7.12.11

Νέες περικοπές συντάξεων το 2012 - Προετοιμάζεται ήδη το κλίμα - ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: ανεργία @ 26% το 2012

Νέο «ασφαλιστικό» προετοιμάζεται για το 2012 με νέες πρόσθετες μειώσεις στις συντάξεις, στα επικουρικά και με νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ευκαιρία για το νέο αυτό «ασφαλιστικό» προσφέρει η ύφεση και η ανεργία, με τις απορρεόμενες αυξημένες απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων σε έσοδα, αλλά και τις αυξημένες τους δαπάνες (από πρώιμες συνταξιοδοτήσεις και επιδόματα), που έτσι δημιουργούν νέες «τρύπες».

Η προετοιμασία του πολιτικού κλίματος για τις νέες περικοπές φαίνεται και από τα μελανά χρώματα με τα οποία η πολιτική ηγεσία περιγράφει την κατάσταση. Ετσι «ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης περιέγραψε χθες με μελανά χρώματα την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και την προοπτική βιωσιμότητάς του», γράφει ο Ηλίας Γεωργάκης σε εκτενές ρεπορτάζ του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Το σχέδιο αυτό επιβεβαιώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ και από τον διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, καθηγητή Σάββα Ρομπόλη, που θεωρεί «πολύ πιθανό να έρθει νέο Ασφαλιστικό το 2012», καθώς οι απώλειες από μια ύφεση που θα ανεβάσει την ανεργία στο 26% του χρόνου (εκτιμήσεις ΙΝΕ ΓΣΕΕ) θα είναι τεράστιες, ακόμα περισσότερο που συνοδεύονται και από πρόσθετες μειώσεις των κοινωνικών δαπανών κατ'εντολήν της τρόικας. Η εκτίμηση του κ.Ρομπόλη, μάλιστα, σύμφωνα με τα «Νέα», είναι ότι θα επιχειρηθεί οι ανατροπές αυτές να αποκτήσουν αυτοματοποιημένο χαρακτήρα!

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=433652&h1=true

Εκτιμήσεις για πραγματική ανεργία στο 26% το 2012 περιλεμβάνουν οι προβλέψεις του ΙΝΕ ΓΣΕΕ ενώ ακόμα και η επίσημη ανεργία θα σπάσει το φράγμα το 21% και το ένα εκατομμυριο ανέργους, βάζοντας κυριολεκτική βόμβα στο ασφαλιστικό.

Ο κ. Σάββας Ρομπόλης, από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, που έκανε την εκτίμηση ότι είναι πιθανό να χρειαστεί ένα νέο Ασφαλιστικό μέσα στο 2012 που θα φέρει νέες μειώσεις συντάξεων και νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Μάλιστα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ συνέδεσε τις νέες μειώσεις στις συντάξεις με το κούρεμα κατά 50% των ομολόγων του δημοσίου που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν ομόλογα του δημοσίου ύψους 24 δισ. ευρώ. Αν γίνει κούρεμα 50% τότε τα ταμεία θα χάσουν περιουσία ύψους 12 δισ. ευρώ και θα χρειαστούν αναχρηματοδότηση για να είναι βιώσιμα.
Η ανεργία σε συνδυασμό με τις πιέσεις της Τρόικα για μείωση δαπανών θα φέρει νέο νόμο: «Με ειδικό νόμο θα ανακαθορίζονται οι συντάξεις με στόχο να μην υπερβαίνει το ύψος των δαπανών το 2,5% του ΑΕΠ έως το 2060» λέει ο κ. Ρομπόλης και υπογραμμίζει ότι η απλή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δεν είναι αρκετή:«Για να καλυφθούν τα ελλείμματα, θα έπρεπε το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να φτάσει στα 82 έτη»...

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112780575

No comments: