9.10.11

Την επίσπευση της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού ζητεί η Ε.Ε.

Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της, αλλά θα παραμείνει ανέπαφη διότι η διάσπασή της θα οδηγούσε σε «ολοκληρωτική καταστροφή», διαβεβαίωσε χθες από το Ελσίνκι ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν. Είναι πλέον σαφές ότι η Ευρωζώνη εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να θωρακίσει κράτη-μέλη και τον τραπεζικό τομέα έναντι των κινδύνων που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο κ. Ρεν ζήτησε χθες ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης ESM να αρχίσει τη λειτουργία του ένα χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο, δηλαδή το καλοκαίρι του 2012. Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος υποστήριξε ότι οι αποφάσεις για να την ανάληψη δράσης από τους δύο μηχανισμούς δεν θα πρέπει να λαμβάνονται πλέον με ομοφωνία. «Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός ως προς την αρχή της ομοφωνίας, ειδικότερα όταν απαιτείται η λήψη αποφάσεων γρήγορα», δήλωσε ο κ. Ρεν. Καθώς η κρίση εντείνεται, η Ευρωζώνη προσπαθεί να καταστήσει αποτελεσματικότερο τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης EFSF και τον μόνιμο ESM. Οι αποφάσεις για την παρέμβαση του EFSF και μελλοντικά του ESM γίνονται με την ομόφωνη γνώμη των 17 κρατών-μελών, όρος που ήταν απαράβατος για να επιτρέψει το Βερολίνο τη δημιουργία τους πέρυσι. Μετά τη Γερμανία πλέον και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ανοιχτά την επίσπευση της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού κατά ένα χρόνο, ενώ η παράλληλη λειτουργία των δύο μηχανισμών θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς την Ευρωζώνη, υποστήριξε ο κ. Ρεν. Ωστόσο, στη συμφωνία για τη λειτουργία του ESM προβλέπεται ότι τα συνδυασμένα κεφάλαια των δύο μηχανισμών δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα 500 δισ. ευρώ. Εντούτοις οι «κανόνες εμπλοκής» του EFSF δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί και αναμένεται να αποτελέσουν το κύριο αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Ακελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί την Κυριακή στο Βερολίνο. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, η Γαλλία επιθυμεί το EFSF να βοηθάει τράπεζες και κράτη-μέλη χωρίς αυστηρούς κανόνες, ενώ η Γερμανία επιμένει ότι το Ταμείο θα πρέπει να είναι το ύστατο καταφύγιο. Η κυριότερη διαφορά του μόνιμου από τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης είναι ότι ο ESM διαθέτει κεφάλαια και όχι εγγυήσεις και κυρίως αποτελεί νομικό εργαλείο για την υποχρεωτική αναδιάρθρωση χρέους κράτους-μέλους που θα ζητήσει βοήθεια, εφόσον καταδειχθεί ότι το χρέος του είναι μη βιώσιμο. Τέλος, στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 18 Οκτωβρίου οι κ. Ρομπέι, Μπαρόζο θα παρουσιάσουν νέες προτάσεις για την ενίσχυση της δημοσιονομικής επιτήρησης στην Ευρωζώνη, ενώ αναμένεται να εγκριθεί και ο διορισμός ενός προέδρου αποκλειστικής απασχόλησης για το Eurogroup.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ότι επήλθε συμφωνία με το ΔΝΤ για το Μνημόνιο που αφορά την Οικονομική και Χρηματοοικονομική Πολιτική (MEFP), ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην Ελλάδα, κ. Π. Τόμσεν, ξεκαθάρισε ότι ακόμα δεν έχει «κλείσει», αλλά τρόικα και κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπουργείο Εργασίας απεφεύχθη οποιαδήποτε εκτίμηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων που συνεχίστηκαν και την Παρασκευή έως αργά και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις παραμένουν σε κρίσιμο σημείο.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με επίκεντρο το Μνημόνιο που καταρτίζει η Κομισιόν και το θέμα των νέων μέτρων που απαιτείται να ληφθούν τη διετία 2013-2014 και ανέρχονται στα 5-6 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει προγραμματίσει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Κοινός στόχος φαίνεται να είναι η ολοκλήρωση του ελέγχου μέχρι το τέλος της εβδομάδας το αργότερο, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός να έχει στα χέρια του τη συμφωνία με την τρόικα για τα νέα μέτρα. Η έκθεση της τρόικας θα πρέπει να είναι έτοιμη στις 24 Οκτωβρίου, για να την επεξεργαστεί το Eurogroup και να προχωρήσει στην απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης έγκαιρα. Πάντως, το Δημόσιο την ερχόμενη εβδομάδα θα επιδιώξει να αντλήσει από τις αγορές 1,6 δισ. ευρώ για να εξασφαλίσει την πληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_08/10/2011_458695

______________________________________

ΔΕΝ είναι έτοιμοι για μια ανεξέλεγκτη

No comments: