανδία η διάσωση της Anglo Irish Bank

Αντιμέτωπη με το πλέον απαιτητικό πρόγραμμα ενίσχυσης τραπεζών βρίσκεται η Ιρλανδία, μία από τις πλέον προβληματικές οικονομίες της Ευρώπης, ενώ προσπαθεί να περικόψει το δημοσιονομικό της έλλειμμα με επώδυνες περικοπές δαπανών. Το πρόβλημα είναι η τράπεζα Anglo Irish Bank. Τον Ιούλιο το περιοδικό The Banker τη χαρακτήρισε την πλέον ζημιογόνο τράπεζα στον κόσμο, ρεκόρ που αναμένεται να επαναλάβει φέτος, με ζημίες ύψους 8,3 δισ. ευρώ από δάνεια μόνον για τους πρώτους έξι μήνες του 2010. Η Anglo Irish είχε εκτεθεί ανεπανόρθωτα στη φούσκα της αγοράς ακινήτων την περίοδο 1994-2007, όταν όλοι μιλούσαν για το ιρλανδικό θαύμα και τον κέλτικο Τίγρη.

Εκτοτε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει βυθίσει την οικονομία σε ύφεση, η ανεργία έχει τριπλασιασθεί φθάνοντας στο 13,8%, η οικοδομική δραστηριότητα έχει καταρρεύσει, τα φορολογικά έσοδα έχουν συρρικνωθεί και το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει διογκωθεί φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση του Μπράιαν Κάουεν έχει εγκωμιασθεί διεθνώς για την εγρήγορση που επέδειξε το 2008 αποτρέποντας την κατάρρευση των τραπεζών και μειώνοντας το έλλειμμα με δραστικές περικοπές στα εισοδήματα των πολιτών. Ο κ. Κάουεν, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ συμφωνούν πως η Ιρλανδία πρέπει να εξακολουθήσει να περικόπτει τις δαπάνες κατά τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ ετησίως. Το κόστος που υπολογίζεται, όμως, πως θα έχει η διάσωση της Anglo υπερβαίνει αυτές τις προσπάθειες.

Μέχρι στιγμής το κόστος της διάσωσης των ιρλανδικών τραπεζών έχει φθάσει τα 35 δισ. ευρώ, τα 2/3 από τα οποία έχουν προορισμό από τα δημόσια ταμεία στην Anglo. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποτρέψει ένα χάος ανάλογο εκείνου που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers. Γι’ αυτό και προσέφερε ένα μοναδικό στην Ευρώπη προστατευτικό κέλυφος εγγυήσεων ώστε να πληρωθούν όλοι οι κάτοχοι ομολόγων που είχαν εκδώσει οι ιρλανδικές τράπεζες. Πολλοί πολιτικοί, όμως, ακόμη και στους κόλπους της κυβέρνησης, επικρίνουν το σχέδιο διάσωσης και επιμένουν πως θα ήταν καλύτερο για την Ιρλανδία να αναλάβουν και οι επενδυτές της Anglo ένα τμήμα της ζημίας. Η επιβάρυνση που συνεπάγεται η διάσωση της τράπεζας για τους φορολογούμενους εγγίζει τα 23 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση παραδέχεται πως τα χρήματα δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_02/09/2010_413385

No comments: