20.10.11

Η παρέμβαση του λαού

Μέγα το πλήθος και το πάθος επίσης στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τα τεκταινόμενα. Οπως και η οργή· απροσμέτρητη. Των νέων ιδιαιτέρως, οι προσδοκίες των οποίων έχουν καταπέσει στο ναδίρ, καθώς νιώθουν ότι δεν έχουν μέλλον στην χώρα που τους γέννησε.


Είναι φανερό πια στον καθένα ότι ο λαός επεμβαίνει στις εξελίξεις, δείχνει με τη συμμετοχή και την αντίδρασή του ότι δεν εγκρίνει όσα γίνονται και κυρίως με τον τρόπο που γίνονται.

Και προφανέστατα δεν μπορεί να αγνοηθεί η αντίδρασή του.

Η αλήθεια είναι βεβαίως ότι η κυβέρνηση οφείλει να υπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας με όποιο κόστος.

Ωστόσο η χώρα δεν κυβερνάται με το λαό αντίθετο. Γι' αυτό όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, η προσφυγή στις κάλπες είναι επιβεβλημένη. Ώστε να οικοδομηθεί μια νέα συμφωνία με τον ελληνικό λαό, χωρίς την οποία τίποτε δεν γίνεται.

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=425979&h1=true

____________________________

11 Δεκέμβρη ή νωρίτερα;

4 comments:

Κυριάκος said...

Εντελώς παράλογη η θέση του όπως διατυπώνεται εδώ. Αν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις θα καθοριστεί η οικονομική πολιτική για αρκετά χρόνια. Τι θα προσφέρει λοιπόν μια αλλαγή κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τι είδους νέα συμφωνία θα γίνει με τον λαό όταν είναι σαφές πως η διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε πολυετή λιτότητα και πιθανότατα επιτροπεία; Το μόνο που θα προσφέρουν οι εκλογές σ' αυτή την περίπτωση θα είναι προσωρινή συναισθηματική εκτόνωση.

Βρωμάει διαπλοκή η επιμονή. Κάτι προσδοκά από την επόμενη κυβέρνηση και δεν είναι "μια νέα συμφωνία με τον ελληνικό λαό".

geokalp said...

συμφωνώ

όμως, η λογική του ΔΟΨ (βλέπε άρθρα προηγ. ημερών) είναι ότι μπορεί είτε η πολιτική ηγεσία είτε ο λαός να μην θέλουν τη συμφωνία της Κυριακής (ή του G20)

2. θα διαλυθεί το πασοκ
3. η νδ θα ανέβει και θα διαλυθεί επίσης
ότι έγινε όπου πήγε το δντ

Κυριάκος said...

Το ΠΑΣΟΚ είναι πιθανότατα πολύ κοντά στη διάσπαση. Δεν ξέρω αν θα διαλυθεί όμως, πιο πιθανό βλέπω ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα με μια περιορισμένης έκτασης αποχώρηση είτε κάποιων λαϊκών είτε κάποιων φιλελεύθερων (αντίστοιχα με της Ντόρας) γιατί η προσδοκία της εξουσίας θα παραμείνει. Σίγουρο είναι πάντως πως θα πάρει πολύ χαμηλά ποσοστά.

Η ΝΔ θα πάθει τα ίδια. Ο Σαμαράς ουσιαστικά λέει πως λεφτά υπάρχουν (και το έχουν σχολιάσει μέχρι και δημοσιογράφοι που γενικά τον υποστηρίζουν) και θα το πληρώσει ακριβά αν γίνει κυβέρνηση. Η επαναδιαπραγμάτευση είναι άλλος ένας μύθος (ο άνθρωπος που δεν τα έβγαλε πέρα με τον Γκλιγκόροφ μας διαβεβαιώνει πως θα πείσει τη Μέρκελ που ούτε ο Ομπάμα δεν την καταφέρνει...) οπότε το μόνο που θα του μείνει είναι το ηρωικό όχι. Η πολιτική του σκέψη είναι τόσο αυτιστική που μπορεί και να το πει μόνο και μόνο για να διατηρήσει την προσωπική του αξιοπρέπεια. Είχες πει κάτι παρόμοιο κι εσύ παλιότερα και είχα διαφωνήσει τότε αλλά τελικά νομίζω πως είχες δίκιο. Αν δεν προλάβει ο Γιωργάκης να μας πάει στη δραχμή ο Αντωνάκης είναι πολύ πιθανό να το καταφέρει. Φυσικά καμία κυβέρνηση δεν θα επιβιώσει μιας άτακτης χρεοκοπίας.

Προσοχή στη λογική πλάνη: Το ΔΝΤ δεν πάει εκεί που όλα είναι καλά, πάει σε χώρες που είναι στα όρια της χρεοκοπίας. Είσαι σίγουρος πως για την πολιτική αστάθεια φταίει το ΔΝΤ και όχι η οικονομική κατάρρευση; Οι ακραίες οικονομικές συνθήκες πυροδοτούν ακραίες κοινωνικές αντιδράσεις και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις (π.χ. Χίτλερ, ΒΠΠ).

geokalp said...

απαντώ στο τελευταίο

οι εφαρμοζόμενες πολιτικές δντ έστειλαν την οικονομία στο καναβάτσο περισσότερο από ότι θα έπρεπε


δεν κατάλαβαν τις ελληνικές ιδιαιτερότητες

ενώ

σχετικά βλακωδώς υπέθεσαν ότι η υψηλή παραοικονομία θα βοηθούσε με μικρότερη ύφεση (δεν κατάλαβαν ότι μεγάλο μέρος της είναι "ασπρα" χρήματα που μαυρίζουν και ξαναγίνονται άσπρα)

έπρεπε να είχαν ακούσει περισσότερο τους εγχώριους

εδώ που το έφεραν, όσο αναγκαίο να ήταν, θα έχει κακά κοινωνικά αποτελέσματα όλων των μορφών