3.9.10

Bernanke: Έρχονται διασπάσεις τραπεζών

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά ιδρύματα των ΗΠΑ ενδεχομένως να προχωρήσουν σε συρρίκνωση των μεγεθών τους ή σε υιοθέτηση λιγότερο πολύπλοκων επιχειρηματικών μοντέλων προκειμένου να συμμορφωθούν με τις νέες διατάξεις για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke.

Μιλώντας στην επιτροπή του Κογκρέσου που διερευνά τα αίτια της χρηματοοικονομικής κρίσης, ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι ο νόμος Dodd-Frank που εγκρίθηκε πρόσφατα δίνει την αρμοδιότητα στις εποπτικές αρχές να περιορίζουν το μέγεθος τραπεζών που απειλούν να γίνουν "πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν".

Οι νέες εξουσίες που διαθέτουν οι εποπτικές αρχές, σε συνδυασμό με τις πιέσεις από τις αγορές, αναμένεται να περιορίσουν το μέγεθος των εταιρειών. "Η πρόβλεψη μου είναι ότι ακόμα και χωρίς άμεση παρέμβαση από την κυβέρνηση, με την πάροδο του χρόνου θα δούμε τη διάσπαση και κάποια μείωση στο μέγεθος και την πολυπλοκότητα των ιδρυμάτων", δήλωσε ο Bernanke.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των τραπεζών που ήταν πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν αποτέλεσε το σημαντικότερο μάθημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ επισήμανε ότι πλέον οι ρυθμιστικές αρχές διαθέτουν τα αναγκαία εργαλεία για να χειριστούν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Επανέλαβε παράλληλα ότι η Federal Reserve δεν είχε στη διάθεση της το 2008 τα αναγκαία εργαλεία για τη διάσωση της Lehman Brothers.

Ο πρόεδρος της Fed επισήμανε ότι η επενδυτική τράπεζα δεν διέθετε τις αναγκαίες εγγυήσεις για να εξασφαλίσει και νέα δάνεια. Σημείωσε παράλληλα ότι η Fed αποφάσισε εκείνη τη χρονική στιγμή να μην κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση γνωστοποιώντας ότι δεν υπάρχει τρόπος διάσωσης της επενδυτικής τράπεζας καθώς κάτι τέτοιο ενδεχομένως να προκαλούσε μεγαλύτερο πανικό στις αγορές.

"Με το σύστημα να γνωρίζει τεράστιες πιέσεις και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να βρίσκονται αντιμέτωπα με νέο κύμα πανικού, μια τέτοια ανακοίνωση θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω την εμπιστοσύνη και να οδηγήσει σε νέες πιέσεις", δήλωσε ο επικεφαλής της Fed.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1040057

No comments: