12.10.12

Ο στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται άνετα στο 2023 ή 2025!!!!

Εξι εναλλακτικές λύσεις εξετάζουν η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο για να καλύψει η Ελλάδα το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος στα επόμενα χρόνια, χωρίς να χρειαστεί ούτε οι χώρες της Ευρωζώνης να δώσουν νέα δάνεια και ούτε να απαιτηθεί κάποιο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα, η τρόικα «τρέχει» σενάρια για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA), με το συμπέρασμα αυτή τη στιγμή να είναι ότι το δημόσιο χρέος υποχωρεί στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ το 2023 ή το 2025 (αναλόγως με τις παραδοχές που γίνονται για την πορεία βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας) και όχι το 2020.
Αυτό γιατί, διαπιστώνεται ότι από το 2020 και μετά το χρέος αποκλιμακώνεται με ταχύτατους ρυθμούς που κυμαίνονται από 9,3 έως 9,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ετησίως. Ετσι, για να αποφευχθεί μία συζήτηση περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, δεν αποκλείεται να αλλάξει το χρονικό όριο βάσει το οποίου χαρακτηρίζεται ως βιώσιμο το χρέος και αντί του 2020 να μετατεθεί στο 2023 ή το 2025.
Τις τελευταίες μέρες η συζήτηση γύρω από το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού έχει «φουντώσει», ενώ απασχόλησε και το πρόσφατο Eurogroup στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων που θα υπάρξουν από την παροχή της διετούς παράτασης στον χρόνο μείωσης του ελλείμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή έχει εκτιμηθεί ότι το χρηματοδοτικό κενό έως το 2016 θα κυμανθεί μεταξύ των 20 δισ. ευρώ (κατ’ ελάχιστο) και των 30 δισ. ευρώ (το πολύ). Μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες θεωρούν ότι το πιο πιθανό είναι να απαιτηθούν περί τα 25 δισ. ευρώ.
Μόνο η παράταση κατά 2 χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής υπολογίζεται ότι οδηγεί σε επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες της τάξης των 6-7 δισ. ευρώ. Εάν στο ποσό αυτό προστεθούν οι αστοχίες στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, οι τυχόν επιπλέον ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι αποκλίσεις εξαιτίας της μεγαλύτερης του προβλεπόμενου ύφεσης και οι αποκλίσεις στον φετινό προϋπολογισμό, τότε το ποσό ανεβαίνει στα επίπεδα των 25 δισ. ευρώ.
Πάντως, η ελληνική πλευρά επιμένει -στις συζητήσεις που γίνονται με την τρόικα- ότι το κενό αυτό μπορεί να καλυφθεί από ενέργειες που θα αναλάβει η ίδια η Ελλάδα και χωρίς να χρειαστεί κάποια βοήθεια από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν έξι τρόποι για να καλυφθεί το κενό και μπορεί να λειτουργήσουν συνδυαστικά:
1. Επιστροφή των κερδών που θα αποκομίσουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες (ΕθΚΤ) της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν κατά τη διάρκεια της κρίσης (πρόγραμμα SMP).
2. Μείωση επιτοκίων από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης της χώρας. Αυτή η λύση είναι πιθανή, αλλά αρκετές χώρες που τους έχει χτυπήσει η κρίση, όπως η Ιταλία, ήδη δανείζονται ακριβότερα από ό,τι δανείζουν την Ελλάδα.
3. Μετακύλιση της πληρωμής των ομολόγων που κατέχουν οι ΕθΚΤ από το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο και όχι από το πρόγραμμα SMP. Τα ομόλογα αυτά υπολογίζονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,5 δισ. ευρώ λήγουν έως το 2016.
4. Μετακύλιση της αποπληρωμής διμερών δανείων προς το κράτος. Για παράδειγμα, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) έχει δανείσει στο Δημόσιο 5,2 δισ. ευρώ.
5. Εσοδα από την πώληση και επαναμίσθωση περιουσιακών στοιχείων του κράτους. Το ύψος αυτών των εσόδων δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, αλλά εκτιμάται ότι δύσκολα θα ξεπεράσει το 1-2 δισ. ευρώ.
6. Αύξηση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων κατά 9 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), τόσο η Κομισιόν, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) καταρτίζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση τέτοια σενάρια. Σύμφωνα με παράγοντες που έχουν γνώση των σεναρίων αυτών, η Κομισιόν ενσωματώνει πιο αισιόδοξες παραδοχές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και προβλέπει ότι το χρέος θα βρεθεί στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ το 2022 ή το 2023. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι της τάξης του 120% του ΑΕΠ το 2025.
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι η τρόικα κινείται στη λογική να επεκτείνει τον χρονικό ορίζοντα για το πότε θα βρεθεί σε βιώσιμα επίπεδα το χρέος, ώστε να αποφευχθεί κάποιο «κούρεμά» του και ταυτόχρονα να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το ΔΝΤ το ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες, τόσο από την τρόικα, όσο και από την ελληνική πλευρά επισημαίνουν με νόημα ότι ο κανόνας που λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο εάν το 2020 βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ «δεν είναι γραμμένος σε πέτρα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να αλλάξει κάποιο από τα δύο νούμερα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_12/10/2012_498371

____________________________________________________

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΔΝΤ, Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΠ ΚΛΑΣ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΑ ΓΝΩΡΙΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 30-40 ΕΤΩΝ!!!

"από το 2020 και μετά το χρέος αποκλιμακώνεται με ταχύτατους ρυθμούς που κυμαίνονται από 9,3 έως 9,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ετησίως"
γιατί;
μα γιατί λένε ότι θα πληρώσουμε τα ομόλογα που λήγουν ..τότε!!!!
ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ!!!
Η ΕΛΛΑΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ ΤΟ 2023!!!!
ΚΑΣ!!! ΚΑΣΕΡΙ, ΠΩΣ ΤΟ ΛΕΝΕ!!!!
ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ!!!



" Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή έχει εκτιμηθεί ότι το χρηματοδοτικό κενό έως το 2016 θα κυμανθεί μεταξύ των 20 δισ. ευρώ (κατ’ ελάχιστο) και των 30 δισ. ευρώ (το πολύ)."
ήδη γράφει 4 μπροστά!!!

έχουμε και λέμε
επιμήκυνση: 6-7
αποκρατικοποιήσεις: ????? (δεν το μετράμε καν, στο 20% της εκτίμησης;)
επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση: 20-25
αποκλίσεις ύφεσης: 5-10
φετινές: 2
" το ποσό ανεβαίνει στα επίπεδα των 25 δισ. ευρώ"
εγώ βγάζω 33-44
αφαιρούμε τα "κέρδη"* και σα να είμαστε κοντά στο να "γράφει 4 μπροστά"!
*τα έχει ήδη υπολογίσει στο 2013!!!

No comments: