12.10.12

Οι Γερμανοί επενδυτές παροτρύνονται να στραφούν κατά της Ελλάδας

ΖΕΖΑ ΖΗΚΟΥ
Η Γερμανική Ενωση Προστασίας των Επενδυτών Αξιογράφων (DSW) ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι κατείχαν ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 180 εκατ. ευρώ αποφάσισαν να κινηθούν δικαστικά εναντίον του ελληνικού κράτους. Η DSW θεωρεί ότι το «κούρεμα» κατά 53,5% των ομολόγων με το PSI και η αντικατάστασή τους με νέα αξιόγραφα με χρόνο λήξης σε 30 χρόνια προσκρούει στο Διεθνές και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και κάλεσε (!) γι’ αυτό τους επενδυτές να προσφύγουν εναντίον της Ελλάδας, ζητώντας αποζημίωση.
Το δίλημμα αυτό πολλών ιδιωτών επενδυτών οι οποίοι είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα, να στραφούν ή όχι δικαστικά εναντίον της Ελλάδας για το «κούρεμα» που υπέστησαν τον περασμένο Μάρτιο, πήρε διαστάσεις στον γερμανικό Τύπο με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Αθήνα της κ. Μέρκελ. Αλλά ενώ όλες οι αρμόδιες ενώσεις προστασίας των επενδυτών τους παροτρύνουν να το κάνουν, οι νομικοί εκφράζουν τις αμφιβολίες τους.
Ο πιο άμεσος και συμφέρων από οικονομικής άποψης τρόπος είναι η αγωγή ενώπιον των γερμανικών δικαστηρίων, τόνισε ο δευθύνων σύμβουλος της DSW, Τόμας Εχτφίσερ. Τονίζεται, επίσης, ότι δεν συστήνεται η προσφυγή ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων, καθώς η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί την εκδίκαση των υποθέσεων και ελλοχεύει ο κίνδυνος της παραγραφής. Ηδη, σύμφωνα με την DSW, αρκετοί θιγόμενοι στις μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις έχουν συνεννοηθεί να προχωρήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε αγωγές. Παρ’ όλο που η DSW θεωρεί ότι μια γερμανική απόφαση θα μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, στον βαθμό που η χώρα θα παραμένει μέλος της Ε.Ε., άλλοι νομικοί εκφράζουν την αμφισβήτησή τους σχετικά με την καθ’ ύλην αρμοδιότητα των γερμανικών δικαστηρίων να εκδικάσουν την υπόθεση, τονίζεται.
Ο Christoph Thole από το Πανεπιστήμιο του Tübingen δεν θεωρεί δεδομένο ότι, επειδή η κατοικία των ιδιωτών επενδυτών βρίσκεται στη Γερμανία, αυτό σημαίνει το δίχως άλλο ότι τα γερμανικά δικαστήρια μπορούν να εκδικάσουν την υπόθεση, καθώς η αγορά ενός ομολόγου δεν είναι βέβαιο ότι ισούται με τη σύναψη μιας συμφωνίας μεταξύ του ιδιώτη και του ελληνικού κράτους. Σε περίπτωση αμφιβολιών, θα κληθεί να αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πράγμα που θα μπορούσε να καθυστερήσει την οριστική απόφαση.
Να θυμίσω πως η ελληνική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο έκανε χρήση των επονομαζόμενων Collective Action Clauses, οι οποίες είναι δεσμευτικές για τους δανειστές, στον βαθμό που έχει συναινέσει η πλειοψηφία των δανειστών. Αυτή η ρύθμιση μπορεί να ξεπεραστεί μόνον αν υποστηριχθεί ότι παραβιάστηκε το Ευρωπαϊκό ή το Διεθνές Δίκαιο, αλλά η νομική θεμελίωση ενός τέτοιου ισχυρισμού δεν θα είναι εύκολη, καταλήγει ο Thole.
Πάντως, χθες, τα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα προειδοποιούσαν πως «μόνο με νέο “κούρεμα” θα σωθεί η Ελλάδα». Η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί χωρίς νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, σημειώνουν τα πέντε κορυφαία ινστιτούτα οικονομικών μελετών της Γερμανίας, σε έκθεσή τους η οποία δημοσιεύθηκε χθες. «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί χωρίς ένα νέο “κούρεμα”», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου του Κιέλου, Γιοάχιμ Σάιντε. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αγορά ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών δημιουργεί κίνδυνο πληθωρισμού, ενώ σηματοδοτεί το τέλος της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ. «Η απόφαση της ΕΚΤ κλονίζει τον βασικό πυλώνα της νομισματικής ένωσης, τον στόχο της σταθερότητας των τιμών. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ΕΚΤ δεν είναι πλέον ανεξάρτητη από τη δημοσιονομική πολιτική», αναφέρεται στην έκθεση.
Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη, «τελειωμένη». Και το μόνο που θα μπορούσε ίσως να τη σώσει είναι ένα δεύτερο γενναίο «κούρεμα» των χρεών της, και δη εκείνων που βρίσκονται στα χέρια των θεσμικών δανειστών, δηλαδή των κρατών. Αυτό ανακοίνωσαν χθες στη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Ολα τα βασικά οικονομικά μεγέθη δείχνουν ότι η ώρα της χρεοκοπίας πλησιάζει και ότι δεν μπορεί να αναχαιτισθεί με νέα δάνεια ή επιμηκύνσεις. «Η Ελλάδα πέτυχε πολλά στον δημοσιονομικό τομέα», τόνισε εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας ifo του Μονάχου Κάι Κάρστενσεν. «Ομως αυτό δεν φτάνει στο ελάχιστο για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους της». Πιο διαφοροποιημένη ήταν η θέση του διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας του Χάλε, Ολιβερ Χολτεμέλερ. «Καλά, η χρεοκοπία θα έρθει», είπε. «Αλλά θα πρέπει να βοηθήσουμε αμέσως μετά την Ελλάδα να ξεφύγει από την καταστροφή και να επανέλθει βαθμιαία σε πορεία ανάκαμψης».

No comments: