15.10.11

Βόλφγκανκ Σόιμπλε: «Εχουμε κοινή θέση με τη Γαλλία για την Ελλάδα»

Σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Γερμανία και η Γαλλία καταβάλλουν προσπάθεια για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. «Έχουμε κοινή θέση», δήλωσε ο ίδιος χθες στο Παρίσι μετά την αιφνιδιαστική συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζύ. «Είμαστε αποφασισμένοι, Γαλλία και Γερμανία, να κάνουμε από κοινού τα πάντα, ώστε οι διαβουλεύσεις της Ευρωζώνης να στεφθούν από πλήρη επιτυχία», δήλωσε ο Σόιμπλε πριν από τις διήμερες συνομιλίες των υπουργών οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των σημαντικότερων βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομικά χωρών (G20).

Ο κ.Σόιμπλε είναι αισιόδοξος και υπολογίζει σε μια συνολική και πειστική λύση της κρίσης χρέους από τις χώρες της ευρωζώνης. Σύμφωνα με την άποψή του οι Ευρωπαίοι θα δηλώσουν στους εταίρους τους των G20 «ότι βρισκόμαστε καθ’ οδόν να λάβουμε σαφή μέτρα, τα οποία θα αποδυναμώσουν τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης». Σε αυτά συγκαταλέγεται ότι όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα εφοδιαστούν με το αναγκαίο κεφάλαιο. «Αυτό προετοιμάζεται ήδη». Οι συστημικά σχετιζόμενες τράπεζες θα έχουν τότε τον απαραίτητο χρόνο για να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις τους σε κεφάλαιο. Αν εκείνες δεν μπορούν να εκπληρωθούν, σε περίπτωση ανάγκης θα εμπλακούν τα κράτη.

Ο ίδιος αρνήθηκε μια περαιτέρω αύξηση του κεφαλαίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την στήριξη των πληττόμενων από την κρίση χωρών της ευρωζώνης: «Το ΔΝΤ έχει επαρκή μέσα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του» είπε. Οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε οι ίδιοι να εκπληρώσουν ουσιαστικά μέρη των υποχρεώσεών τους. Η κύρια αιτία της κρίσης – η ελλιπής ρύθμιση των χρηματαγορών και το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος – θα έπρεπε να καταπολεμηθούν. «Πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική της σταθεροποίησης» πρόσθεσε.

Όσον αφορά την προσφορά μεγάλων χωρών με αναδυόμενες οικονομίες για την παροχή βοήθειας στην ευρωζώνη, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι αυτό δείχνει πως η παγκόσμια αλληλεγγύη αυξάνεται. Αλλά επίσης καθιστά σαφές ότι οι Ευρωπαίοι και οι άλλες χώρες έχουν μεγάλη ευθύνη για την παγκόσμια οικονομία. Αυτό ειπώθηκε στους Ευρωπαίους ήδη κατά τη Σύνοδο των G20: «Αυτό πρέπει να υποστηρίξουμε. Αυτό πρέπει να πάρουμε μαζί μας» είπε.

Στη Σύνοδο των G20 εκκρεμεί και η συζήτηση για το ταμείο διαχείρισης της κρίσης στην ευρωζώνη EFSF, το οποίο μελλοντικά θα λειτουργεί υπό προϋποθέσεις ως ο διασφαλιστής των ομολόγων. Έτσι εν μέρει το Ταμείο θα μπορεί να εγγυάται για τα ομόλογα και με αυτόν τον τρόπο να κάνει ελκυστικότερη για τους επενδυτές την αγορά κρίσιμων τίτλων – όπως τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αυτό δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο οποίος παρακολουθεί τις εσωτερικές διαβουλεύσεις.

Το μέσο γι αυτό είναι η λεγόμενη μόχλευση των υπαρχόντων ποσών: Αν το EFSF εγγυηθεί για ένα ποσοστό 20% και κάλυπτε το ρίσκο, το ένα ευρώ εγγύησης θα έδινε τη δυνατότητα για πέντε ευρώ χρηματοδότηση προς μια χώρα που βρίσκεται σε κρίση. Οι πληττόμενες χώρες της ευρωζώνης θα είχαν τότε ξανά καλύτερη πρόσβαση σε φρέσκο χρήμα. «Η επίδραση θα ήταν πέντε φορές ισχυρότερη», όπως δήλωσε ο διπλωμάτης της ΕΕ. Οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρίες ή τα hedge funds με τον τρόπο αυτό θα επένδυαν ξανά σε ομόλογα. Αυτή η λύση ξεχωρίζει για την έκδοση νέων κρατικών ομολόγων. Η εξασφάλιση των απωλειών θα βοηθούσε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία να επιστρέψουν ξανά στις χρηματαγορές, όπως δήλωσε ο διπλωμάτης. Αυτό θα καθησυχάσει επίσης την ανησυχία στις αγορές για τα κρατικά ομόλογα που ήδη κυκλοφορούν.

Σύμφωνα με παρατηρήσεις των αγορών η κάλυψη των κινδύνων θα ήταν αναγκαία σε ποσοστό το πολύ μέχρι 30%. Παράλληλα σύμφωνα με στοιχεία του διπλωμάτη συνεχίζεται η συζήτηση για το πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικότερα το ταμείο διαχείρισης της κρίσης τον όγκο των δανείων του και σε άλλα μέσα βοήθειας.

Στην Σύνοδο της ΕΕ στις 23 Οκτωβρίου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα διαβουλευτούν για ένα συνολικό πακέτο για τη διάσωση του ευρώ. Ο EFSF καθιερώθηκε το Μάιο του 2010 από τις χώρες της ευρωζώνης και στοχεύει στη διάσωση με δάνεια των υπερχρεομένων χωρών. Μετά τη μεταρρύθμιση το ταμείο διαχείρισης της κρίσης θα αποκτήσει περισσότερες δυνατότητες χειρισμών. Έτσι μεταξύ άλλων θα μπορεί να επαναγοράζει ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης και με αυτό τον τρόπο να αποφορτίσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έτσι αναμένεται να ανακτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών, προκειμένου να εμποδίσει μια ενδεχόμενη μετάδοση και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ο EFSF μπορεί να διοχετεύσει 440 δις ευρώ σε δάνεια..

Διασπασμένοι οι Γερμανοί Ελεύθεροι Δημοκράτες στο θέμα της βοήθειας για την Ελλάδα

Ο αρχηγός του FDP Φίλιπ Ρέσλερ τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω ολοκλήρωσης της Ευρώπης. «Υπάρχει για μας μόνο ένας δρόμος: Θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη» δήλωσε ο Ρέσλερ χθες το βράδυ στο τρίτο και τελευταίο περιφερειακό συνέδριο του FDP πριν από την απόφαση των μελών για τη διεξαγωγή, ή όχι εσωτερικού δημοψηφίσματος σχετικά με τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης στο Magdeburg.

Μία ομάδα γύρω από τον βουλευτή του FDP Φρανκ Σέφλερ θέλει να αποτρέψει τον μηχανισμό διάσωσης του ευρώ ESM μέσω μιας απόφασης των μελών. Στο Magdeburg ο Σέφλερ δήλωσε εν μέσω επιδοκιμασιών των μελών ότι όποιος προκαλεί κινδύνους και χρεώνεται ως κράτος, θα πρέπει να έχει και την ευθύνη γι’ αυτά. Διαφορετικά τα κέρδη θα ιδιωτικοποιούνταν και οι απώλειες θα κοινοτικοποιούνταν. Μία χώρα όπως η Ελλάδα δεν θα γίνει ανταγωνιστικότερη μέσω της δανειακής βοήθειας, αλλά μέσω της εξόδου από την ευρωζώνη.

Ο γενικός γραμματέας του FDP Κρίστιαν Λίντνερ πρόσθεσε ότι ο Σέφλερ θέλει να μειώσει την υπερβολική πίεση αντί μέσω του ανοίγματος, μέσω του κλεισίματος των βαλβίδων του συστήματος.

Ο Ρέσλερ τάχθηκε υπέρ ενός φρένου χρέους για ολόκληρη τη Ευρωζώνη και την πιθανότητα μιας συντεταγμένης χρεοκοπίας. «Θέλουμε ως αποτέλεσμα μια ένωση σταθερότητας», πρόσθεσε – και γι’ αυτό χειροκροτήθηκε εξίσου.

Τη Δευτέρα ο Σέφλερ παρέδωσε στα κεντρικά του κόμματος στο Βερολίνο τις υπογραφές περίπου 3.850 μελών του FDP. Η απόφαση των μελών – η πρώτη στην ιστορία του FDP – ξεκινά πιθανόν το Νοέμβριο. Το αποτέλεσμα αναμένεται να έχει καθοριστεί πριν τα Χριστούγεννα.


ΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ στην Αθήνα, η γερμανική ραδιοφωνία (Deutsche Welle) μετέδωσε το ακόλουθο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Παναγιώτη Κουπαράνη:

Στην αποστολή στην Αθήνα του Γερμανού υπουργού οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ έλαβαν μέρος πολλοί επιχειρηματίες. Για τους περισσότερους εξ αυτών οι επενδύσεις στην Ελλάδα συνιστούν όμως ένα μεγάλο δίλημμα.

Ανάμεσα στους επιχειρηματίες που πήραν μέρος στην πρόσφατη αποστολή του Γερμανού υπουργού οικονομίας ήταν και ο πρόεδρος της BayWa, Κλάους Γιόζεφ Λούτς. Η εταιρεία έχει έναν κύκλο εργασιών που ανέρχεται στα 8 δις ευρώ ετησίως και δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής υπηρεσιών, χρηματοδοτήσεων και εμπορίου γεωργικών και οικοδομικών υλικών. Όπως διευκρινίζει εξ αρχής ο κ. Λουτς, το πρόβλημα της εταιρείας του να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα δεν είναι η χρηματοδότηση, διότι αυτή την μπορεί να τη διασφαλίσει μόνη της. Το δια ταύτα βρίσκεται αλλού: στην κρίση χρέους και την αντιμετώπισή της: «Όσο δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με αυτή την χώρα, πως θα αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, και μάλιστα ρεαλιστικά, δεν θα προβούμε σε επενδύσεις και σε κοινοπραξίες, εκτός αν πρόκειται για προϊόντα που θα τα εξάγουμε εμείς από την Ελλάδα» λέει.
Ο ίδιος διατυπώνει εδώ ένα δίλημμα, που αντιμετωπίζει κάθε γερμανική εταιρεία, η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο: η σχετική γερμανική νομοθεσία ποινικοποιεί επενδύσεις με μεγάλο ρίσκο για τους μετόχους. Και μια ανάλογη κατάσταση μεγάλης αβεβαιότητας επικρατεί αυτό το διάστημα στην Ελλάδα. Κάθε επένδυση λοιπόν, θα πρέπει εν ανάγκη, να υποστηριχτεί και ενώπιον του δικαστηρίου. Ο κ. Λουτς υπογραμμίζει ότι «ως διευθύνων σύμβουλος μιας εισηγμένης στο χρηματιστήριο επιχείρησης είμαι υποχρεωμένος να εξετάσω το ρίσκο μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα. Και θα πρέπει με λύπη να σας πω, ότι στην παρούσα φάση είναι αδύνατον να προχωρήσουμε σε επενδύσεις, επειδή λείπει η οικονομική σταθερότητα και νομική ασφάλεια».

Αναφορικά με τη νομική ασφάλεια αυτό που προβληματίζει τους Γερμανούς επενδυτές δεν είναι π.χ. η διένεξη γερμανικών ομίλων και ελληνικού κράτους για χρέη του δημοσίου προς αυτούς (γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ), αλλά η βραδύτητα της ελληνικής δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία, η έλλειψη διαφάνειας και το φαινόμενο της δωροδοκίας.

Ο κ. Λουτς αναγνωρίζει όμως τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που καταβάλλονται αυτό το διάστημα στην Ελλάδα. Και ήδη η εταιρεία του βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με επίδοξους Έλληνες εταίρους: «Είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πάρα ταύτα όμως, είμαστε διατεθειμένοι να επενδύσουμε, από τη στιγμή που θα υπάρξει ένα σωστό πλαίσιο προϋποθέσεων. Αλλά για αυτήν την αναγκαία σιγουριά θα πρέπει να φροντίσει η πολιτική. Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω την γλώσσα των μάνατζερ: η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει επιχειρηματικό μοντέλο. Αυτό που επικρατούσε τις τελευταίες δεκαετίες είναι παρωχημένο. Και δεν εννοώ την διοίκηση και την γραφειοκρατία, αλλά ότι στην ουσία δεν επικρατούσε ελεύθερη οικονομία, παράδειγμα κλειστά επαγγέλματα. Το μοντέλο αυτό, όχι μόνον θα πρέπει να επανεξεταστεί, αλλά θα πρέπει να αλλάξει πάρα πολύ σύντομα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρξει λύση» λέει.
Προϋπόθεση όμως, επιμένει ο ίδιος, είναι η οριστική διευθέτηση του θέματος της χρηματοοικονομικής κρίσης της χώρας. Τους ξένους επενδυτές δεν τους ενδιαφέρει, αν η λύση που δοθεί, θα είναι η χρεοκοπία της χώρας ή κάτι άλλο.
Το ζητούμενο είναι, να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ώστε να επικρατήσουν συνθήκες, που θα επιτρέπουν στην πραγματική οικονομία να κάνει βάσιμους λογαριασμούς.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=425377

No comments: