Πρόοδο διαπιστώνει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου για διπλασιασμό των αμερικανικών εξαγωγών σε βάθος πενταετίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συγκάλεσε χθες τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου Εξαγωγών και χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο της Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές (ΝΕΙ). Οπως τόνισε, «περισσότερες εξαγωγές σημαίνουν περισσότερες θέσεις εργασίας, καλές θέσεις που αμείβονται συχνά 15% περισσότερο από τον μέσο όρο». Χθες, εξάλλου, ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση του Υπουργικού Συμβουλίου με προτάσεις για την Προώθηση των Εξαγωγών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η ενθάρρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να εξάγουν και η στόχευση νέων αγορών προτεραιότητας. Η ΝΕΙ, που θεσπίσθηκε τον Μάρτιο, προτάχθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανό πρόεδρο στο ετήσιο διάγγελμά του προς το έθνος, με στόχο την τόνωση της απασχόλησης και επακόλουθα της ανάπτυξης. Αυτή απαρτίζεται από εκπροσώπους επιχειρηματιών και εργαζομένων, οι οποίοι προσφέρουν «συμβουλές και τεχνογνωσία» για την καλύτερη προώθηση των εξαγωγών.
Από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος δήλωσε: «Παρά τους ισχυρούς αντίθετους ανέμους, ήδη είδαμε κάποια πρόοδο. Προφανώς, ξεκινώντας από χαμηλή βάση, δεδομένης της περυσινής κρίσης, οι εξαγωγές ήταν αναμενόμενο να αυξηθούν, και ήδη τις είδαμε να αυξάνονται κατά 18% από πέρυσι. Και οι εξαγωγές του κλάδου μεταποίησης έχουν αυξηθεί κατά 20%. Αυτό συμβάλλει ώστε πολλοί άνθρωποι να επιστρέψουν στην εργασία». Ο κ. Ομπάμα εκτίμησε ότι «αν αυξήσουμε τις εξαγωγές μας κατά 14% - 15% ετησίως, κάτι που είναι εφικτό, μπορούμε να εκπληρώσουμε τον στόχο μας».
Οσο για την έκθεση του υπουργικού συμβουλίου, παραθέτει τρόπους με τους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να επεκτείνει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας στις επιχειρήσεις ώστε να υπογράψουν περισσότερα συμβόλαια με ξένες κυβερνήσεις, να βρουν αγοραστές σε όλο τον κόσμο, να συμμετάσχουν σε περισσότερες εμπορικές αποστολές και εμπορικές εκθέσεις, να λάβουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση για εξαγωγές και να μάθουν νέους τρόπους πώλησης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους στο εξωτερικό. Κεντρικό σημείο του σχεδίου είναι η παροχή συμπληρωματικής βοήθειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που συμβάλλουν τα μέγιστα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Πέραν αυτού, προτείνεται η προσέλκυση περισσότερων διεθνών αγοραστών στις εμπορικές εκθέσεις των ΗΠΑ και η ενθάρρυνση περισσότερων αμερικανικών εταιρειών να συμμετέχουν σε μεγάλες διεθνείς εμπορικές εκθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά, προβλέπεται η εφαρμογή διακυβερνητικής στρατηγικής προώθησης των εξαγωγών σε έξι αγορές –Κολομβία, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Τουρκία και Βιετνάμ– που πρόσφατα χαρακτηρίσθηκαν «επόμενες προτεραιότητες». Προτείνεται επίσης να αυξηθεί δραστικά ο αριθμός των εμπορικών αποστολών στο εξωτερικό, των οποίων θα ηγούνται ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, και εκείνος των ξένων αγοραστών στη χώρα.
Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση δεν δίνει χρονοδιάγραμμα για την προώθηση συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα, την Κολομβία και τον Παναμά, τις οποίες δεν έχει επικυρώσει το Κογκρέσο, κάτι για το οποίο ο κ. Ομπάμα δέχεται έντονες επικρίσεις. Στο θέμα αυτό, η Ευρωπαϊκή Ενωση κινείται πιο γρήγορα, καθώς χθες επικύρωσε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα.
No comments:
Post a Comment