2.9.10

Η Wall Street κηρύσσει πόλεμο στην πολιτική των ρυθμίσεων στην οικονομία

Internatioanl Herald Tribune

Ο Ντάνιελ Λομπ, διαχειριστής κεφαλαίων σε hedge fund, υπήρξε από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του Μπαράκ Ομπάμα στην προεκλογική του εκστρατεία. Στρατευμένος Δημοκρατικός, προσέφερε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μέσω δωρεών και χορηγιών. Λιγότερο από ένα χρόνο πριν, συγκαταλεγόταν ακόμη μεταξύ της ελίτ της Wall Street που διατηρούσε αρκετά στενές σχέσεις με τον Λευκό Οίκο ώστε να προσκληθεί στην ομιλία του προέδρου στη Νέα Υόρκη, όταν ο κ. Ομπάμα τόνισε την ανάγκη για αναδιάρθρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Εξέπληξε, έτσι, η απόφασή του να στείλει επιστολή στους επενδυτές και να ανακοινώσει τη συμμετοχή του σε διαδήλωση που θα γίνει στην Ουάσιγκτον, στο πλευρό ενός συντηρητικού ραδιοφωνικού σταθμού. «Η Ουάσιγκτον έχει τους τελευταίους μήνες λάβει μέτρα, όπως η αγωγή κατά της Goldman Sachs, που προκαλούν διχασμό στον λαό» έγραφε στην επιστολή που κυκλοφόρησε στους κύκλους της ελίτ, από τα Χάμπτονς της Νέας Υόρκης μέχρι τη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας. Η επίθεσή του σκιαγραφεί πώς αισθάνονται ορισμένοι πρώην φίλοι του προέδρου από τον επιχειρηματικό κόσμο. Δεν είναι είδηση πως έχει λήξει ο μήνας του μέλιτος ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και στη Wall Street.

Το εκπληκτικό είναι, όμως, πως ορισμένοι από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του προέδρου έχουν τόσο απροκάλυπτα εκδηλώσει την αντίθεσή τους ώστε διακινδυνεύουν να χάσουν την επιρροή τους στο κόμμα. Η επικρατούσα αντίληψη είναι πως τα στελέχη των τραπεζών, οι διαχειριστές των hedge funds και οι διαπραγματευτές κεφαλαίων υποστήριξαν την υποψηφιότητα Ομπάμα επειδή είχε κολακεύσει το εγώ τους. Ισχυρίζονται πως ήξεραν ότι θα επεδίωκε την επιβολή υψηλότερων φόρων και αυστηρότερων ρυθμίσεων, αλλά πως δεν είχαν διανοηθεί ότι θα τους παρουσίαζε ως απατεώνες.

Η Wall Street παρουσιάζει τον εαυτό της ως θύμα. Ο κ. Λομπ, όμως, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,4 δισ. δολαρίων στην εταιρεία του Third Point Partners, σκιαγραφεί με πιο εύστοχο τρόπο εκείνο που λένε πολλοί άλλοι στον χώρο των χρηματοπιστωτικών και των επιχειρήσεων. «Εχουμε σκεφτεί πάρα πολύ σχετικά με τον αντίκτυπο της πολιτικής στις επιχειρήσεις, στις βιομηχανίες και γενικότερα στην οικονομία», έγραψε. Η εταιρεία του έχει πωλήσει τις τοποθετήσεις της σε μεγάλες τράπεζες εξ αιτίας της λαίλαπας των ρυθμίσεων και ξεφορτώθηκε τις μετοχές της στην ασφαλιστική Wellpoint, καθώς ο κ. Λομπ τις θεωρεί «εκτεθειμένες σε απρόβλεπτες ρυθμίσεις». Ανεξάρτητα από την εγκυρότητά τους, οι απόψεις του σκιαγραφούν ένα ευρύτερο πρόβλημα της οικονομίας: αν οι ηγεσίες των επιχειρήσεων έχουν τέτοια έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν επενδύουν στη χώρα.

Οι επικριτές της Wall Street θα διαμαρτυρηθούν δικαίως πως δεν ήταν παρά οι πράξεις των καπιταλιστών της ελεύθερης αγοράς που δημιούργησαν την ανάγκη για νέες ρυθμίσεις.

Σε αυτό δεν θα διαφωνήσει ο κ. Λομπ. «Πολλοί πιστεύουν πως η κατάρρευση της αγοράς επισφαλών στεγαστικών δανείων μαζί με την πτώχευση και τη διάσωση πολλών τραπεζών αποτελούν την αποτυχία του καπιταλισμού και όχι το προϊόν ενός συνδυασμού εσφαλμένης διαχείρισης, ανεύθυνων στελεχών και αδρανών ρυθμιστικών αρχών», παρατηρεί και προσθέτει πως «εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς γιατί τόσοι άνθρωποι συμπέραναν ότι το σύστημα είναι σαθρό στο σύνολό του».

No comments: