3.9.10

P. Lamy: Η παγκόσμια οικονομία εξέρχεται της κρίσης, αβέβαιη η ανάκαμψη

Τα πρόσφατα στοιχεία του παγκόσμιου εμπορίου δείχνουν ότι η οικονομία εξέρχεται της κρίσης, ωστόσο η ανάκαμψη, ειδικά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, παραμένει αβέβαιη, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Pascal Lamy.

«Η ανάκαμψη είναι αβέβαιη στις ΗΠΑ και αδύναμη στην Ευρώπη…Ενώ είναι ισχυρή στις αναδυόμενες χώρες», δήλωσε ο Lamy σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η γαλλική εργοδοτική ένωση MEDEF.

Ο Οργανισμός εκτιμά ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα ενισχυθεί 10% το τρέχον έτος μετά από την άνω του 12% πτώση του προηγούμενου έτους.

Ο Lamy δήλωσε ότι οι αναδυόμενες οικονομίες ενδέχεται να αποτελέσουν τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, ενώ προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν την πρόκληση διατήρησης των γενναιόδωρων συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας που εφαρμόζουν μέχρι στιγμής λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και των αυστηρών μεταναστευτικών κανόνων.

Παρά την τρέχουσα υποτονική ανάπτυξη των ΗΠΑ, ο Lamy σημείωσε ότι το πρόβλημα εκεί ήταν λιγότερο οξύ λόγω του κυρίαρχου ρόλου του νομίσματος της χώρας, που επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν το χρέος τους.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1040100

No comments: