3.9.10

Ferguson: Θα προτιμηθεί η μείωση των φόρων παρά νέο πακέτο

Δεν αποκλείεται προεκλογικό «δώρο» της αμερικανικής κυβέρνησης, με τη μορφή μειωμένων φόρων, όπως εκτιμά ο Καθηγητής του Χάρβαρντ Niall Ferguson.

Ειδικότερα, μιλώντας στο CNBC ο Ferguson δήλωσε πως το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος δεν αποκλείεται να προωθήσουν μια περικοπή φόρων εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών, από το να αυξήσουν τις δαπάνες στήριξης της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο Paul Krugman υποστήριξε ότι η αμερικανική οικονομία χρειάζεται άλλο ένα πρόγραμμα στήριξης για να σταματήσει από το να περιέλθει σε ύφεση.

Ωστόσο ο Ferguson δεν είναι σίγουρος πως ένα νέο πακέτο στήριξης μπορεί να έλθει τώρα.

«Υπάρχει μια πολιτική διάσταση εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Οι Αμερικανοί ανησυχούν για τα χρέη, οπότε οτιδήποτε αυξάνει το έλλειμμα, είναι αντιπαραγωγικό», σχολίασε ο ίδιος.

Προσθέτει δε πως στην Ιαπωνία της δεκαετίας του ’90, η δημοσιονομική πολιτική δεν είχε αποτέλεσμα και στις ΗΠΑ και την Ευρώπη οι πρόσφατες δαπάνες στήριξης δεν απέδωσαν καρπούς.

«Η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική αξιοπιστία είναι το θέμα, όχι η βραχυπρόθεσμη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, τόνισε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πολύ ασταθής. «Κοιτάξτε την Ιρλανδία όπου παραμένει ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα η Anglo-Irish. Ακόμη, η Γερμανία είναι ισχυρή αλλά η περιφέρεια είναι ένα σόου τρόμου».

http://www.capital.gr/News.asp?id=1040632

No comments: