Διάλογο και συμφωνία κυβέρνησης - κοινωνικών εταίρων για τη μείωση των κατώτατων μισθών της ΕΓΣΣΕ και των ασφαλιστικών εισφορών ζητά η Ε.Ε. καλώντας, ταυτόχρονα, την κυβέρνηση να προβλέψει την πάγια (και όχι με ημερομηνία λήξης) υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών.
Τη διπλή αυτή οδηγία που κρατά «ανοικτό» το «μέτωπο» των αλλαγών στα εργασιακά και μετά τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για τις συλλογικές συμβάσεις, περιλαμβάνει η Εκθεση της Ε.Ε. για την πορεία εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Η Ε.Ε. υπογραμμίζει ότι παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει, χρειάζονται κι άλλες στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να αντιμετωπιστεί η ανεργία που θα φτάσει σε ιστορικά υψηλά το 2012 (στο 17%) για να αρχίσει να υποχωρεί από το 2013 και μετά. Διαπιστώνει, μάλιστα, ότι η συμφωνία εργοδοτών - ΓΣΕΕ για την αύξηση, φέτος, κατά 1,6% των κατώτατων μισθών δεν λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας και τους κινδύνους για την αύξηση της ανεργίας των ανειδίκευτων. Με αυτά τα δεδομένα καλείται η κυβέρνηση:Να θέσει σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και να εξασφαλίσει τριμερή συμφωνία για τη μείωση του κόστους εργασίας περιλαμβανομένων και των κατώτατων μισθών της ΕΓΣΣΕ και των ασφαλιστικών εισφορών.
Να καταργήσει της αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο σύμβασης έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων να μειώνουν τους μισθούς κάτω από τα όρια των κλαδικών που θα μείνουν «παγωμένες» τουλάχιστον έως το τέλος του 2014. «Πάτωμα» παραμένουν τα κατώτατα όρια της ΕΓΣΣΕ, όπως αυτά θα διαμορφώνονται.
Σήμα για νέες μειώσεις σε επικουρικές - ΕΦΑΠΑΞ
Η Ε.Ε. επιδοκιμάζει τις μειώσεις των συντάξεων και παροχών, όμως, ζητά να επεκταθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ με συγχωνεύσεις ταμείων και σύνδεση από την 1/1/2012 των καταβαλλόμενων εισφορών με τις παροχές, να εφαρμοστεί αναδρομικά από 1ης Αυγούστου η νέα μικρότερη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, να μειώσει στο 10% (από 14%) και έως το 2020 στο 8% τον αριθμό των αναπηρικών συντάξεων και να επιβάλλει την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας για τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής. Τέλος διαπιστώνει καθυστερήσεις στην εφαρμογή ασφαλιστικού καθεστώτος ΙΚΑ για τους εργαζόμενους στην ΤτΕ και γενικά για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος κάθε τράπεζας.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112391170
___________________________________
γιατί είπαμε ότι στις επιστολές Μπένυ/ΓΑΠ δεν υπήρχε κάτι για τις συλλογικές συμβάσεις;
μα γιατί, οι επιστολές ήταν προς τη Λαγκάρντ; ΟΧΙ προς την ΕΕ!
2 comments:
Εσύ να τα βλέπεις που ψάχνεις συνωμοσίες :)
Ήταν εντελώς απίθανο να έχει βάλει η κυβέρνηση τέτοια ρύθμιση με τόσο μικρό όφελος και τόσο μεγάλο πολιτικό κόστος χωρίς εξωτερική πίεση.
μπα..
απλά έχω πλαισια στο μυαλό μου ποια μέτρα πιέζουν ποιοι να μπουν...
και εκεί, το δντ έχει παραχωρήσει τη θέση του...
Post a Comment