24.10.11

«Παρελθόν» έως το 2015 οι συμβάσεις εργασίας

«ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ αδειανό» αποτελούν πλέον οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επίσημα μετά την ψήφιση του περιβόητου άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου. Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα αρχίσουν να συμπιέζονται στο επίπεδο που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Σύμφωνα μάλιστα με τους συνδικαλιστές, οι κλαδικές και ομοιεπαγγελματικές συμβάσεις καθόριζαν το ύψος των αμοιβών προσωπικού για το 75% των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Με τις νέες «ρυθμίσεις συλλογικών διαπραγματεύσεων», που περιλαμβάνονται στο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου του Yπουργείου Οικονομικών, γίνεται ακόμη ένα βήμα στην κατεδάφιση των δύο ισχυρότερων νόμων της μεταπολεμικής περιόδου, του 1264/82 και του 1876/90. Οι κλαδικές δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικές παρά μόνο για τις επιχειρήσεις των οποίων οι εκπρόσωποι είναι μέλη των εργοδοτικών ενώσεων που τις υπογράφουν, καθώς αναστέλλεται η δυνατότητα επέκτασής τους καθ'Α όλη την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να προκαλέσει σημαντικούς κλυδωνισμούς στη δομή των εργοδοτικών οργανώσεων, διαλύοντας τις ομοσπονδίες των εργοδοτών, αυξάνοντας την αυτονομία των επιχειρήσεων στο πεδίο καθορισμού μισθών και ημερομισθίων, συμπαρασύροντας πιο γρήγορα και το επίπεδο των μισθών που έχει διαμορφωθεί από ισχυρές κλαδικές συμβάσεις γύρω από τα όρια της ΕΓΣΣΕ. Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης δεσμεύτηκε για την ύπαρξη της ΕΓΣΣΕ, όχι όμως και για το υπάρχον κατώτατο όριο μισθολογικών απολαβών.

Ταυτόχρονα, σταδιακά θα υπάρξει ρωγμή και στην ισχύ των κλαδικών συνδικάτων, καθώς η δυνατότητα σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων με ολιγάριθμες ενώσεις προσώπων αναμένεται να υποβαθμίσει ή να ακυρώσει σταδιακά τον ρόλο των ομοσπονδιών, των εργατικών κέντρων αλλά και των πρωτοβάθμιων σωματείων. Πλέον έχουν τη δυνατότητα σύναψης ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων μέσω της σύστασης ενώσεων προσώπων ακόμη και επιχειρήσεις με τρία άτομα.
Μοναδικό όριο στο νέο σύστημα διαπραγμάτευσης, στο οποίο παύει να υπερισχύει η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, παραμένει η διατήρηση των κατώτατων ορίων. «Η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με ομοιοεπαγγελματική ή κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και πάντως δεν επιτρέπεται να περιέχει όρους εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους από τους όρους της εργασίας των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 37. Επίσης, προκειμένου να επισπευσθεί η αναπροσαρμογή των μισθών προς τα κάτω με νέες επιχειρησιακές συμβάσεις, όπου δεν είναι δυνατή η σύσταση «ενώσεων», επιταχύνεται με νόμο η διαδικασία έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και για τη σύσταση σωματείων.

http://www.express.gr/news/finance/529929oz_20111024529929.php3

_________________________________________

πρόκειται για ΤΗ ρύθμιση από το Μνημόσυνονιο Ι και δώθε...

οι συνέπειές της δεν είναι καθόλου εύκολο να προβλεφθούν, εκτός από το προφανές, οι συλλογικοί μισθοί θα συμπιεστούν προς την ΕΓΣΣΕ...
το θέμα δεν είναι απλό ούτε για τους εργοδότες: ΟΥΤΕ αυτοί θα έχουν την εξασφάλιση της ασφάλειας μιας συλλογικής σύμβασης... βέβαια, αυτό αφορά κυρίως εξειδικευμένο προσωπικό


No comments: