24.9.12

Διόρθωση με όλα τα περιθώρια ανοιχτά στο ΧΑ


Σύμφωνα με αυτούς που βλέπουν το “ποτήρι μισογεμάτο”, η σημερινή κίνηση της Αγοράς ήταν απόλυτα αναμενόμενη και ήλθε από τον συνδυασμό της υπεραγορασμένης εικόνας που είχαν οι περισσότερες μετοχές του 20αρη και από την παντελή έλλειψη νέων ειδήσεων που θα μπορούσαν να τονώσουν το ενδιαφέροn

Απόλυτα θετική ένδειξη για τους συγκρατημένα αισιόδοξους, είναι το γεγονός ότι η σημερινή διόρθωση συντελέστηκε με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο και αυτό αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών θα είναι βραχύβιες και γρήγορα οι αγοραστές θα επιστρέψουν στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Από την άλλη πλευρά, της απαισιόδοξης σχολής σκέψης, ασφαλώς και γίνεται αναφορά στα τελευταία απόλυτα “υποψιασμένα” δημοσιεύματα, έστω και αν αυτά έτυχαν άμεσης διάψευσης.

Τονίζουν ιδιαίτερα τόσο το δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η αξιολόγηση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για το Ελληνικό χρέος αναμένεται να καθυστερήσει για μετά τις Αμερικανικές εκλογές, κάτι που επιβεβαιώνει τα “διορατικά” σενάρια σύμφωνα με τα οποία η αναστροφή των ξένων όσον αφορά το Ελληνικό ζήτημα είναι επίπλαστη και απλά εξυπηρετεί την επιφανειακή ηρεμία στις Αγορές μέχρι τις 6 Νοεμβρίου και αφ΄ ετέρου το δημοσίευμα του Spiegel, που ακολούθησε και το οποίο (μεταξύ άλλων ) αναφέρει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει δημοσιονομική απόκλιση περίπου 20 δισ. ευρώ προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι για την χορήγηση επόμενης δόσης, σχεδόν διπλάσιο ποσό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, επικαλούμενο προκαταρκτικά στοιχεία που έχει συλλέξει η τρόικα. 

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης παραδέχονται ότι το σχέδιο διάσωσης των 173 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε με την Αθήνα το Μάρτιο, είναι ήδη κατά πολύ εκτός στόχων.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ρωτήσει αρκετές φορές εάν οι πιστωτές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η ΕΚΤ, θα ήταν πρόθυμοι να διαγράψουν μέρος των χρεών της χώρας, επισημαίνει το περιοδικό, χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές του.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως δημοσιευμάτων και διαψεύσεων, σαν μόνο σίγουρο δείχνει ότι όλο και περισσότεροι τίτλοι από αυτούς που οδήγησαν την κούρσα του Δείκτη κατά τις τελευταίες οκτώ συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, επιδεικνύουν ενδείξεις σημαντικής κόπωσης.
Μάλιστα, αν η όποια διόρθωση του Δείκτη δεν ολοκληρωθεί χωρίς κλεισίματα χαμηλότερα των 740 μονάδων, τότε θεωρείται σίγουρο ότι θα επιστρέψουν τα σενάρια για δοκιμασία της στήριξης στις 710 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή διόρθωση άρχισε να αποκτά δυναμική μετά τις 15.30 με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, όμως πολύ σύντομα επεκτάθηκε και στις περισσότερες από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να παρουσιάζει “ζαλάδες” μόλις πλησιάζει την ζώνη αντίστασης 308 – 314 μονάδες και μάλιστα σήμερα έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας (280,82 μονάδες) με απώλειες 5,73%. Επίσης στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι Alpha Bank, CPB, MIG, Εθνική και Κύπρου, ενώ από το υπόλοιπο Τραπεζικό ταμπλώ, με οριακά θετικό πρόσημο διασώθηκε η μετοχή της Τρ. Ελλάδος και συνεχίζεται η “ένδοξη” πορεία της Γενικής (-19,8%), μετά την επιστροφή της από το πρόσφατο reverse split.

Πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, τερμάτισε την συνεδρίαση και ο Γενικός Δείκτης, καθώς στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Motor Oil, Jumbo.

Ασφαλώς και ο μεγαλύτερος προβληματισμός πηγάζει από την συμπεριφορά του τίτλου του Οργανισμού Προγνωστικών, που δικαιώνει όλους όσους προέβλεπαν ότι δύσκολα ο τίτλος θα ξεπεράσει το νέο “φορολογικό χτύπημα”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή έκλεισε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ διεκδικώντας νέα χαμηλά τριμήνου, ενώ ακούραστες είναι η “εισαγόμενες” και εγχώριες εκθέσεις που μειώνουν τις τιμές – στόχους.

Έτσι μετά τις UBS, BNP Paribas και Eurobank Eq. ήλθε η σειρά της Credit Suisse να “κουρέψει” την τιμή – στόχο.

Πιο συγκεκριμένα, μείωσε τη σύσταση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ σε "underperform" από "outperform" και την τιμή - στόχο στα 3,5 ευρώ από τα 7,8 ευρώ.

Από τις ελάχιστες μετοχές του 20αρη που έκλεισαν στο “πράσινο” τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η μετοχή της Folli Follie Group, που ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε μέχρι τα 9,14 ευρώ (+6,03%) για να κλείσει τελικά αρκετά χαμηλότερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με τον Ελβετικό όμιλο Dufry AG, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απόκτηση από την Dufry AG στρατηγικής συμμετοχής (51%) στον κλάδο των αφορολογήτων ειδών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της FFG, η υλοποίηση της σκοπούμενης συμμαχίας, εφόσον επιτευχθεί, θα γίνει μέσω απόσχισης του εν λόγω κλάδου από την FFG. "Εν όψει της ανωτέρω εξέλιξης, η Εταιρεία βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία και με τις πιστώτριες τράπεζες και θα προβεί, σε επίσημες ανακοινώσεις , όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, με την οριστική κατάληξη των διαπραγματεύσεων στις προσεχείς 2 με 3 εβδομάδες", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Credit Agricole πιθανόν να χρειαστεί να “ρίξει” επιπλέον 600-700 εκατ. ευρώ στην Εμπορική προτού μπορέσει να πουλήσει την Ελληνική θυγατρική της, σύμφωνα με πηγές του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με γνώση της διαδικασίας πώλησης, τις οποίες επικαλείται η WSJ.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις της Credit Agricole με τους τρεις “μνηστήρες”, δηλαδή την Eurobank, την Alpha Bank και την Εθνική, οι προσφορές ομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό και προβλέπουν την απόκτηση της Εμπορικής στην τιμή του 1 ευρώ.

Οι αρχές της Ευρωζώνης ετοιμάζουν ένα ευρύ πακέτο διάσωσης που θα περιλαμβάνει πολλές Χώρες, συμπεριλαμβάνονταςένα τροποποιημένο πρόγραμμα για την Ελλάδα, μια δεύτερη διάσωση για την Ισπανία και ένα πρώτο πρόγραμμα για την Κύπρο, αναφέρουν οι Financial Times Deutschland σε δημοσίευμά τους, επικαλούμενοι πηγές της Ευρωζώνης.

Τα νέα μέτρα στήριξης για τις τρεις Χώρες μπορεί να διαπραγματευτούν και να παρουσιαστούν στις Εθνικές Κυβερνήσεις ως πακέτο μέχρι το Νοέμβριο το αργότερα, ανέφεραν οι Financial Times Deutschland. Ένα κοινό πακέτο στόχο έχει να κάμψει τις αντιστάσεις για επιπλέον παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα μεταξύ των Γερμανών βουλευτών, παρουσιάζοντας μια ευρεία λύση που θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική αλλαγή στην κρίση χρέους, τόνισε η εφημερίδα. Αρχικά, οι αποφάσεις ήταν προγραμματισμένο να ληφθούν τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ωστόσο, το Βερολίνο βάζει φρένο στο να κλείσει μια συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο στα μέσα Νοεμβρίου. Τα μέλη της τρόικας δεν θα έχουν ολοκληρώσει την έκθεσή τους για την Ελλάδα μέχρι την επόμενη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 8 Οκτωβρίου, αναφέρει το δημοσίευμα.

Επιστροφή στο ΧΑ
Μόλις τρεις οι “πράσινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του FTSE και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+0,33%), Folli Follie Group (+4,06%) και Ελ. Πετρέλαια (+1,16%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Motor Oil (-9,38%), Βιοχάλκο (-8,18%) και ΟΠΑΠ (-7,14%).

Με απώλειες μεγαλύτερες του 6% οι Πειραιώς και MIG, του 5% οι Μυτιληναίος, Εθνική, Κύπρου, Alpha Bank, Eurobank, CPB, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 25 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 778,05 (12.38) και χαμηλό τις 753,76 (17.06) και έκλεισε τελικά στις 754.48 με απώλειες 2,75%, ενώ ο τζίρος μειωμένος σημαντικά έφθασε τα 47,8 εκατ. από τα οποία τα 0,5 αφορούσαν “πακέτα” (Πλ. Θράκης, Κύπρου).

Κακή η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές έναντι 93 πτωτικών και για 26 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 6%.

Στα επιμέρους, κινητικότητα επέδειξαν οι Ικτίνος, Νηρέας Τέρνα Ενεργειακή, Υγεία, Eurobank Properties, χαμηλότερα συνεχίζεται η αναρρίχηση για ΝΕΛ και Flexopack, ενώ ιδιαίτερης προσοχής ίσως χρειάζεται η σημερινή κίνηση στα Πλ. Θράκης μετά την προσυμφωνημένη συναλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα, “πακέτο” 500.000 μετοχών ή του 1,09% της εισηγμένης πέρασε μέσω του Χ.Α., στα 0,85 ευρώ. Η αξία της συναλλαγής ανήλθε στα 425.000 ευρώ.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/727656/ArticleMarketComment.aspx

No comments: