12.10.12

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να φτάσει το χρέος της Ιταλίας

Η Ευρωζώνη δεν θα ανακάμψει νωρίτερα από το 2014, με την ιταλική οικονομία να διανύει το 2013 ένα ακόμη έτος με ύφεση, ακολουθώντας τα χνάρια των κρατών-μελών στην περιφέρεια. Σε αυτό το πόρισμα καταλήγει δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού Πρακτορείου Reuters που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Αναμένεται, μάλιστα, το χρέος της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη, να φθάσει σε νέο επίπεδο-ρεκόρ κατά τη διάρκεια του 2014. Το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 0,7% και όχι κατά 0,2% όπως προβλέπει η ιταλική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του 2013. Τόσο το Reuters όσο και η ιταλική κυβέρνηση συμφωνούν ότι το 2014 η συρρίκνωση της οικονομίας θα φθάσει το 2,4%. «Η Ιταλία είναι παγιδευμένη σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, με την επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας να συνδέεται άμεσα με την ευρύτερη κατάσταση της Ευρωζώνης», παρατηρεί ο Ραζ Μπαντιάνι της IHS Global Insight. Την Τετάρτη, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι ανακοίνωσε φοροαπαλλαγές για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις της ύφεσης στην οικονομία.
Σ’ ό,τι αφορά την ευρύτερη Ευρωζώνη, μόνο 17 από 71 οικονομολόγους εκτιμούν ότι οι οικονομίες των «17» θα παρουσιάσουν το 2013 επαρκή ανάπτυξη για να υπερκαλύψουν τη συρρίκνωση της τάξεως του 0,5% που προβλέπεται για το 2012. Η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters συναινεί με την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης μόνον 0,3% για το 2013.
Κατά κοινή ομολογία, τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επαρκούν για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην Ευρωζώνη. Σε δημοσκόπηση του Reuters για τη γερμανική οικονομία, την ισχυρότερη στην Ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 1% το 2013 και στο 0,8% το 2012.
Μέσα στην εβδομάδα, το ΔΝΤ ανακοίνωσε τις δικές του εκτιμήσεις για τις επιδόσεις των οικονομιών στην Ευρωζώνη, τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία. Στην ετήσια οικονομική έκθεση αναφέρεται ότι ένας από τους δύο βασικούς παράγοντες που μπορεί να εκτροχιάσουν την παγκόσμια ανάπτυξη είναι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι συνθήκες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο παραμένουν εύθραυστες παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Ιουνίου και η ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ αποτέλεσαν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναφέρεται, τέλος, σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012 στην Ευρωζώνη, με ορατό τον κίνδυνο της συρρίκνωσης, με μετριοπαθή επιτάχυνση το 2013.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_12/10/2012_498353

_________________________________________

ΟΥΤΕ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
ΟΥΤΕ ΤΟ %ΑΕΠ
ΤΟΛΜΑΝΕ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
μόνο "ρεκόρ"

No comments: