3.9.10

Μ. Βρετανία: Πτώση στις τιμές κατοικιών για δεύτερο διαδοχικό μήνα

Η εταιρεία στεγαστικών δανείων Nationwide Building Society ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο, ωστόσο ανέφερε ότι η συνολική μείωση των τιμών ενδεχομένως είναι «σχετικά ήπια».

Η εταιρεία ανέφερε ότι οι τιμές παρέμειναν ουσιαστικά στάσιμες κατά τη θερινή περίοδο, καθώς συνολικά οι τιμές Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου διατηρήθηκαν αμετάβλητες έναντι των προηγούμενων τριών μηνών.

Σύμφωνα με τη στεγαστική τράπεζα, οι τιμές κατοικιών Αυγούστου μειώθηκαν κατά 0,9% σε εποχιακά αναπροσαρμοσμένη βάση έναντι του Ιουλίου μετά την κατά 0,5% πτώση του αμέσως προηγούμενου μήνα.

Οι τιμές εμφανίστηκαν μόλις 3,9% υψηλότερες έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου ενώ τον Ιούλιο αυξήθηκαν 6,6% και 8,7% τον Ιούνιο, επίσης σε ετήσια βάση.

«Καθώς περισσότεροι πωλητές επιστρέφουν στην αγορά, οι αγοραστές έχουν μεγαλύτερα περιθώρια επιλογής κατοικιών και μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ με την οποία ρίχνουν τις τιμές», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide Martin Gahbauer.

Οι τιμές δεν έχουν σημειώσει διαδοχική πτώση δύο μηνών από το Φεβρουάριο του 2009 ενώ είχαν ανακάμψει σημαντικά στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Ωστόσο, οι φόβοι για μεγαλύτερη πτώση των τιμών κατοικιών δεν έχουν ακόμη μετουσιωθεί.

Ο Gahbauer τόνισε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις σημαντικών προβλημάτων στις πωλήσεις, με το Council of Mortgage Lenders να δείχνει πτώση των καθυστερημένων στεγαστικών και των ανακτήσεων ιδιοκτησιών στο δεύτερο τρίμηνο.

Ωστόσο η έλλειψη εμπιστοσύνης για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας και των κερδών μετά τον προϋπολογισμό λιτότητας που ανακοινώθηκε στις 22 Ιουνίου, συνεπάγεται ότι οι ανησυχίες μπορεί να διατηρηθούν τους επόμενους μήνες.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1039689

No comments: