7.4.11

Καταιγίδα συσκέψεων για το «σκληρό πακέτο» µέτρων

Μίνι διυπουργική µε συµµετοχή Βενιζέλου που ήταν εκτός από αυτή τη συζήτηση 
 Νέα διυπουργική σύσκεψη για την οικονοµία πραγµατοποιήθηκε χθεςυπό τον Πρωθυπουργό µε µία αξιοσηµείωτη συµµετοχή, αυτή του υπουργού Εθνικής Αµυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος µέχρι τώρα είχε µείνει έξω από αυτή τη συζήτησηκαι τις διαβουλεύσεις που γίνονται σχετικά µε το εθνικό σχέδιο για διέξοδο από την κρίση, που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο. Η σύσκεψη µε τη συµµετοχή επίσης των Γ. Παπακωνσταντίνου και Χ. Παµπούκη αφιερώθηκε αποκλειστικά στον χαρακτήρα που θα έχει το πακέτο των µέτρων, το οποίο θα ανακοινωθεί στις 15 Απριλίου. Εγινε γνωστό ότι συζητήθηκαν τα δηµοσιονοµικά µεγέθη της χώρας, η πορεία υλοποίησης του Μνηµονίου, οι αποκρατικοποιήσεις και γενικότερα πολιτικά ζητήµατα, όπως για παράδειγµα η επικοινωνιακή πλευρά του θέµατος, η οποία κρίνεται ιδιαίτερα σηµαντική προκειµένου να πεισθεί η κοινωνία για την αναγκαιότητα των µέτρων.

Παράλληλα η κυβέρνηση έκανε µία εκ των πραγµάτων αναγκαία ανασκευή των προθέσεων του Πρωθυπουργού σχετικά µε τονχαρακτήρα της ψήφου επί του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας, αφού µετά τη χθεσινήαποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» ακυρώθηκε ο επιχειρούµενος αιφνιδιασµός να δοθεί στην ψηφοφορία χαρακτήραςψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «∆εν έχουµε ανάγκη ψήφου εµπιστοσύνης», δήλωσε ο εκπρόσωπός της Γιώργος Πεταλωτής και υποστήριξε ότι «ψήφο εµπιστοσύνης παίρνουµε καθηµερινά από τους βουλευτές, ενώ και µόνο η διάσωση της χώρας συνιστά σαφή ψήφο εµπιστοσύνης από τους πολίτες. Από εκεί και πέρα, δεν µας ενδιαφέρουν όλα τα άλλα (...) είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουµε ανάγκη ψήφου εµπιστοσύνης». Αντίθετα, ο υπουργός ∆ικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα ιδέα» τα περί ψήφου εµπιστοσύνης, όπως και εκείνη που έκανε λόγο για αναζήτησηπλειοψηφίας 180 ψήφων κατά την κρίσιµη αυτή ψηφοφορία.

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ασκούν κριτική για τους χειρισµούς της κυβέρνησης, ειδικότερα τους χειρισµούς του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, βουλευτές προειδοποίησαν τον γραµµατέα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας Βασ. Εξαρχο «να µην επιχειρηθεί κάτι τέτοιο», κάνοντας λόγο ακόµη και για «ωµό εκβιασµό». Ενδεικτικά ένας εκ των παλαιότερων στελεχών της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, ο βουλευτής της Β’ Αθήνας Μιλτ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε (στον Βήµα FM) «λάθος» µια τέτοια κίνηση.

Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίµου σε µια προσπάθεια άµβλυνσης των εντυπώσεων και κατευνασµού των αντιδράσεων των βουλευτών δηλώθηκε, µέσω έγκυρης πηγής πολύ κοντά στον κ. Παπανδρέου, ότι «εξ όσων γνωρίζω ουδέποτε ο Πρωθυπουργός αντιµετώπισε παρόµοιο θέµα» και ότι «το θέµα αυτό δεν συζητήθηκε στη σύσκεψη της ∆ευτέρας υπό τον Πρωθυπουργό».

Πάντως, η κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το θέµα της επίθεσης για συναίνεση που θα εξαπολύσει στα κόµµατα της αντιπολίτευσης ενόψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας. Οπως δήλωσε ο κ. Πεταλωτής,«έχουµε καλέσει όλες τιςπολιτικές δυνάµεις που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο να συναισθανθούν την ευθύνη που έχουν όλοι, ανάλογα µε το βάρος της ευθύνηςπου τους αναλογεί. Εµείς φέρνουµε µία πρόταση για να ψηφιστεί από όλη τη Βουλή. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από το πόσο υπεύθυνη αισθάνεται για το µέλλον του τόπου η κάθε πολιτική δύναµη».


Προετοιµασία για τις ανακοινώσεις στις 15 Απριλίου
Αφιερώθηκε αποκλειστικά στον χαρακτήρα που θα έχει το πακέτο των µέτρων και συζητήθηκαν τα δηµοσιονοµικά µεγέθη της χώρας, η πορεία υλοποίησης του Μνηµονίου, οι αποκρατικοποιήσεις και γενικότερα πολιτικά ζητήµατα όπως για παράδειγµα η επικοινωνιακή πλευρά του θέµατος

Οι έξι υπουργοί του εθνικού σχεδίου

«ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ σε βάθος και ιδιαίτερα χρήσιµη, αλλά δεν καταλήξαµε πουθενά», έλεγαν αργότερα συµµετέχοντες στη σύσκεψη, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφέρουν κάτι πιο σαφές ως προς την κατεύθυνση που πήρε η κουβέντα στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ωστόσο όπως έχει γίνει γνωστό από άλλες κυβερνητικές πηγές, το «πακέτο» θα παρουσιαστεί την ερχόµενη εβδοµάδα στο Υπουργικό Συµβούλιο και αµέσως µετά θα τεθεί σε διαβούλευση τόσο στην Κοινοβουλευτική Οµάδα όσο και στο Πολιτικό Συµβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Στην πορεία το εν λόγω «πακέτο» θα εµπλουτίζεται µε διάφορες παρεµβάσεις, κάτι που είναι ανεξάρτητο από τις προκαθορισµένες ηµεροµηνίες.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη κυβερνητικοί παράγοντες σχολίαζαν πως από τις δύο συσκέψεις που συγκάλεσε ο ΓιώργοςΠαπανδρέου, οι οποίες είχαν στόχο τον σχεδιασµό της κυβέρνησης για τις επόµενες κινήσεις της, αλλάκαι τοντρόπο µε τον οποίο θα τις κάνει γνωστές, φαίνεται ότι ατύπως ο Πρωθυπουργός ενεργοποιεί µια υπουργική οµάδα βασικών στελεχών προτού λάβει καίριες αποφάσεις.

Για παράδειγµα στην πρώτη σύσκεψη της περασµένης ∆ευτέρας συµµετείχαν, εκτός από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, οι Γ. Ραγκούσης, Π. Γερουλάνος και ∆. Ρέππας. ∆εν είναι τυχαίο ότι οι τρεις συµµετείχαν στην οµάδα στρατηγικού σχεδιασµού που ατόνησε µετά τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και, επιπλέον, υπήρξαν από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Παπανδρέου κατά τη διετία πριν από την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Η παρουσία τουκ. Ρέππα, πάλι, δεν συνδέεται µόνο µε το γεγονός ότι διοικεί ένα ζωτικής σηµασίας υπουργείο που σχετίζεταικαι µε τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και µε την εµπειρία που διαθέτει σε ζητήµατα πολιτικού σχεδιασµού και επικοινωνίας. Οµοίως, ο Πρωθυπουργός θεωρεί ιδιαίτερα πολύτιµες τις νοµικές γνώσεις των Β. Βενιζέλου και Χ. Παµπούκη, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες όταν εξετάζονται ευαίσθητα ζητήµατα όπως αυτό της αξιοποίησηςτης δηµόσιας περιουσίας και των αποκρατικοποιήσεων, που έχουν πολλές νοµικές πτυχές. Παράγοντες της κυβέρνησης εκτιµούν ότι στο εξής οι προαναφερόµενοι έξι υπουργοί θα συµµετέχουν στις περισσότερες κυβερνητικές συσκέψεις συγκροτώντας µία (άτυπη;) κυβερνητική επιτροπή µε... άτυπη αρµοδιότητα στον σχεδιασµό της πολιτικής.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4626010

___________________________________________

Η πολιτική αναλώνεται κατά 95% στην επικοινωνιακή πολιτική...

No comments: