Φθηνότερη είναι η εργασία στην Ελλάδα, σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και μάλιστα όχι μόνον εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων, αλλά και του μη μισθολογικού κόστους, γεγονός που «κλείνει» το μάτι προς τις αγορές, δείχνοντας ότι οι «διαρθρωτικές» αλλαγές στην αγορά εργασίας αρχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα προς όφελος των επιχειρήσεων.
Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η χώρα μας, μαζί με τις Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία εφαρμόζουν μέτρα μείωσης του κόστους εργασίας, σε αντίθεση με τις «πρωταθλήτριες» Βουλγαρία και Ρουμανία, που ξεκινώντας από πολύ χαμηλότερη βάση, αυξάνουν συνεχώς το ωριαίο κόστος εργασίας. Συνολικά, το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 1,6 % τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στο σύνολο των 27 κρατών μελών, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αναλυτικά, το κόστος εργασίας στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 1,6%, έναντι αύξησης 1,9% που καταγράφηκε για το πρώτο τρίμηνο του 2010. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, πρόκειται για την χαμηλότερη αύξηση που εμφανίζεται, από την έναρξη καταγραφής της συγκεκριμένης παραμέτρου, το 2000.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, η ετήσια αύξηση ήταν 1,6% μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2010, έναντι αύξηση 2,1% για το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι δύο κύριες συνιστώσες του κόστους εργασίας είναι μισθοί και ημερομίσθια και το μη μισθολογικό κόστος. Στην ζώνη του ευρώ, μισθοί και ημερομίσθια ανά ώρα εργασίας αυξήθηκαν κατά 1,5% στο έτος μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2010 και το μη μισθολογικό κόστος κατά 2,0 % , σε σύγκριση με 1,8% και 2,2 % αντίστοιχα για το πρώτο τρίμηνο του 2010. Στην EΕ-27, ωρομίσθια και ημερομίσθια αυξήθηκαν κατά 1,5% και το μη μισθολογικό κόστος κατά 1,7% έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2010, σε σύγκριση με 2,2% και 1,7 % αντίστοιχα για το προηγούμενο τρίμηνο.
Στη χώρα μας, το κόστος εργασίας σε ετήσια βάση, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 μειώθηκε κατά 1,8%. Οι πραγματικές αμοιβές για εργασία μειώθηκαν στην Ελλάδα, ελέω και του μνημονίου, κατά 1,2%, όταν στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. των 27 ενισχύθηκαν κατά 1,5%. Σημαντική μείωση 3,9% σε ετήσια βάση επιτεύχθηκε στο κόστος εργασίας από τις υπόλοιπες παραμέτρους. Η ελληνική βιομηχανία είδε το κόστος εργασίας να μειώνεται κατά 2%, (-1,6% στις αμοιβές και -3,2% στα λοιπά), ο κατασκευαστικός κλάδος κατά 3,1% (-2,2% στις αμοιβές και -6% στα λοιπά), ενώ η εργασία στις υπηρεσίες είναι φθηνότερη κατά 1,6% (-1% στις αμοιβές και -3,8% στα λοιπά).
Στο σύνολο της Ε.Ε. το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 1,1% στη βιομηχανία, 1,7% στις κατασκευές και 1,9% στον τομέα των υπηρεσιών (πάντα σε ετήσια βάση και μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2010). Στην E.Ε. των 27, το κόστος εργασίας ανά ώρα αυξήθηκε κατά 1,1% τόσο στη βιομηχανία όσο και τις κατασκευές, και 1,8% στον τομέα των υπηρεσιών.
Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2010, την υψηλότερη ετήσια αύξηση του ωριαίου κόστους εργασίας κατέγραψαν η Βουλγαρία (8,6%) και η Ρουμανία (5,0%). Εκτός από την Ελλάδα, υψηλότερη ετήσια μείωση παρατηρήθηκε στη Λιθουανία (-7,0%), τη Λετονία (-5,8%) και Εσθονία (-2,6% ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη Eurostat, τα δεδομένα για το πρώτο τρίμηνο του 2010 έχουν αναθεωρηθεί , από 2,1% έως 1,9% για τη ζώνη του ευρώ και από 2,2% έως 2,1% για την ΕΕ-27.
Ο Δείκτη κόστους εργασίας είναι ένα βραχυπρόθεσμο δείκτη που δείχνει την εξέλιξη του ωριαίου κόστους εργασίας. Υπολογίζεται διαιρώντας το κόστος εργασίας από τον αριθμό των ωρών εργασίας, συνεπώς, την εξέλιξη του δείκτη την επηρεάζουν και οι δύο μεταβλητές (κόστος εργασίας και ωράριο εργασίας) επηρεάζουν την εξέλιξη του δείκτη. Στο συνολικό κόστος εργασίας, δεν υπολογίζονται οι επιδοτήσεις. Δεν περιλαμβάνονται επίσης, δαπάνες επαγγελματικής κατάρτισης ή άλλες δαπάνες όπως για παράδειγμα τα έξοδα πρόσληψης.
Στον μισθό και το μισθολογικό κόστος περιλαμβάνονται οι άμεσες αμοιβές, τα επιδόματα και αποζημιώσεις που καταβάλλονται, οι πληρωμές σε διάφορα αποταμιευτικά προγράμματα των εργαζομένων, οι πληρωμές για τις ημέρες εργασίας που δεν πραγματοποιήθηκαν και οι αμοιβές σε είδος, όπως τρόφιμα, ποτά , καύσιμα , εταιρικά αυτοκίνητα, κ.λπ.
Στο μη μισθολογικό κόστος περιλαμβάνονται οι εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης συν οι φόροι απασχόλησης.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1047039
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment