20.6.11

Η οικονομική διακυβέρνηση και τα τραπεζικά τεστ αντοχής στο επίκεντρο του Ecofin

Οι νομοθετικές προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση, τα τραπεζικά τεστ αντοχής και η θέσπιση νέων κανόνων για τα εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών-μελών ξεχωρίζουν στην ατζέντα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) στο Λουξεμβούργο σήμερα, Δευτέρα.
 
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν τα σημεία απόκλισης των θέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης, με την Προεδρία της ΕΕ να προσπαθεί να πετύχει ισορροπημένο συμβιβασμό, ειδικά στο θέμα της ψηφοφορίας «αντεστραμμένης ειδικής πλειοψηφίας», η οποία εμπεριέχεται στο προληπτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης:
Ακόμη, θα εξετασθεί η πρόταση Οδηγίας για τη θέσπιση ελάχιστων κανόνων στα εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών-μελών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Το Συμβούλιο προτείνει την άμεση λήψη μέτρων που θα ενισχύσουν την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων που περιλαμβάνονται στη μακροπρόθεσμη οικονομική στρατηγική «Ευρώπη 2020», λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε κράτους-μέλους.

Οι συστάσεις αυτές θα εξεταστούν και θα υιοθετηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στις 23 και 24 Ιουνίου. Η εφαρμογή θα παρακολουθηθεί το τρέχον έτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τα κράτη μέλη μέσω μιας αυστηρής και διαρκούς διαδικασίας αξιολόγησης.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν και για την πορεία των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών που αναμένεται να δημοσιευτούν στις αρχές Ιουλίου. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των ιδρυμάτων, θέματα σχετικά με τις αλλαγές στην νομοθεσία περί κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά και η έγκαιρη συμμετοχών των βασικών μετόχων στην ενίσχυση της καθαρής θέσης του εκάστοτε ιδρύματος.
Στο Ecofin θα συζητηθεί πρόταση της Προεδρίας για τη χορήγηση εγγύησης της ΕΕ προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε περίπτωση ζημιών από δάνεια και εγγυήσεις δανείων για έργα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, θα συζητηθεί το ζήτημα της επιλεξιμότητας της Ισλανδίας και η παροχή καθοδήγησης στην Προεδρία -σχετικά με το θέμα αυτό- κατά την προσεχή τριμερή διάλογο (που προγραμματίζεται στις 21 Ιουνίου) με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επίσης θα συζητηθεί πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων. Η προεδρία στοχεύει να επιτύχει συμφωνία γενικής προσέγγισης το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο τη συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση. Ανοικτό μένει και το ζήτημα της συμφωνίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των Συστημάτων Εγγύησης Καταθέσεων.
Η προεδρία προτείνει να καθοριστεί το ύψος της εκ των προτέρων χρηματοδότησης στο 0,5% επί του συνόλου των καταθέσεων σαν συνολικό αποθεματικό, προκειμένου να καλυφθεί η αδυναμία μιας τράπεζας να πληρώσει τους καταθέτες της και την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημιουργίας των ταμείων εγγυήσεων καταθέσεων μέχρι το 2027.
Στο Συμβούλιο θα γίνει συζήτηση γενικής προσέγγισης επί προτάσεως Κανονισμού για τα παράγωγα, τους Κεντρικούς Αντισυμβαλλόμενους και τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών. Η Επιτροπή προτείνει να γίνεται ο διακανονισμός (συμψηφισμός των τυποποιημένων συμβολαίων) εξω-χρηματιστηριακών παραγώγων μέσω κεντρικών αντισυμβαλλόμενων. Έτσι θα μειωθεί ο πιστωτικός κίνδυνος αντισυμβαλλόμενου, δηλαδή ο κίνδυνος αθέτησης από πλευράς ενός των μερών.
Τέλος, το Ecofin θα υιοθετήσει συμπεράσματα αναφορικά με την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση την ανακοίνωση της Επιτροπής «Προς μία αυστηρή διαχείριση της ποιότητας στον τομέα των ευρωπαϊκών στατιστικών», που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο 2011.
Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231114137

______________________________________

Έχω σημειώσει εδώ και μήνες ότι η φάκα είναι μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη (χωρίς μάλιστα να θέλουν να ψηφιστεί νέα μέσα από τα κοινοβούλια) κυρίως για στενότερη οικονομική συνεργασία. 
Η διαδικασία αυτή τρέχει και ελάχιστα διαβάζουμε, ελάχιστα προσελκύουν της προσοχής των ΜΜΕ

reversed qualified majority: voting means that a measure proposed by the Commission is considered as adopted by the Council if a qualified majority of the member states has not been formed within 10 working days.
This evidently undemocratic process has a very shaky legal basis, since the EU Treaty only allowed for qualified majority voting as a decision making process.

No comments: