16.9.10

Εξετάζεται για δωροδοκία ο κ. Ομπερμαν Στο Μαυροβούνιο και στην ΠΓΔΜ – Αρνείται τις κατηγορίες ο επικεφαλής της Deutsche Telekom

Bloomberg, Reuters

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, Ρενέ Oμπερμαν, ενδεχομένως να εμπλέκεται σε υπόθεση δωροδοκίας στο Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας). Η ίδια η εταιρεία του επιβεβαίωσε ότι ο κ. Ομπερμαν είναι ένας από τους οκτώ ανθρώπους, οι οποίοι εξετάζονται από τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές στο πλαίσιο σχετικής έρευνας, και το μοναδικό υψηλόβαθμο στέλεχος της DT το οποίο ανακρίνεται. Ο ίδιος ο κ. Ομπερμαν αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του δεν ανέχεται τη διαφθορά σε καμία από τις χώρες δραστηριότητάς της. Σε ανακοίνωσή της, η DT αναφέρει ακόμα ότι οι εισαγγελικές αρχές της Βόννης ξεκίνησαν τις έρευνές τους μετά το αίτημα για νομική βοήθεια από τις αμερικανικές αρχές. Ο κ. Ομπερμαν είχε συνδράμει τις αμερικανικές αρχές σε αυτές τους τις έρευνες και είχε καταθέσει σχετικώς, χωρίς όμως να εμπλέκεται επ’ ουδενί ως ύποπτος, ανέφερε η ανακοίνωση της DT. Η πιθανή ανάμειξη σε δωροδοκία ανέκυψε, αφότου ξεκίνησε έρευνα για το θέμα και η Γερμανία. Ο επικεφαλής της DT κατηγορείται ότι το 2005 ενέκρινε την καταβολή μερίσματος στη MakTel, εταιρεία της ΠΓΔΜ που ανήκει στην ουγγρική Magyar Telekom. Η Magyar Telekom είναι θυγατρική της Deutsche Telekom. Tότε ο κ. Ομπερμαν φέρεται να είχε συναντήσει τον επικεφαλής της MakΤel και είχε δώσει την έγκρισή του για το μέρισμα, υπό τον όρο ότι η αγορά τηλεπικοινωνιών των Σκοπίων δεν θα άνοιγε σε άλλους ανταγωνιστές.

Ο ανώτατος δικηγόρος της DT, Μάνφρεντ Μπαλτς, παραδέχθηκε ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν αλλά μόνο για μια φιλική συζήτηση, υπογραμμίζοντας ότι ο Ρενέ Ομπερμαν δεν είχε επιρροή στην πολιτική της MakTel. Οπως τόνισε, εξάλλου, η DT έχει πολιτική μηδενικής ανοχής στη διαφθορά ακόμα και σε χώρες όπου αυτό το φαινόμενο είναι αποδεκτό: «Από την Κροατία έως την Ελλάδα δεσμευόμαστε να μην ανεχόμαστε τη διαφθορά, η οποία υπάρχει σε διάφορα επίπεδα», διευκρίνισε ο κ. Μπαλτς. Αφορμή για τις έρευνες δόθηκε μετά λογιστικό έλεγχο στην Ουγγαρία για τη θυγατρική της DT, Magyar Telekom, όπου εντοπίστηκαν 27 πλαστά συμβόλαια για την περίοδο 2000–2007 ύψους 32 εκατ. ευρώ, που πιθανώς χρησιμοποιήθηκαν για δωροδοκία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_16/09/2010_415064

No comments: