22.10.11

Ο θίασος και η σύνοδος ΕΝΤΕΧΝΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗ «ΡΟΥΜΑΝΟΠΟΙΗΣΗ» ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Πολιτικό θέατρο, με πλείστες παραστάσεις. Αθήνα, Βερολίνο, Βρυξέλλες, Παρίσι. Ολες, ωστόσο, ωχριούν μπροστά στη μεγάλη παράσταση που θα δοθεί στις Κάνες, στις αρχές Νοεμβρίου, όπου θα συγκεντρωθούν οι μεγάλοι «θίασοι» για να δώσει ο καθένας τη δική του παράσταση...
3 και 4 Νοεμβρίου στις Κάνες η επόμενη συνάντηση "θιάσων" του G20 
3 και 4 Νοεμβρίου στις Κάνες η επόμενη συνάντηση "θιάσων" του G20

Στην Αθήνα, με πρωταγωνιστή την κυβέρνηση, οι «παραστάσεις» αποβλέπουν στο να διαφυλάξουν τα... κακώς κείμενα του πολιτικού συστήματος στα πρότυπα του παρελθόντος, με απειλές ότι «αν δεν γίνουν αυτά που μας υπαγορεύουν οι δανειστές μας, δεν θα 'χουμε λόγο συμμετοχής στο θίασο» των Βρυξελλών. Λες και μας λαμβάνουν υπ' όψιν τους οι λοιποί Ευρωπαίοι!
Η ουσία του πράγματος είναι ότι εν μέσω της παρατεταμένης αναμονής των αποφάσεων του γερμανογαλλικού άξονα για την τύχη της Ελλάδας, ο Ελληνας πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου είναι προφανές ότι βρίσκεται σε πλήρες πολιτικό αδιέξοδο και το εκ μέρους του πολιτικό θέατρο γίνεται αντιληπτό ως μια σοβαρή προσπάθεια να δείξει στους δανειστές της χώρας πως εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο της κατάστασης και πως κάνει ό,τι μπορεί για την υλοποίηση των σχεδίων τους.
«Επιτυχία»
Στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ο κ. Παπανδρέου ελπίζει πως επί τη βάσει των προς αυτόν υπεσχημένων από το Βερολίνο, θα πάρει «κάτι» από τους Γερμανούς την «κατάλληλη στιγμή» και θα καταφέρει να επανεκλεγεί με δόλιες επικοινωνιακές μεθοδεύσεις, που θα βαφτίζουν ακόμη και την προ των θυρών ευρισκόμενη χρεοκοπία της χώρας σαν άλλη μία... «επιτυχία» της κυβέρνησης, στα πρότυπα παρόμοιων θριαμβολογιών του παρελθόντος (σχετικά έγραψε η «Ε» στις 27 Σεπτεμβρίου).
Ηδη ο κ. Παπανδρέου έδωσε το πρώτο δείγμα για το επερχόμενο επικοινωνιακό τσουνάμι ωραιοποίησης του «κουρέματος», προαναγγέλλοντας το «κούρεμα» και λέγοντας ότι έτσι «θα επιτύχουμε ελάφρυνση του βάρους που βαραίνει τον Ελληνα πολίτη».
Εν τω μεταξύ φαίνεται πως Αμερικανοί και Ευρωπαίοι συμφωνούν άτυπα πως δεν μπορούν να υπάρξουν τώρα ουσιαστικές λύσεις για τα προβλήματα της ευρωζώνης και όλοι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο. Στις εκ του πονηρού συστάσεις των Αμερικανών για μεγαλύτερη ενοποίηση των οικονομικών αποφάσεων της ευρωζώνης (σ.σ. γνωρίζουν ότι δεν καθίσταται εύκολα εφικτή και απαιτεί χρόνο), οι Γερμανοί τούς απαντούν να «κοιτάζουν τα του οίκου τους», αλλά παράλληλα προχωρούν μεθοδικά στην εντός ζώνης ισχυροποίηση της θέσης τους -και αυτό αναμένεται να φανεί τις προσεχείς ημέρες.
Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις των Γερμανών, που υποβαθμίζουν τις προσδοκίες αποτελεσμάτων κατά τις συναντήσεις κορυφής, είναι προφανές ότι μετατίθενται για αργότερα μέσα στο '12, σημαντικές αποφάσεις που φαίνεται πως θα έχουν να κάνουν με τη νέα λειτουργία του χρηματοπιστωτικού οργανισμού (EFSF) και συνεπώς με τη σταδιακά «ριζικότερη» αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, για τη μέσω «κουρέματος» βιωσιμότητά του.
Αλλά, και την ύστατη στιγμή, Αμερικανοί και ΔΝΤ από τη μια πλευρά και Ευρωπαίοι από την άλλη, είναι προφανές ότι ερίζουν στους υπολογισμούς τους, με τους πρώτους να πιέζουν τους δεύτερους για ένα πιο συγκεκριμένο σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και να εξακολουθούν να απειλούν, όπως αποκάλυψε η «Ε» (14/10/11), πως δεν μπορούν (ΔΝΤ) να προτείνουν εκταμίευση της έκτης δόσης, αν δεν διαπιστώνεται από τα στοιχεία πως η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο Ταμείο - έμμεσος εκβιασμός για να «πληρώσουν το λογαριασμό» οι Γερμανοί.
«Παράδειγμα»
Στη σύνοδο κορυφής, εκτιμάται πως κατά τη γερμανική άποψη η Ελλάδα θα προβληθεί ως «ειδική περίπτωση» και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα και ως «παράδειγμα προς αποφυγήν», ούτως ώστε, μέσα από αυτή την πραγματικότητα, που μπορεί να συνοδεύεται από προτάσεις βαθέος «κουρέματος» του χρέους της, να μην εγερθούν υπερβολικές προσδοκίες από άλλες χώρες που παρουσιάζουν ανάλογα σοβαρά προβλήματα χρέους και οδηγηθούν έτσι σε χαλάρωση των πολιτικών τους.
Οπως λέγεται, οι Ευρωπαίοι θα «πρέπει να βάλουν σοβαρά χρήματα στο τραπέζι» για να πείσουν τις αγορές και, ως εκ τούτου, κατά τους πλέον αισιόδοξους αναμένεται πως θα έλθουν με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για σημαντική ενίσχυση του EFSF. Αν αυτό πράγματι συμβεί, θα είναι πολύ θετικότερο από οποιαδήποτε άλλη πρόταση που θα έλθει στο τραπέζι, όπως λόγου χάριν περί επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εφ' όσον μάλιστα τέτοιες προτάσεις δεν θα συνοδεύονται από ένα ολοκληρωμένο πακέτο, το οποίο να συμπεριλαμβάνει εισηγήσεις για ενίσχυση της φερεγγυότητας των χωρών της ευρωζώνης και για οικονομική ανάπτυξη.
Από μια ευρύτερη θεώρηση των εξελίξεων, είναι προφανές ότι όλα αυτά έχουν σαν φόντο τη συνάθροιση των εμπόλεμων παγκόσμιων οικονομικών πόλων στις 3 και 4 Νοεμβρίου στις Κάνες της Γαλλίας, για τη συνάντηση των 20 πλέον αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών (G-20), και, εν τη απουσία σοβαρών προτάσεων, οι εμπλεκόμενοι επιδίδονται αυτή τη στιγμή σε προσωρινού χαρακτήρα τακτικές κινήσεις, που κυρίως αποβλέπουν σε εφησυχασμό των αγορών, με παράλληλη διατήρηση των χαρακωμάτων τους.
«Μανούβρες»
Εν τω μεταξύ, ο κ. Παπανδρέου, για άλλη μια φορά επιδίδεται σε απέλπιδες προσπάθειες δραματοποίησης του πολιτικού σκηνικού, εγκύρως χαρακτηριζόμενες ως «πολιτικές μανούβρες» απεγκλωβισμού του από επιλογές του παρελθόντος. Οπως λέγεται, ο κ. Παπανδρέου, έχοντας ουσιαστικά παραχωρήσει κάθε αρμοδιότητα αποφάσεων στους Ευρωπαίους, επιχειρεί να διατηρήσει σε συντεταγμένη τροχιά την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, για να δείξει στους εξωτερικούς κυβερνήτες της χώρας -ΔΝΤ, ΕΚΤ και Βρυξέλλες- πως έκανε ό,τι μπορούσε για να φέρει εις πέρας τις επιταγές τους.
Αλλά παράλληλα, όπως λέγεται, μέσα από τη «χαραμάδα» μιας συστημικής διεξόδου που προσφέρει η ιδέα ενδεχόμενων εκλογών, εκφράζονται ελπίδες πως θα υπάρξει κάποιος μετριασμός ή και εκτόνωση της κρίσης, λόγω της προσδοκίας που γεννάται έτσι στην κοινή γνώμη περί κυβερνητικής αλλαγής και συνεπώς των πολιτικών που πρεσβεύονται από τη σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία -και, κατ' επέκταση, να μη διοχετευθεί σε περαιτέρω βίαιες αντιδράσεις η λαϊκή οργή.
Παραφιλολογία
Ολη αυτή η παραφιλολογία των σεναρίων περί εκλογών, δημοψηφισμάτων και κυβερνητικών συνεργασιών, εκτιμάται πως εκπορεύεται από το Μαξίμου, διοχετεύεται συνειδητά από κυβερνητικά στελέχη και ανακυκλώνεται συντονισμένα από ορισμένα εκδοτικά συγκροτήματα, και αποβλέπει στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και στην έντεχνη μετακίνηση της προσοχής της από τη συστηματική και συντεταγμένη «ρουμανοποίηση» της χώρας στις... «πολιτικές εξελίξεις» -που, ωστόσο, φαίνεται πως ακόμη θα καθυστερήσουν, εκτός αν υπάρξει δραματική τροπή των κοινωνικών φαινομένων.
Κάτι τέτοιο, πιστεύεται, μπορεί να δώσει την ψευδαίσθηση και ν' αφήσει ν' αχνοφαίνεται κάποια ελπίδα περί αλλαγής στον πολιτικό ορίζοντα. Πρόκειται για μια «δοκιμασμένη συνταγή», που έχει κατά κόρον χρησιμοποιηθεί σε συνθήκες πολιτικών και κοινωνικών εκρήξεων και απ' ό,τι λέγεται η ελληνική πραγματικότητα προσεγγίζει τα όριά της.
Επί τη ευκαιρία, Αμερικανοί παράγοντες, αλλά και αξιωματούχοι του ΔΝΤ προειδοποιούν τώρα ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις μπορεί να ξεφύγουν πέραν οποιουδήποτε ελέγχου, με απίθανες συνέπειες και για το ευρύτερο ευρωπαϊκό κοινωνικό σύνολο, και πως το πολιτικό θέατρο δεν θα 'ναι αρκετό για να τις χειραγωγήσει.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=319874

______________________________________

πολύ καλό λόγω μέγιστης ψυχραιμίας

No comments: