Mε επιτυχία και χαμόγελα ολοκληρώθηκε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο η τελική ψηφοφορία για την χρηματοπιστωτική εποπτεία στην ΕΕ, η οποία επιφέρει ριζικές αλλαγές στο κανονιστικό περιβάλλον των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών.
Η Ολομέλεια ενέκρινε πακέτο έξι εκθέσεων της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής των οποίων οι εισηγητές εκπροσωπούσαν τις τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες : Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθερους και Πράσινους.
Και οι έξι εκθέσεις επέτυχαν εκπληκτικά μεγάλες πλειοψηφίες, γύρω στους 588 θετικούς ψήφους έναντι μιας εικοστής αρνητικών,
Αυτή η συναίνεση και συνεργασία ανάμεσα στις τέσσερες πολιτικές ομάδες θεωρήθηκε από τους εισηγητές, με την ευκαιρία συνέντευξης τύπου, ως « το κλειδί της επιτυχίας » του ΕΚ:
«Είναι ο κυριότερος φάκελος της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου » εξήγησε ο χριστιανοδημοκράτης Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλο. «Συνεργαστήκαμε πολύ καλά μεταξύ μας και πετύχαμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο της επανακρατικοποίησης των πολιτικών ρύθμισης και χρηματοπιστωτικής εποπτείας».
Με τη σημερινή ψηφοφορία αποφασίσθηκε ότι από τον Ιανουάριο του 2011, τέσσερις νέες αρχές της ΕΕ θα αναλάβουν την χρηματοπιστωτική εποπτεία.
Οι τρεις νέες Αρχές θα συσταθούν για την Εποπτεία του τραπεζικού τομέα, των χρηματοπιστωτικών αγορών και του τομέα ασφάλισης των συντάξεων (AES).
Η τέταρτη Αρχή, που είναι το « Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικών Κινδύνων » (CERS), θα παρακολουθεί και θα προειδοποιεί για την ανάπτυξη κινδύνων στην οικονομία της ΕΕ. Σε αυτή θα προεδρεύει την πρώτη 5ετία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Ξεκινήσαμε με μια έκθεση με δύο στήλες» εξήγησε ο κ. Μαργκάλο. «Στη μία είχε τη συμφωνία που επετεύχθη στο Συμβούλιο, και στην άλλη τη συμφωνία με το Κοινοβούλιο. Οι διαφορές δείχνουν την προστιθέμενη αξία του ΕΚ που κατέστη δυνατή χάρις στις ενωμένες προσπάθειες των κοινοβουλευτικών ομάδων. Στόχος μας δεν ήταν να δείξουμε τους μυς του Κοινοβουλίου, μετά τη Λισαβόνα αλλά να καταφέρουμε συμφωνία για πραγματικά ευρωπαϊκές αρχές και όχι απλά εθνικές που συντονίζονται αδύναμα μεταξύ τους. Ισχυρές Αρχές και όχι αδύναμες όπως είχαμε με τη συμφωνία του Συμβουλίου. Αρχές που να μπορούν να προτείνουν κανόνες που θα εξασφαλίζουν ότι όλοι οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί υπάγονται στους ίδιους κανόνες στην κοινοτική επικράτεια. Αρχές που θα είναι σε θέση να επιβάλουν τη βούλησή τους σε εθνικές εποπτικές αρχές και μάλιστα να τις υπερβούν σε περίπτωση που δεν λαμβάνονται υπ όψιν οι οδηγίες τους. Κομμάτι ιδιαίτερα δύσκολο » δήλωσε ο εισηγητής.
Με τις νέες αρχές, «όταν ανάβει το πορτοκαλί χρώμα κινδύνου » εξήγησε, «οι Αρχές θα έχουν τα ηνία». Όταν γίνεται κόκκινο, η τραπεζική Αρχή θα μπορεί να υιοθετεί τα μέτρα που θεωρεί κατάλληλα για να μη μεταδοθεί το πρόβλημα και να μην καταρρεύσει η πραγματική οικονομία. Εάν δε χρειαστεί, μπορούμε να πάμε μέχρι την κρατικοποίηση » εξήγησε ο κ. Μαργκάλο.
Με τα νέα μέτρα οι ευρωβουλευτές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα συμφέροντα των χρηστών και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
« Δίνουμε στις Αρχές αυτές τη δυνατότητα να απαγορεύουν την κυκλοφορία των τοξικών προϊόντων στην αγορά », εξήγησε ο σοσιαλιστής εισηγητής Πέτερ Σκίνερ και πρόσθεσε:
«Ξέρουμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τη χρηματοδότηση των Τραπεζών σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις».
«Όποιος χάνει χρήματα πτωχεύει, αυτό όμως δεν ισχύει για τις μεγάλες επιχειρήσεις, γιατί αν καταρρεύσουν θα καταρρεύσει το σύμπαν. Γι αυτό τα πολύ μεγάλα ιδρύματα θα υπάγονται σε ένα Πρωτόκολλο που θα ανιχνεύει τις πιθανές αστοχίες και αδυναμίες, θα εντάσσονται στα τεστ αντοχής και έτσι δεν θα υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στις αγορές, κάτι που βλέπουμε σήμερα».
Τελευταίος κανόνας για τους εισηγητές είναι ότι «δεν θα πρέπει ο φορολογούμενος να πληρώνει για τη μη λογική δράση ορισμένων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, πρόβλημα που θα αντιμετωπίζεται από το Ταμείο για τη σταθεροποίηση των Τραπεζών».
Να σημειωθεί ότι μια ρήτρα αναθεώρησης, θα επιτρέψει μετά από τρία χρόνια να εξετασθεί η πρόοδος σε κάθε ένα από όλα αυτά τα θέματα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment