15.10.11

Το Bloomberg αποκαλύπτει τα σενάρια που συζητούν οι εταίροι

Η διαγραφή των ελληνικών χρεών σε ποσοστό 50%, η στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών και η συνέχιση των αγορών κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι τα κλειδιά του προγράμματος εξόδου από την κρίση που εξετάζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο αμερικανικό πρακτορείο (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα κατονομαστεί επειδή οι διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν ακόμη μια εβδομάδα), πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση για μεγαλύτερες από τις αρχικώς καθορισθείσες (21%) απώλειες που θα έχουν οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα συνοδεύεται με την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν αναδιαρθρώσεις χρεών άλλων κρατών που μετέχουν σε προγράμματα διάσωσης, όπως είναι η Πορτογαλία, ώστε να πειστούν οι επενδυτές ότι η Ευρώπη ελέγχει πλήρως την κρίση.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι μελετάται ένα σχέδιο πέντε σημείων για την λύση του προβλήματος. Τα πέντε αυτά σημεία είναι η επεξεργασία μιας βιώσιμης και οριστικής λύσης για την Ελλάδα, η ενίσχυση του EFSF, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και η τροποποίηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την καλύτερη οικονομική διακυβέρνηση.
Ειδικότερα για την ελληνική κρίση, που αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος, όπως είπε ο πληροφοριοδότης του Bloomberg, οι λύσεις που εξετάζονται είναι τρεις:

- Κούρεμα του χρέους έως το 50%

- Μια πιο «επιθετική» πρόταση είναι οι επενδυτές να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με νέα χαμηλότερης ονομαστικής αξίας τα οποία θα εγγυάται το EFSF, που αξιολογείται από τους οίκους με τριπλό Α.

- Τρίτη και έσχατη επιλογή είναι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα προβλέπει διαγραφές χωρίς εγγυήσεις.

Η πηγή του Bloomberg επιβεβαίωσε, τέλος, τις γερμανικές διαφωνίες για την πρόταση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω του EFSF. Το Βερολίνο επιθυμεί η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει σε προαιρετική και εθνική βάση. 
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=425337&h1=true

No comments: