13.9.11

REUTERS BREAKINGVIEWS Αποψη: Χρεοκοπία δεν θα σήμαινε και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Χρεοκοπία της Ελλάδας δεν σημαίνει αναγκαστικά και έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Η ταύτιση των δύο εννοιών οφείλεται σε παρεξήγηση. Η χρεοκοπία είναι και πιθανή και θεμιτή, εφόσον είναι ελεγχόμενη. Η επιστροφή στη δραχμή, όμως, δεν είναι τίποτα από τα δύο. Γιατί κάτι τέτοιο δεν θα έβλαπτε μόνο την Ελλάδα, αλλά θα αποτελούσε το αποκορύφωμα ενός ομηρικού καυγά στους κόλπους της ευρωζώνης και θα σηματοδοτούσε το πέρασμα σε μια πιο «τοξική» φάση της κρίσης.
Τα δανειακά βάρη της Αθήνας θα ήταν ασήκωτα ακόμη και μετά τη χρεοκοπία που συμφώνησαν με μισή καρδιά οι Ευρωπαίοι τον Ιούλιο. Η Ελλάδα εξακολουθεί να παρεκκλίνει από το σχέδιο που συμφώνησε την τρόικα. Στο εσωτερικό της χώρας οι εντάσεις κλιμακώνονται, οι διεθνείς σχέσεις έχουν επιδεινωθεί και η υπομονή των αγορών φαίνεται να έχει εξαντληθεί. Η ουσιαστική απομείωση του χρέους της Ελλάδας θα βοηθούσε τη χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Ακόμη και η Γερμανία, η οποία ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με την προοπτική οποιασδήποτε χρεοκοπίας στην ευρωζώνη πριν από το 2013, φαίνεται να αναδιπλώνεται.
Είναι ζωτικής σημασίας η χρεοκοπία να είναι ελεγχόμενη, δηλαδή να εντάσσεται στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος που θα συμφωνηθεί και το οποίο θα προβλέπει συνέχεια της χρηματικής στήριξης της Ελλάδας έναντι των δεσμεύσεών της για υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε, επίσης, ότι η Γερμανία, η Γαλλία και οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να διοχετεύσουν ρευστότητα και στις δικές τους τράπεζες προκειμένου να αντέξουν κάτι τέτοιο. Το να αναγκαστούν, βέβαια, οι τράπεζες να παραδεχθούν πόσο απερίσκεπτα δάνειζαν δεν θα ήταν κακό.
Χρεοκοπία, όμως, δεν σημαίνει και έξοδο από το ευρώ. Η αποβολή της Ελλάδας, η οποία δεν θα έπρεπε εξ αρχής να ενταχθεί στην ευρωζώνη, θα προκαλούσε χάος. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για έξοδο - πόσω μάλλον για αποβολή- κράτους μέλους από την ευρωζώνη, γεγονός που σημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο μετά από κραυγαλέο διπλωματικό επεισόδιο. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, η χρεοκοπία θα ήταν ανεξέλεγκτη και θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αυτό, όμως, δεν θα έβλαπτε μόνο την ελληνική οικονομία: η εξάπλωση της κρίσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη θα ήταν ραγδαία, με σοβαρό κίνδυνο καταρρεύσεων-ντόμινο και άλλων τραπεζικών συστημάτων.
Μια καλά σχεδιασμένη χρεοκοπία θα ισοδυναμούσε με κάθαρση, ενώ η έξοδος από την ευρωζώνη θα είχε τα αντίθετα αποτελέσματα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2054746


__________________________________________




Μερικοί μπορεί να πουν ότι το REUTERS BREAKINGVIEWS τα μαζεύει κάπως από το προηγούμενο άρθρο του [Μοναδική λύση για την Ελλάδα η δραχμοποίηση], αλλά ΔΕ νομίζω ότι είναι καθόλου έτσι.
Ίσα ίσα που ερχόμαστε απ' ευθείας στην άποψη του ΚΚΕ!
Συνεπώς, ενδέχεται να πηγαίνουμε προς το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί. Και δεν αναφέρομαι στην έξοδο από το ευρώ - δεν είναι αυτό το χειρότερο, όπως δείχνουν τα πράγματα.

Θα προσπαθήσω να επανέλθω

No comments: