Προληπτική γραμμή πίστωσης ετοιμάζει το ΔΝΤ για την αποτροπή της κρίσης σε αναπτυσσόμενες χώρες. Το ποσό της δανειοδότησης θα είναι μέχρι και πενταπλάσιο της συνδρομής της κάθε χώρας στον διεθνή οργανισμό, ενώ αν χρειασθεί θα διπλασιάζεται από το δεύτερο έτος. Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο θα προσφέρει άμεση, προεγκεκριμένη πρόσβαση στον δανεισμό για τις αναπτυσσόμενες χώρες που διστάζουν σήμερα να καταφύγουν στο ΔΝΤ, με στόχο την αποτροπή της μετάδοσης μιας κρίσης όπως η τελευταία.
Οπως αποδείχθηκε, αυτή μεταδόθηκε γρήγορα μετά την κατάρρευση της αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου των ΗΠΑ, κάποιες φορές μάλιστα σε χώρες που δεν ευθύνονταν για την κρίση. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι, πλέον είναι «ακόμη πιο ξεκάθαρη η ανάγκη να αναπτύξουμε εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά για την αποτροπή μιας κρίσης».
Πρόκειται για μια νέα χαλάρωση των κανόνων δανειοδότησης του ΔΝΤ, επισημαίνει η εφημερίδα Washington Post. Ωστόσο, η χρηματοδότηση δεν θα γίνεται χωρίς προϋποθέσεις: για την παροχή πιστώσεων από το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, οι χώρες θα πρέπει να ακολουθούν πολιτικές που εγκρίνει, σε γενικές γραμμές, το ΔΝΤ, αλλά παρουσιάζουν αδυναμίες σε μία ή δύο από πέντε κατηγορίες: άνοιγμα στο εμπόριο, δημοσιονομική πολιτική, νομισματική πολιτική, χρηματοπιστωτική ευρωστία και πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά στοιχεία. Οπως το έθεσε εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού, η νέα γραμμή πίστωσης «είναι για χώρες με ισχυρές επιδόσεις, αλλά με κάποιες περιοχές αδυναμίας». Αν το ΔΝΤ κρίνει ότι είναι αδύναμος ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, για παράδειγμα, θα μπορεί να ζητήσει αλλαγές στον κλάδο ως προϋπόθεση για το δάνειο, όπως η πώληση ζημιογόνων κρατικών τραπεζών.
Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΔΝΤ έχει στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση στα κεφάλαιά του για τις χώρες που ενδεχομένως να τα χρειασθούν. Ωστόσο, η εφημερίδα Wall Street Journal επισημαίνει ότι οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι μπορεί να ανησυχήσουν για το πλήγμα εμπιστοσύνης που ενδεχομένως να προκαλέσει, με δεδομένη τη διεθνή αστάθεια, μία προσφυγή τους στο ΔΝΤ - έστω και προληπτική. Η νέα γραμμή πίστωσης δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί, ακόμη και αν την λάβει μία χώρα. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, δεν θα πληρωθεί ούτε το επιτόκιο. Πάντως, η πλέον ανώδυνη προσφυγή στο ΔΝΤ, όπου δεν ζητούνται αλλαγές πολιτικής, παραμένει η ευέλικτη γραμμή πίστωσης, την οποία έχουν λάβει το Μεξικό, η Κολομβία και η Πολωνία.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_01/09/2010_413254
No comments:
Post a Comment