9.9.11

Εργασιακή εφεδρεία: «Αξιολόγηση» και μετά απόλυση

Η κυβέρνηση χθες διά του κ. Μόσιαλου έδωσε πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τους υπαλλήλους που θα ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς. Είπε ότι οι υπάλληλοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι 200.000. Αυτοί θα αξιολογηθούν από το ΑΣΕΠ μέσω διαδικασίας που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει:
- Ενα ποσοστό μέχρι 10% εργαζομένων με αυξημένα προσόντα θα ενταχθούν στο στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
- Ενα ποσοστό μέχρι 30% θα ενταχθούν ξανά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
- Ενα άλλο ποσοστό, που δεν το προσδιόρισε, αλλά αναμένεται να είναι το υπόλοιπο, δηλαδή το 60%, θα ενταχθεί στην εργασιακή εφεδρεία και για ένα χρόνο θα αμείβεται με το 60% του μισθού του. Μετά θα απολυθεί.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η εργασιακή εφεδρεία εφαρμόζεται ένα χρόνο νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν και θα ολοκληρωθεί εντός του 2011 και όχι το καλοκαίρι του 2012, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Αυτή η επίσπευση θα έχει και δημοσιονομικές επιπτώσεις, είπε.
Πάντως, η εργασιακή εφεδρεία προκαλεί ήδη αντιδράσεις στους βουλευτές τυ ΠΑΣΟΚ. Χθες εννέα από αυτούς, με επιστολή τους προ τον υπουργό Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλο και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημ. Ρέππα, διαφώνησαν ανοιχτά υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Αντί η κυβέρνηση να εφαρμόσει την αντιδραστική πρόταση της Ν.Δ. για την εφεδρεία και τις πιθανές απολύσεις θα πρέπει α) να χαρακτηρίσει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ως κρατικούς και β) να προχωρήσει άμεσα σε ένα σχέδιο μετακινήσεων ώστε να καλυφθούν τα κενά σε κρίσιμους τομείς». Την επιστολή υπογράφουν οι: Β. Κεγκέρογλου, πρώην υφυπουργός, Μ. Τζελέπης, Ν. Ζωίδης, Δημ. Βαρβαρίγος, Ολγα Ρεντάρη, Σούλα Μερεντίτη, Β. Αλεξανδρίδου, Μ. Παντούλας και Σ. Μοσχόπουλος.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=308169

_______________________________________

Δύο σχόλια:

1. το έχω ξαναγράψει, ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΤΟ 2005-2006-2007, ΒΛΕΠΕΤΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕ;
2. πολύ θα ήθελα να ξέρω πως θα συμβιβαστεί με διατάξεις τις εργατικής νομοθεσίας που προβλέπουν αποζημίωση απόλυσης

2 comments:

Κυριάκος said...

Να πέτυχε σε σχέση με ποιο στόχο; Προφανώς δεν αρκούσε για να γλυτώσει τη χώρα από το μνημόνιο αλλά θα έπρεπε να δεις την διαφορά που έκανε στον προϋπολογισμό για να πεις αν πέτυχε ή όχι.

Εγώ δεν πιστεύω πως θα απολυθεί κανείς. Μαντεύω πως ο ένας στόχος που λέγονται τέτοια πράγματα είναι να πειστεί η τρόικα και ο άλλος είναι για να τρομάξουν οι ΔΥ και οι συνδικαλιστές τους. Η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ούτε τα οδοιπορικά και τις υπερωρίες να κόψει, σιγά μην φτάσει να απολύσει ΔΥ. Για να είμαι ειλικρινής δε νομίζω πως χρειάζεται. Αν μαζέψει λίγο τα ψηλά εισοδήματα με το ενιαίο μισθολόγιο και κάνει ένα εκτεταμένο project μετατάξεων σε συνδυασμό με πάγωμα προσλήψεων μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να διώξει κανένα. Όταν βέβαια διαβάζω για χιλιάδες νέες θέσεις συμβασιούχων στους ΟΤΑ φοβάμαι πως ούτε αυτό δεν μπορούν να κάνουν και θα καταλήξουν οι άνθρωποι στο δρόμο όχι επειδή το είπε το ΔΝΤ αλλά επειδή θα χρεοκοπήσουμε.

geokalp said...

σε βλέπω κάπως αισιόδοξο... (*)

παρακολουθώ λίγο τη Πορτογαλία από τότε που μπήκε στην ΟΝΕ πριν από μας
μεγάλη διαφορά οι ΟΑ 2004, αυτοί έκαναν το Ευρώ που το σηκώσαμε

έκαναν αυτό που τους ζήτησαν εκείνα τα χρόνια θέτοντας σε αξιόλογηση νομίζω ΟΛΟΥΣ τους ΔΥ, οι οποίοι είχαν 9 μήνες να βελτιωθούν, πχ να αποδείξουν γνώσεις ΗΥ
μιλάμε για καλές απεργείες νοσοκομειακών-πυροσβεστών-κλπ κλπ

εννοείται πως πούλησαν και ότι είχαν και τώρα τους έχουν μείνει ελάχιστα

μερικά χρόνια μετά έπεσαν στο Μνημόνιό τους
γιατί; το πρόβλημα της χώρας λεγόταν ταχεία αύξηση του ΑΕΠ, δεν επετεύχθη...
και μιλάμε για καλύτερες χρονιές

υποθέτω πως εγχωρίως υπάρχουν κάπως περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθεί αλλά όχι σε τέτοιο διεθνές οικονομικό περιβάλλον

(*) φαίνεται ότι είναι κοντά να τραβήξουν (ξανά) τη πρίζα για μερικά λεπτά, όπως "παίζουν" από το Μάρτιο 2011
τώρα, κάπου έχουν γεμίσει αηδία