15.6.11

Για την εξυγίανσή μας, να «πεινάσουμε» όπως οι χώρες της Βαλτικής!

ZZ
Ο νέος πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν, προειδοποιεί ότι «θα πτωχεύσει η χώρα μας» στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν πιάσει τους στόχους του Μνημονίου. Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ο κ. Βάιντμαν εκτιμά, πάντως, ότι και αδυναμία πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας δεν θα συνιστούσε νομισματική απειλή για το ευρώ. «Το ευρώ και στην περίπτωση αυτή θα παραμείνει σταθερό», λέει. Ευτυχώς, μας λυτρώνει από τις τύψεις.
Η αποτροπή της στάσης πληρωμών «εξαρτάται κυρίως από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού», επισημαίνει ο κ. Βάιντμαν και τονίζει: «Θα υπάρξει από τους εταίρους εκτενής βοήθεια αλλά υπό αυστηρούς όρους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ευρείες και ταχύτατες ιδιωτικοποιήσεις. Εάν δεν υλοποιηθούν οι αναληφθείσες δεσμεύσεις, θα εκλείψει η διάθεση για περαιτέρω βοήθεια». Ο πρόεδρος της Bundesbank εκτιμά ότι «εάν η Ελλάδα εφαρμόσει το σκληρό πρόγραμμα εξυγίανσης έτσι όπως έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους, μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους».
Και επικαλείται το παράδειγμα των χωρών της Βαλτικής, οι οποίες «παρά τις διαφορές στις λεπτομέρειες –μέσω ενός σκληρού προγράμματος εξυγίανσης– επανήλθαν σε πορεία ανάπτυξης». Ελεος. Το παράδειγμα αυτό προκαλεί μειδιάματα πικρής ειρωνείας. Αφού το 2009 η οικονομία της Εσθονίας συρρικνώθηκε κατά 17% και της Λεττονίας κατά 25%(!), τώρα απλώς έχουν ανακάμψει από το χάος. Πριν από δύο μήνες επισκέφτηκα μαζί με τη Μαρίτα τα τρία βαλτικά έθνη –Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία– και διαπίστωσα τις μαρτυρικές συνθήκες φτώχειας. Ωστόσο, οι λαοί και στις τρείς βαλτικές δημοκρατίες θεωρούν την οικονομική τους κόλαση «παράδεισο» σε σύγκριση με τις συνθήκες της κατοχής τους από τη Σοβιετική Ενωση. Το απύθμενο μίσος τους κατά των Ρώσων τούς δίνει το κουράγιο να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα. Με ιστορία 800 ετών, 45 χρόνια έως το 1991 κρυμμένες πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα, οι 3 χώρες έγιναν το 2004 μέλη της Ε.Ε. και η Εσθονία από τον Ιανουάριο του 2011 απέκτησε το ευρώ!
Ο Αμερικανός οικονομολόγος και κάτοχος Νομπέλ Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν έχει χαρακτηρίσει την ένταξη της Εσθονίας στην Eυρωζώνη από 1ης Ιανουαρίου «σύμβολο του μετασχηματισμού μιας πρώην σοβιετικής επαρχίας σε καλό πολίτη της Ευρώπης». Εχει επισημάνει, όμως, πως «το κόστος ήταν πάρα πολύ υψηλό για την οικονομία της», καθώς, έχοντας ήδη πληγεί από την παγκόσμια κρίση, η Εσθονία είδε το ΑΕΠ να κλυδωνίζεται και εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής που υιοθέτησε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την υιοθέτηση του ευρώ. Η μικρή χώρα της Βαλτικής με τον πληθυσμό του 1,3 εκατ. κατοίκων έγινε η 17η χώρα της Eυρωζώνης και η πρώτη πρώην σοβιετική δημοκρατία που προσχώρησε σ’ αυτήν. Ο λαός προσβλέπει κυρίως πως το ευρώ θα ενισχύσει την οικονομία διευκολύνοντας την ανάπτυξη και καλλιεργώντας κλίμα εμπιστοσύνης.
Ο Γενς Βάιντμαν ζητεί, επίσης, την αυτόματη επιβολή των οικονομικών κυρώσεων για τα κράτη που παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα. Τα μέτρα τα οποία επιβάλλουν τα Μνημόνια στις δημοσιονομικά αδύναμες χώρες οφείλουν να εφαρμοστούν «ένα προς ένα», διεμήνυσε και ζήτησε «πλήρη συμμόρφωση» με τις αντίστοιχες πολιτικές. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι η υλοποίηση «φιλόδοξων και εμπροσθοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» είναι καίριας σημασίας και συνιστούν «ευθύνη των κυβερνήσεων». Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να διασφαλιστεί μόνο από την κατά γράμμα εφαρμογή του Μνημονίου» και τη «δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 5%».
Ουσιαστικά, το ελληνικό κράτος τελεί υπό πτώχευση – τα ταμεία του είναι άδεια. Ομως, εμείς θέλαμε να πιστεύουμε ότι ζούμε και παράγουμε σε μια οικονομία, με δικαιώματα αλλά χωρίς υποχρεώσεις προς τη Μέρκελ και τις Βρυξέλλες όπου ανήκουμε, για όσους κουτοπόνηρα το είχαν ξεχάσει. Η μόνη διέξοδος στο τραγικό αδιέξοδο ήταν να γίνουμε πελάτης του ΔΝΤ και να πάρουμε τη θέση της Τουρκίας. Καθώς η «πεποίθηση περί πτώχευσης» της Ελλάδας κυριαρχεί στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, οι αγορές στοιχηματίζουν στη χρεοκοπία προσδοκώντας –μέσω της ασφάλισης έναντι αυτής (CDS)– να κερδίσουν περισσότερα από όσα θα χάσουν στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

____________________________________

τέτοια θα είχα στο μυαλό μου όταν έγραφα πριν μήνες:
στη κοινωνία αυτή που έχουμε διαμορφώσει, ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ότι δεν μπορούμε πια να αγοράζουμε ipad, bmw, nokia, Dolce & Gabbana...
ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕI ότι πρέπει να φτιάξουμε ρέπλικες της nokia και της timberland και όλοι να χρησιμοποιούμε μόνο αυτά;

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ότι πρέπει να συμβιβαστούμε με κάτι που είναι "ελληνική δευτεράτζα"; Την οποία πρέπει να μάθουμε και να φτιάχνουμε;

Η ΖΖ προσθέτει ότι εμείς εδώ δεν έχουμε πια τις μνήμες που απαιτούνται ώστε να σκύψουμε το κεφάλι

No comments: