12.9.12

Παράταση στο θρίλερ και τη δόση


Χάνεται το τρένο της 8ης Οκτωβρίου για το "πράσινο φως" στην εκταμίευση των 31,5 δισ. «Κολλάνε» οι διαπραγματεύσεις στα εργασιακά.


Παρατείνεται η αγωνία για την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ καθώς οι εντός διαπραγματεύσεις (των τριών κομμάτων) αλλά και οι εκτός (της κυβέρνησης με την τρόικα) συνεχίζονται, χωρίς να φαίνεται οριστική κατάληξη αυτήν την εβδομάδα.
Το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει αναχώρηση της τρόικας και του Γ. Στουρνάρα για τη συνεδρίαση του συμβουλίου Eurogroup την Παρασκευή και επάνοδό της για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και την επόμενη εβδομάδα.
Στο φόντο του χρονοδιαγράμματος που τέθηκε εκ των πραγμάτων σημειώνονται διαφωνίες:

* Στο εσωτερικό της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ προβάλλουν ισχυρές ενστάσεις στο μίγμα των προτεινόμενων από το υπουργείο Οικονομικών μέτρων. Χθες η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε τις εναλλακτικές της προτάσεις, κάτι που είχε πράξει και το ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη εβδομάδα.

* Από την πλευρά της τρόικας εκφράζονται αντιρρήσεις και απορρίπτονται μέτρα ύψους 2,5-3 δισ. ευρώ, ενώ απαιτεί διευκρινίσεις για επιπρόσθετο επιμέρους πακέτο ύψους 3 δισ. ευρώ.

Υπό αυτό το πρίσμα, το σημερινό ραντεβού Στουρνάρα - τρόικας και των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα δεν αναμένεται να οδηγήσει σε τελική συμφωνία. «Χρειάζεται ακόμα χρόνος προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο», σημειώνει στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι ανακοινώσεις θα μπορούσαν να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την κατάθεση τόσο του προσχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή -η συνταγματική προθεσμία ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου- όσο και του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος, με επικρατέστερο σενάριο την ενσωμάτωση του μεγαλύτερου μέρους του στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/725023/Article.aspx

 

No comments: