9.10.11

H Eλλάδα χρειάζεται κούρεμα 70%, αλλά θα γίνει μικρότερο και σε δόσεις

Προβλέπει ο Κ. Βαγενάς, επικεφαλής ερευνών αναδυόμενων αγορών της UBS

Για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα πρέπει να έχει προηγηθεί κούρεμα 70% των ομολόγων, αν και αυτή η ριζική λύση φαίνεται απόμακρη λόγω του πολιτικού αδιέξοδου στην Ευρωζώνη, σχολιάζει ο Κώστας Βαγενάς, ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής ερευνών για τις αναδυόμενες αγορές του ελβετικού τραπεζικού ομίλου UBS. Εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι χρονοβόρα, διότι θα ολοκληρωθεί με επαναλαμβανόμενα κουρέματα στα ομόλογα. Προεξοφλεί ότι η χώρα θα προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμών μέχρι τον Μάρτιο. Ομως, θεωρεί ότι η ΕΚΤ πληροί τις προϋποθέσεις για να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην επίλυση του ελληνικού και κατ' επέκταση του ευρωπαϊκού προβλήματος.
- Στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου συμφωνήθηκε κούρεμα 21% στην αξία των ελληνικών ομολόγων, και μόλις αυτή την εβδομάδα άρχισε να ψιθυρίζεται μεγαλύτερο ποσοστό σε πολιτικό επίπεδο. Εσείς πιστεύετε ότι ένα 21% είναι αρκετό;
- Το κούρεμα πρέπει να φθάσει το 70% για να είναι βιώσιμο, έτσι όπως υπολογίζουμε τη δυνατότητα μιας χώρας να είναι συνεπής απέναντι στους πιστωτές της, αλλά να ακολουθεί, παράλληλα, αναπτυξιακή πορεία. Για να καταλήξουμε στο 70% βασιζόμαστε στις τρέχουσες συνθήκες αλλά, ταυτόχρονα, υπολογίζουμε ότι η κατάσταση σταθεροποιείται με την πάροδο του χρόνου, με την ανάπτυξη να κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Tα κριτήρια- Είναι, όμως, ένα κούρεμα 70% πραγματοποιήσιμο;
- Δεν νομίζω. Παρά ταύτα, η Ελλάδα θα απαλλασσόταν από το υπέρογκο χρέος της. Θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις χώρες που της παρείχαν, εξ αρχής, πιστώσεις, γεγονός που θα προκαλούσε αντιδράσεις. Οι εκτιμήσεις μας, όμως, βασίζονται σε οικονομικά κριτήρια και όχι πολιτικά.
- Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί τελικά;
- Οπως έχει συμβεί στο παρελθόν, προβλέπουμε ότι θα γίνουν διαδοχικά, επαναλαμβανόμενα κουρέματα σε μικρότερο ποσοστό, κάθε φορά. Θα υπάρξει πολλαπλή αναδιάρθρωση χρέους, διότι οι αγορές δεν θα πείθονται με το εκάστοτε σχέδιο ότι η χώρα θα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους επενδυτές. Θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, με τη μια προς τα κάτω προσαρμογή του χρέους να διαδέχεται την άλλη.
- Δηλαδή, εσείς πότε υπολογίζετε ότι η Ελλάδα θα έχει βγει από αυτόν το κυκεώνα των διαδοχικών κουρεμάτων στο χρέος;
- Καμία πρόβλεψη δεν είναι εφικτή, εφόσον οι Βρυξέλλες δεν έχουν καν χαράξει σχέδιο.
- Οι τράπεζες θα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μια τόσο μεταβλητή κατάσταση;
- Θα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν σταδιακά στα νέα δεδομένα. Σε ένα υποθετικό κούρεμα, αντίθετα, της τάξεως του 60%, οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες θα χρειάζονταν νέα κεφάλαια 33 δισ. για να απορροφήσουν τις απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους. Ενα κούρεμα 70% θα προκαλούσε, ασφαλώς, πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα.
- Με την καθυστέρηση της καταβολής της έκτης δόσης και την ασάφεια που κυριαρχεί για το ρόλο του EFSF, πώς διαβλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση τους επόμενους μήνες;
- Η Ελλάδα θα καταφέρει να εκταμιεύσει την έκτη δόση, ίσως και την επόμενη. Μέχρι τον Μάρτιο, οπότε θα πρέπει να καταβάλει 17 δισ., θεωρούμε ότι η χώρα θα αναγκαστεί να κηρύξει αδυναμία εξυπηρέτησης υποχρεώσεών της απέναντι στους επενδυτές. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα τους πληρώσει ή θα καταβάλει μισθούς στο Δημόσιο. Μια Κυριακή, λίγο πριν από το ξημέρωμα της Δευτέρας, οι αρχές απλά θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Ετσι έχουν οδηγηθεί σε όμοιο αδιέξοδο 55 χώρες.
- Στην περίπτωση που, πράγματι, χτυπήσει καμπανάκι, τι θεωρείτε ότι θα συμβεί πρακτικά στη χώρα και την Ευρωζώνη;
- Οι κίνδυνοι μετάδοσης θα κλιμακωθούν, αλλά πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα παρέμβει με μεγαλύτερες αγορές πορτογαλικών, ισπανικών και ιταλικών ομολόγων. Αλλά η Ισπανία και η Ιταλία δεν θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους, τουλάχιστον, την επόμενη πενταετία, ή η Πορτογαλία την επόμενη διετία.
O ρόλος της EKT- Φαίνεται να τρέφετε ιδιαίτερες προσδοκίες για το ρόλο της ΕΚΤ...
- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, αποσυμπιέζοντας τις ενστάσεις στην Ευρωζώνη. Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, η ΕΚΤ δεν θα επέτρεπε καμία έλλειψη ρευστού στο διατραπεζικό σύστημα και θα προστατεύσει τις καταθέσεις. Εχει, πάντως, μεγαλύτερα περιθώρια για να αναλάβει έναν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο. Μέχρι το 2007, οι ισολογισμοί της ΕKT περιορίζονταν στα 900 δισ. ευρώ, φθάνοντας τα 1,6 τρισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2011. Την ίδια περίοδο, η Fed επέκτεινε τους ισολογισμούς της από τα 800 δισ. δολάρια στα 2,6 τρισ. δολάρια. Αγόρασε ακόμη και εταιρικά ομόλογα της General Motors, διότι δεν φοβήθηκε να το κάνει.
- Είναι βάσιμα τα σενάρια που θέλουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη;
- Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_08/10/2011_458682

No comments: