16.9.10

Η απόφαση του Τόκιο για το γιεν είναι και έξυπνη και τολμηρή...

ZZ

Οχι. Δεν πρόκειται για μια απλή παρέμβαση υποτίμησης του γιεν ύστερα από έξι ολόκληρα χρόνια. Η Ιαπωνία κατέφυγε ξανά στην πολιτική υποτίμησης του γιεν με στόχο να πυροδοτήσει όχι απλώς την πτώση του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου, αλλά με μια έξυπνη και τολμηρή στρατηγική, στοχεύοντας να ρίξει νέες ποσότητες φθηνού χρήματος στην οικονομία. Δηλαδή οι ποσότητες γιεν αξίας 20 δισ. δολαρίων που έριξε στην αγορά η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) αγοράζοντας αντίστοιχα δολάρια, κάνοντας την παρέμβαση, τις άφησε μέσα στο σύστημα.

Επιτέλους. Η Ιαπωνία γύρισε σελίδα! Κήρυξε τον πόλεμο κατά του εθνικού νομίσματος, το οποίο έχει προσελκύσει τα διεθνή κεφάλαια που ανησυχούν έντονα για την κρίση χρέους στην Ευρώπη και ιδιαίτερα για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ καθώς η αμερικανική αγορά κατοικίας βυθίζεται από κρίση σε κρίση. Το γιεν είχε εκτιναχθεί στα 82, 87, στα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών έναντι του δολαρίου και μετά την παρέμβαση κατολίσθησε στα 85, 77. Η κυβέρνηση ιδιαίτερα θορυβημένη από το σκληρό της νόμισμα έναντι του ευρώ και του δολαρίου, έκανε χτες στροφή 180 μοιρών σε πρακτικές υποτίμησης του παρελθόντος. Οταν σε περιόδους οικονομικής κρίσης όλοι επενδύουν στο νόμισμά σου, δεν έχεις άλλη επιλογή παρά μόνον την ενεργή υποτίμησή του. Aξίζει να θυμίσω ότι η πολιτική υποτίμησης μέσω των παρεμβάσεων τερματίστηκε τον Μάρτιο του 2004. Τότε, η Kεντρική Tράπεζα της Iαπωνίας ξόδεψε τους τρεις πρώτους μήνες (του 2004) 15 τρισ. γιεν, αφού είχε ήδη δαπανήσει στο σύνολο του 2003 το ποσό ρεκόρ των 20 τρισ. γιεν (δηλαδή περίπου το διπλάσιο του τότε εμπορικού πλεονάσματός της). Αξίζει να σημειωθεί ότι το γιεν εντός 3ετίας έχει ανατιμηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Δηλαδή το δολάριο έχει υποτιμηθεί κατά 30% έναντι του γιεν και το ευρώ κατά 32,15% έναντι του γιεν.

Τώρα η Ιαπωνία επιδιώκει απεγνωσμένα να διασώσει την οικονομία της. Ηδη ο πρωθυπουργός Ναότο Καν έχει ανακοινώσει πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 900 δισ. γιεν, που αντιστοιχεί περίπου στο 0,2% του ιαπωνικού ΑΕΠ, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία προς τον αποπληθωρισμό, να προστατευθούν οι θέσεις απασχόλησης και να τονωθούν οι εγχώριες επενδύσεις και οι καταναλωτικές δαπάνες. Δεδομένου, όμως, πως το πακέτο προβλεπόταν ήδη στον προϋπολογισμό του 2010, θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο. Επίσης, ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με την κεντρική τράπεζα έχει κηρύξει την αποδυνάμωση του γιεν και μέσω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Ηδη η BoJ έριξε συνολικώς 30 τρισ. γιεν στην αγορά (από τα τρέχοντα επίπεδα των 20 τρισ. γιεν) με στόχο να υποχωρήσουν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια χορηγώντας στις εμπορικές τράπεζες τρίμηνα δάνεια με επιτόκιο 0,1%.

Η οικονομία της Ιαπωνίας βυθίζεται και το εθνικό χρέος προσεγγίζει το 200% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο σε μέγεθος σε μια οικονομία μεγέθους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Aν τα τρισεκατομμύρια γιεν, στα οποία ανέρχεται το δημόσιο χρέος, συσσωρεύονταν σε χαρτονομίσματα των 10.000 γιεν, θα δημιουργείτο ένα βουνό 870 φορές υψηλότερο από το Εβερεστ. Aυτό το βουνό από χρέος σημαίνει ότι κάθε πολίτης της χώρας συμπεριλαμβανομένων των μωρών που γεννιούνται τώρα, χρεώνεται περίπου έξι εκατομμύρια γιεν, ή περίπου τον μέσο όρο του ετήσιου εισοδήματος ενός μισθωτού.

Ο Ναότο Καν πρόσφατα (4 Ιουνίου 2010) ανέλαβε νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και από προχθές νέος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο 63χρονος πολιτικός, ο οποίος εκτελούσε χρέη υπουργού Οικονομικών, άρχισε την πολιτική του καριέρα ως ακτιβιστής στη δεκαετία του 1970 και εξελέγη για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο το 1980. Εγινε γνωστός στη δεκαετία του 1990, όταν ως υπουργός Υγείας πίεσε την τότε κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει σκάνδαλο με μεταγγίσεις αίματος μολυσμένου από τον ιό του έιτζ. Ο κ. Καν θεωρείται ειλικρινής πολιτικός, δεν προέρχεται από πολιτική οικογένεια και είναι ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς.

Μόλις τον Αύγουστο του 2009 το Δημοκρατικό Κόμμα επανήλθε με σαρωτικό τρόπο στην εξουσία, με συνθήματα εναντίον της «υπό αμερικανική ηγεμονία παγκοσμιοποίησης» και του «φονταμενταλισμού της αγοράς», δίνοντας τέλος στην εξουσία του κυρίαρχου, επί 54 ολόκληρα χρόνια, Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας.

_________________________

Στέκομαι στη πρώτη παράγραφο:

"με μια έξυπνη και τολμηρή στρατηγική, στοχεύοντας να ρίξει νέες ποσότητες φθηνού χρήματος στην οικονομία. Δηλαδή οι ποσότητες γιεν αξίας 20 δισ. δολαρίων που έριξε στην αγορά η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) αγοράζοντας αντίστοιχα δολάρια, κάνοντας την παρέμβαση, τις άφησε μέσα στο σύστημα."

Έχουμε και λέμε:

ΗΠΑ: τύπωμα δολλαρίων

Ιαπωνία: αγορά δολλαρίων

Τι μένει στο σύστημα;

Να συνεχίσει να λειτουργεί!!!

No comments: