24.6.11

"Βουτιά" 5% για το πετρέλαιο στα 91 δολάρια

Διαστάσεις sell off έλαβε το απόγευμα, λίγο μετά το άνοιγμα των χρηματιστηρίων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού η πίεση που ασκήθηκε στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε όλες σχεδόν τις κύριες κατηγορίες εμπορευμάτων, με το πετρέλαιο και τα πολύτιμα μέταλλα να υποχωρούν έντονα αναζητώντας στήριξη σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) για απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, οδήγησε τα συμβόλαια στο αμερικανικό αργό κάτω από τα $90 το βαρέλι με απώλειες σχεδόν $6 από το χθεσινό κλείσιμο, ενώ οι δραματικές διαστάσεις που λάμβαναν οι ρευστοποιήσεις long θέσεων στην ενέργεια διαχύθηκαν και στα πολύτιμα μέταλλα, με το χρυσό να υποχωρεί βίαια έως τα $1515 ανά ουγκιά.

Τελικά, στο petroleum complex, με το πέρας του floor trading στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης παράδοσης Ιουλίου (light crude oil) διαπραγματευόταν στα $91.05 /βαρέλι, με ημερήσια πτώση της τάξεως του 4.6% και χαμηλό στα $89.69, ενώ παραπλήσιες ήταν οι απώλειες για τα προϊόντα, με το πετρέλαιο θέρμανσης (σειρά Ιουλίου’11) να διαμορφώνεται στα $2.787/γαλόνι (-5.7%) και την αντίστοιχη σειρά για τη βενζίνη (RBOB Gasoline) να υποχωρεί στα $2.84 το γαλόνι (-4.4%).

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, εξάλλου, η εικόνα ήταν έντονα αρνητική, με το δίδυμο χρυσού-αργύρου να κλείνει με σοβαρές απώλειες. Συγκεκριμένα, το κίτρινο μέταλλο (σειρά Αυγ.’11) τερμάτισε το floor trading στα $1520.5 ανά ουγκιά, με απώλειες 2.2%, την ώρα που το ασήμι (σειρά Ιουλίου) διαμορφωνόταν στα $35.002/ουγκιά, με απώλειες κοντά στο 5%.  

http://www.euro2day.gr/markets/merchandises/143/articles/645813/ArticleMarkets.aspx


Πετρέλαιο: Προειδοποιητική βολή στον ΟΠΕΚ


Κάθετη πτώση υπέστησαν οι τιμές του πετρελαίου, όταν τα δυτικά έθνη αιφνιδίασαν την αγορά, απελευθερώνοντας την μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους μετά το 1991, σε μια υπολογισμένη «αναγνωριστική βολή» στο καρτέλ του OPEC.

Τα μέλη της International Energy Agency, συμφώνησαν να απελευθερώσουν 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου τον ερχόμενο μήνα, για να αποζημιώσουν την έλλειψη 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως σε υψηλής ποιότητας πετρελαίου από την Λιβύη, που μαστίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο.

Οι ΗΠΑ ηγούνται της απελευθέρωσης, προσφέροντας το 50% του αργού, ενώ οι Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία διαθέτουν το μεγαλύτερο τμήμα του υπολοίπου.

Η ΙΕΑ ανέφερε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως, για την κίνηση αυτή, αλλά απέφυγε να σχολιάσει εαν το Πεκίνο θα συμμετάσχει στην απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων.

Είναι η τρίτη μόλις φορά στην ιστορία της διεθνούς υπηρεσίας ενέργειας, ΙΕΑ, η οποία δημιουργήθηκε το 1974 ως αντίβαρο στον OPEC μετά το αραβικό πετρελαϊκό εμπάργκο, που προκάλεσε διεθνή ενεργειακή κρίση.

Η ΙΕΑ είχε απειλήσει από τον Μάιο ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στην διάθεσή της για να αυξήσει την παραγωγή, εκτός αν το καρτέλ αυξήσει την δική του προσφορά. Ο OPEC δεν κατάφερε να φτάσει σε συμφωνία για μεγαλύτερη παραγωγή στις αρχές του μήνα στην σύνοδο της Βιέννης, παρά τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας και άλλων μετριοπαθών χωρών του κόλπου όπως το Κουβέιτ.


Η ΙΕΑ δήλωσε στην ανακοίνωσή της ότι η σφιχτή κατάσταση στην αγορά πετρελαίου απειλεί να υπονομεύσει «την εύθραυστη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.»
Οι τιμές του Brent υποχώρησαν κατά 7,4% στα 105,72 δολάρια όταν ανακοινώθηκε η είδηση, πριν σταθεροποιηθούν στα  106,12 δολάρια αργά το απόγευμα.

"Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επαφή με τις πετρελαιοπαραγωγές και καταναλώτριες χώρες για τις αναταράξεις στην διεθνή αγορά πετρελαίου, που μπορούν να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία", δήλωσε ο Steven Chu, υπουργός ενέργειας των ΗΠΑ.

"Προχωρήσαμε στην ενέργεια αυτή για να αντιδράσουμε στην συνεχιζόμενη απώλεια αργού πετρελαίου εξαιτίας των προβλημάτων παραγωγής στη Λιβύη και σε άλλες χώρες και στις επιπτώσεις τους στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη" ανέφερε ο κ Chu. "Θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και θα προσωρήσουμε και σε άλλες ενέργειες εαν χρειαστεί".

Τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ιστορικό υψηλό των 727 εκατ. βαρελιών.

Η απόφαση ωστόσο αιφνιδίασε τις αγορές, γιατί τα αποθέματα δεν αναμενόταν να χρησιμοποιηθούν, επειδή οι γραμμές προσφοράς έχουν σχεδόν αποκατασταθεί πλέον, μετά από τέσσερις μήνες μαχών στην Λιβύη.


Ο Chris Huhne, υπουργός Ενέργειας της Μ.Βρετανίας, ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι η οργανωμένη αυτή ενέργεια "καταδεικνύει ότι τόσο τα κράτη που παράγουν όσο και τα κράτη που καταναλώνουν πετρέλαιο λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι υπάρχει αρκετό πετρέλαιο".

Ο George Osborne,  υπουργός Οικονομικών της Μ.Βρετανίας, δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή θα βοηθήσει τις βρετανικές οικογένειες που "έχουν πληγεί από την ραγδαία αύξηση στις τιμές του πετρελαίου"

Η Μ.Βρετανία θα συνεισφέρει τα  3 από τα 60 εκατ. βαρέλια

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

"Η αλήθεια είναι ότι έχουμε αρκετές προμήθειες" υποστήριξε η Randa Fahmy Hudome, σύμβουλος ενέργειας. "H τιμή του πετρελαίου ανέβηκε και έπεσε, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα προσφοράς στην αγορά. Απλα η οικονομία δεν αναπτύσσεται τόσο καλά όσο θα θέλαμε".

Τα αποθέματα έχουν χρησιμοποιηθεί για έκτακτες περιπτώσεις μόνο δύο φορές στο παρελθόν: Μετά τον τυφώνα Κατρίνα το 2005 και το 1991 μετά τον πρώτο Πόλεμο στον Κόλπο. Η κυβέρνηση Bush είχε σκεφτεί να χρησιμοποιήσει στρατηγικά αποθέματα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αλλά δεν το αποφάσισε τελικώς γιατί δεν εκδηλώθηκε αναταραχή στην προσφορά.

O πρόεδρος Obama είχε αφήσει υπόνοιες ότι οι πρόσφατες ελλείψεις στην αγορά πετρελαίου επαρκούν για να δικαιολογήσουν μια απελευθέρωση των αποθεμάτων και την ανακούφιση των αμερικανών οδηγών, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου είχαν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες."Η βασική μου θέση ήταν πάντοτε ότι για να χρησιμοποιηθούν τα στρατηγικά αποθέματα δεν πρέπει να υπάρχει απλά μια πρόσκαιρη έλλειψη στην αγορά, αλλά μια σοβαρή διαταραχή"



ΠΗΓΗ: FT.com

__________________________________________

Τελικά μπορούν να γίνουν τόσα πολλά σε μία μέρα...

No comments: