4.10.11

Τριγμοί στην αγορά με τραπεζική βουτιά 10%

Η είδηση για ακύρωση του έκτακτου Eurogroup στις 13/10, το οποίο θεωρητικά θα ενέκρινε την εκταμίευση της 6ης δόσης για την Ελλάδα, σε συνδυασμό με το διεθνές χρηματοπιστωτικό “sell off”, έδωσαν ακόμα ένα ισχυρό χτύπημα στον εγχώριο ταλαιπωρημένο Τραπεζικό κλάδο και μέσω αυτού και στο υπόλοιπο Χρηματιστηριακό ταμπλό.

Την ίδια ώρα όλα δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι ανοίγουν ξανά το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης (PSI). Οι Υπουργοί Οικονομικών άφησαν χθες να διαφανεί ότι ενδέχεται να ζητηθεί από τους ομολογιούχους να αποδεχτούν υψηλότερο “haircut” από το 21%.

Από την άλλη, η εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία η εκταμίευση της 6ης δόσης πάει για Νοέμβριο, αν τελικά εκταμιευθεί, έδωσε τροφή και στα πλέον τρομολαγνικά σενάρια, με πλέον επικρατέστερο αυτό της εσωτερικής στάσης πληρωμών, κάτι που διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τον Υπουργό Οικονομίας κ. Βενιζέλο, στην έκτακτη συνέντευξη που παραχώρησε λίγο μετά τις 13.00.

Το γεγονός ότι το Δημόσιο δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου (σύμφωνα με την δήλωση του Υπουργού), μπορεί να ακούγεται καθησυχαστικό, όμως θεωρείται περίπου βέβαιο πως αν το Δημόσιο τραβήξει ότι διαθέσιμα διαθέτει για να πληρώσει τις υποχρεώσεις Οκτωβρίου θα ενταθεί το ήδη σημαντικότατο πρόβλημα ρευστότητας στις εγχώριες Τράπεζες που συνεχίζουν να υποφέρουν από έλλειψη μετρητών και αυτό ενέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών και βέβαια τις επιθετικές πωλήσεις της πρώτης ώρας. 

Σε αυτά βεβαίως ας προστεθούν και οι υπάρχουσες ανησυχίες για τον επερχόμενο “λογαριασμό” της BlackRock”.
Με την συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης, ο τζίρος (υψηλός για τα τρέχοντα δεδομένα της εγχώριας Αγοράς) έφθανε τα 18,5 εκατ. ευρώ, η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφωνόταν στο 6 προς 85 και πλην του Ιατρικού που συνδύαζε αξιοπρόσεκτα κέρδη με πειστικό όγκο συναλλαγών (ίσως αξίζει επισήμανσης ότι στην χθεσινή συνεδρίαση και στην τιμή των 0,26 ευρώ άλλαξαν χέρια 1337900 τεμ. – όχι “πακέτο”), οι υπόλοιποι τίτλοι με θετικό πρόσημο (Autohellas, Nexans, Δάιος, Ευρ. Πίστη, Πλαίσιο) είχαν ελάχιστες, έως και διψήφιες, συναλλαγές.

Εννοείται ότι η συνέντευξη τύπου του Υπουργού Οικονομίας, ουδόλως διασκέδασε τις ανησυχίες των επενδυτών, μάλιστα με την πάροδο του χρόνου η εικόνα στο Χρηματιστηριακό ταμπλώ επιδεινώθηκε έτι περαιτέρω.

Ασφαλώς και το -10,77% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει και σήμερα αμφιβολίες για το που κατευθύνθηκαν τα “πυρά” των πωλητών και αποτελεί την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 22 ετών (η αμέσως μεγαλύτερη στις 16/101989, -11,79%)

Το κλείσιμο του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα από το ψυχολογικό και θεωρητικά τεχνικό όριο των 400 μονάδων, αφήνει τον δείκτη στο τεχνικό … κενό, ενώ τον γύρισε 260 μήνες πίσω (!) Τελευταίο κλείσιμο χαμηλότερα των 400 μονάδων, για τον Τραπεζικό δείκτη, έχει σημειωθεί στις 28/2/1990 (383,03 μονάδες).

Μαύρη, τεχνικά, η εικόνα και για τον Γενικό Δείκτη που άφησε πίσω του με εντυπωσιακή ευκολία την ζώνη στήριξης 777 – 773 (ενδοσυνεδριακά χαμηλά 26/9 και 3/10) και δείχνει ότι κινείται ολοταχώς να απειλήσει την επόμενη στήριξη στις 690 μονάδες, όσο μπορεί να “ακούει” σε τεχνική ανάλυση μία τέτοια Αγορά.

Χρηματοπιστωτικό μίνι “sell off” και στις διεθνείς Αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι λίγο μετά τις 15.30 και πλην Dexia η μετοχή της οποίας διαλύεται και σήμερα, η Lloyds Banking Group σημείωνε απώλειες 7,74%, η UniCredit 4,57%, η RBS 6,59%, η Intesa Sanpaolo 5,93%, η Commerzbank 4,27%, η Barclays 7,52% κ.λ.π.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη χάνει 4,5% και ο CAC να εμφανίζει απώλειες 4%. Πτώση 3,2% στο Λονδίνο.

Το ευρώ κινείται σταθεροποιητικά στο 1,3190 δολ. μετά την «βουτιά» της προηγούμενης συνεδρίασης.

Στη Wall, Dow και S&P εμφανίζουν πτώση άνω του 1% με την αμερικανική αγορά να εισέρχεται και επίσημα σε bear market, χάνοντας 20% από τα υψηλά του Απριλίου.  
Επίσης αυξάνεται συνεχώς η άποψη, μεταξύ των διεθνών αναλυτών, ότι Ιταλία και Ισπανία δύσκολα θα αποφύγουν τον μηχανισμό στήριξης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και αυτό μεγιστοποιεί το πρόβλημα. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πλησιάζει η ώρα που οι Ευρωπαίοι θα ασχοληθούν με τα του οίκου τους και θα αφήσουν την Ελλάδα σε δεύτερη μοίρα (!!!)
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. το λιώσιμο των τιμών είναι κυριολεκτικά άνευ προηγουμένου. Συντηρητικά χαρτοφυλάκια που “ξεγελάστηκαν” και προχώρησαν σε δειλές τοποθετήσεις, όταν ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε χαμηλότερα των 1000 μονάδων και μέσα σε δύο μήνες, καταγράφουν υποαξίες (η ζημιές αν προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις) που ξεπερνούν το 50 ή και το 60% (!)

Μετά και το σημερινή νέα εξαθλίωση των υποτιμήσεων, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. πλησίασε απειλητικά τα 28 δισ ευρώ, ενώ μόλις 5 εισηγμένες έχουν τρέχουσα κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη του 1 δισ (!)

Η πρώτη 14αδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. διαμορφώθηκε ως εξής: Coca-Cola (4,77 δισ), Εθνική (2,09 δισ), ΟΠΑΠ (2,01 δισ), Ελ. Πετρέλαια (1,68 δισ), ΔΕΗ (1,32 δισ), Κύπρου (0,97 δισ), Τιτάν (0,73 δισ), Βιοχάλκο (0,63 δισ), Motor Oil (0,63 δισ), Alpha Bank (0,58 δισ), MPB (0,52 δισ), Jumbo (0,50 δισ), Folli Follie Group (0,44 δισ), Eurobank (0,43 δισ).

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/660491/ArticleMarketComment.aspx

No comments: