12.10.12

Fitch: Οι αποφάσεις των ΦΑΓΕ και Coca-Cola δείχνουν τη σφοδρότητα της ελληνικής κρίσης


Η απόφαση της Coca-Cola Hellenic να μετακινηθεί από την Ελλάδα στην Ελβετία και η πρόσφατη παρόμοια απόφαση της ΦΑΓΕ αποτελούν «περιορισμένο προηγούμενο» προς το παρόν για άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires. Και αυτό, παρά τα ισχυρά κίνητρα που έχουν οι επιχειρήσεις για μείωση του ρίσκου έναντι ενδεχόμενης ανεξέλεγκτης διάχυσης της κρίσης χρέους.

Η αλλαγή έδρας, σε αντίθεση με την απλή εισαγωγή σε ξένα χρηματιστήρια, μπορεί να μετριάσει τον αντίκτυπο μιας ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ, για επιχειρήσεις με σημαντικές δραστηριότητες στο εξωτερικό και ταμειακές ροές που προέρχονται από αυτές.

Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Coca-Cola Hellenic, αναφέρει η Fitch, αναφερόμενη στην απόφαση της πρώτης να μετακινηθεί στην Ελβετία και να εισαχθεί για κύρια διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, τονίζοντας ότι η εταιρεία έχει παρουσία σε 28 χώρες.

Η κίνηση της Coca-Cola Hellenic, η οποία σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή περίπτωση διαφοροποίησης δραστηριοτήτων πέραν της μητρικής αγοράς, όπως και η κίνηση της ΦΑΓΕ, αντανακλούν τη σφοδρότητα της κρίσης που πλήττει την Ελλάδα, σχολιάζουν οι αναλυτές του οίκου.

Πέραν της εξαιρετικά πιεσμένης οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και κυρίως όσες έχουν σημαντική εγχώρια παρουσία, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και ισχυρές πολιτικές αντιστάσεις (σ.σ. αν επέλεγαν να μετακινηθούν εκτός Ελλάδος), αναφέρει η έκθεση. Σε ό,τι αφορά τις μικρότερες επιχειρήσεις, αυτές πιθανότατα θα είχαν περιορισμένα οφέλη από μια τέτοια κίνηση, εκτός αν κατάφερναν, όπως η ΦΑΓΕ, να δείξουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους προέρχεται από αγορές εκτός της χώρας στην οποία εδρεύουν.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1638863

No comments: