15.9.12

Καίγονται οι ελπίδες της εξαγωγικής επιχείρησης


Τα μηνύματα που λαμβάνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες από την ευρωπαϊκή αγορά προοιωνίζονται ένα πολύ δύσκολο 2013

Φρούδες αποδεικνύονται οι ελπίδες της ελληνικής μεταποίησης για άνοδο της εξαγωγικής προσπάθειας, εξ' αιτίας της αναμφισβήτητης πλέον ....μη πανηγυρικής, εισόδου της Ευρώπης  σε φάση ύφεσης.

Τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό, από τη μεγαλύτερη για την ελληνική εξαγωγική επιχείρηση αγορά, αυτή της Ευρώπης, είναι από γκρίζα έως έντονα μελανά, καθώς οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης που κέρδισαν έδαφος και στο β' εξάμηνο του 2012, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για αλλαγή της τάσης μέσα στο υπόλοιπο της φετινής χρονιάς, ενώ προοιωνίζονται ένα δύσκολο, υφεσιακό 2013.

Βάσει των στοιχείων της Eurostat, τα πράγματα είναι δυσάρεστα τόσο για τους «17» της Ευρωζώνης, όσο και για το σύνολο των «27» της Ένωσης, με δεδομένο ότι στη διελκυστίνδα των αντιμαχόμενων πολιτικών, προς το παρόν επικρατούν αυτοί που πιστεύουν στη δημοσιονομική πειθαρχία, το οικονομικό correctness, τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό και τα πρωτογενή πλεονάσματα, παρά τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση, τους μισθούς, το επίπεδο ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και τις επίσης πολύ αρνητικές και επικίνδυνες επιπτώσεις στην συνοχή της ευρωπαϊκής «οικογένειας».

Αν εξαιρεθεί η γερμανική οικονομία που είχε να επιδείξει μία μικρή άνοδο σε ποσοστά ΑΕΠ, κατά το β' τρίμηνο, η άλλη μεγάλη οικονομία της Ένωσης, η γαλλική,  είναι σε στασιμότητα, ενώ οι υπόλοιπες χώρες από λίγο έως πολύ  ταλαιπωρούνται από τις κυρίαρχες περιοριστικές πολιτικές.

Τι σημαίνουν αυτά για την ελληνική επιχείρηση που παλεύει να κρατηθεί σε κρίσης και όταν οι μόνες της ελπίδες για επιβίωσης βρίσκονται εκτός συνόρων; Σημαίνουν μειωμένη ζήτηση από το εξωτερικό για τα προϊόντα της, σημαίνουν επιβράδυνση στις παραγγελίες, πιέσεις στις τιμές, σημαίνουν ακόμη περισσότερες προσπάθειες για  πωλήσεις σε αγορές μακρύτερα από την ευρωπαϊκή γειτονιά μας.

Τα μηνύματα έχουν ήδη παραληφθεί από τους Έλληνες επιχειρηματίες που αναβάλλουν και αυτοί τις όποιες κινήσεις σχεδίαζαν για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στο εξωτερικό, είτε με παραλήπτες στο εξωτερικό. Εισπράττουν αρνητική ψυχολογία, περικοπές κάθε λογής, δυσοίωνα προγνωστικά και ...ανάλογα προσαρμόζονται, όταν πριν λίγους μήνες είχαν αρχίσει να βλέπουν κάποια ανάκαμψη στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές.

Όμως η δυτική Ευρώπη, σήμερα δίνει μία απογοητευτική εικόνα, η οποία μαζί με την καταποντισμένη αγορά των Βαλκανίων, κάνει τα πράγματα πολύ δυσκολότερα για την ελληνική εξωστρεφή επιχείρηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα του σήμερα και η πρόβλεψη του αύριο.

http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=107784

No comments: