21.9.11

Το γερμανικό σχέδιο και η αλλαγή στάσης από την τρόικα

 h/t

Οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, αλλά και η αμφισβήτηση της δυνατότητας της χώρας να θέσει υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά της, έχουν αλλάξει δραματικά τα δεδομένα ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης και διαμορφώνουν καθοριστικά τη στάση της τρόικας στη νέα φάση της διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε χθες. Υστερα από αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Βερολίνου απειλείται με κατάρρευση. Η Αγκελα Μέρκελ δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να αγνοήσει όσους ζητούν από την κυβέρνηση και την Ευρωζώνη εναλλακτικές λύσεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της Ελλάδας.
Οι δηλώσεις και οι διαρροές περί σχεδίου Β για ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας, με μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους, υποδηλώνουν ότι οι Γερμανοί επεξεργάζονται εναλλακτικές λύσεις, που θα τις εφαρμόσουν ανάλογα με τις εξελίξεις. Το κεντρικό σενάριο του σχεδίου Β φαίνεται πως είναι μια ελεγχόμενη χρεοκοπία χωρίς έξοδο από το ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει τη χορήγηση βοήθειας για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και για την αναχρηματοδότηση των ομολόγων που λήγουν. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, θα πρέπει να καλύπτει τα ελλείμματά της. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να μηδενίσει άμεσα το έλλειμμά της. Μια τέτοια λύση βεβαίως έχει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, καθώς είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιες θα είναι οι κοινωνικές αντιδράσεις, η συμπεριφορά των καταθετών και φυσικά οι επιπτώσεις σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Η αδυναμία ασφαλούς εκτίμησης για τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο το εναλλακτικό σχέδιο, παραμένει προς το παρόν εναλλακτικό. Ωστόσο, επί της ουσίας, η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου βρίσκεται στον αέρα. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέτεινε και η απόπειρα της ελληνικής πλευράς να επαναδιαπραγμετευθεί τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου και τους όρους του δεύτερου χρηματοδοτικού πακέτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο προσπάθησε να προσεγγίσει τη Γαλλία. Ομως και εκεί έχει αρχίσει να κερδίσει έδαφος η αμφισβήτηση της δυνατότητας της Ελλάδας να φέρει σε πέρας το Μεσοπρόθεσμο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, o Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είναι έξαλλος, επειδή θεωρεί ότι οι παλινωδίες της Ελλάδας ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στην ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση των διευρυμένων δυνατοτήτων χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η χώρα έχει χάσει αυτούς που μέχρι πρόσφατα συγκαταλέγονταν στους παραδοσιακούς φίλους της, ενώ στις χώρες που εξαρχής είχαν μια αρνητική στάση απέναντί της (Ολλανδία, Φινλανδία, Σλοβακία) προστίθενται άλλες, μεταξύ αυτών και τα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας που θεωρούν ότι απειλούνται εξαιτίας των ολιγωριών της Αθήνας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν να μην μπορούν να αντισταθούν στις αποφάσεις των ισχυρών κυβερνήσεων.
Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον, η ελληνική πλευρά αποφάσισε να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που είναι αναγκαία για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και να αρθεί η αμφισβήτηση. Η στάση της τρόικας, αλλά και οι δηλώσεις των στελεχών της δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100047_20/09/2011_456627

____________________________________________

είναι κάπως αντιφατική η λογική, εάν βέβαια θεωρήσουμε ως "το καλό μαντάτο" τη παραμονή στην ευρωζώνη

No comments: