25.10.12

Η πολιτική του κ. Μπερνάνκι δεν είναι πανάκεια

Bloomberg

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, υποστηρίζει ότι θα στηρίζει την οικονομία ώσπου η αγορά εργασίας να ανακάμψει «σημαντικά». Η δέσμευση αυτή μπορεί να τον αναγκάσει να αγοράζει ομόλογα ώς τους τελευταίους μήνες της θητείας του, που λήγει τον Ιανουάριο του 2014, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Βloomberg.
Το 68% των 60 ερωτηθέντων οικονομολόγων θεωρεί ότι ο τρίτος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης του κ. Μπερνάνκι θα διαρκέσει ώς τα τέλη του ερχόμενου έτους ή και ακόμα περισσότερο.
Μόλις το 51% εξ αυτών αναμένει ότι η στρατηγική αυτή θα τονώσει την απασχόληση, με μέση εκτίμηση την αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 116.000 το 2013. «Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας πιθανότατα θα είναι βραδύτερη από όσο παραδέχεται η ΕΚΤ» τονίζει οικονομολόγος της Bank of America, προσθέτοντας ότι οι χαράσσοντες την πολιτική «έγιναν γλάστρες στη γωνία, περιμένοντας να δουν βελτίωση στην αγορά εργασίας».
Ο κ. Μπερνάνκι δήλωνε τον Αύγουστο ότι οι νέες αγορές ομολόγων, παρότι τονώνουν την ανάπτυξη και την απασχόληση, ίσως διαβρώσουν την πίστη πως η Fed θα εξέλθει ομαλά του πρωτοφανούς προγράμματος, που μαζί με τους πρώτους δύο γύρους αγορών ομολόγων έφθασε τα 2,3 τρισ. δολάρια. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο κ. Μπερνάνκι υπερέβαλε με την ποσοτική χαλάρωση, με το 55% να θεωρεί πως η πολιτική είναι υπερβολικά χαλαρή, έναντι 48% που υπέδειξε το ίδιο στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Μη αγοράζοντας ομόλογα, η Fed θα αύξανε τον κίνδυνο «διαρθρωτικής ζημίας» στην οικονομία, με την «ατροφία» που θα υφίσταντο οι δεξιότητες ατόμων τα οποία μένουν για πολύ καιρό στην ανεργία. Αυτά δήλωνε ο κ. Μπερνάνκι στα τέλη Αυγούστου. Στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι περισσότεροι από 4,8 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν μείνει εκτός εργασίας για έξι μήνες και πλέον. Τον Αύγουστο ο κ. Μπερνάνκι υποστήριζε ότι οι πρώτοι δυο γύροι ποσοτικής χαλάρωσης παρήγαγαν 2 εκατ. θέσεις εργασίας.
Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,3% το δεύτερο τρίμηνο, λιγότερο από την προηγούμενη εκτίμηση για 1,7%, έχοντας αναπτυχθεί κατά 2% το πρώτο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% το τρίτο τρίμηνο, 2,1% το ερχόμενο έτος και 2,7% το 2014. Χωρίς τις αγορές ομολόγων εκτιμάται ότι οι ρυθμοί αυτοί θα βρίσκονταν πιο κοντά στο 1,9% και το 2,5% για το 2013 και το 2014, αντίστοιχα. Ως τα τέλη του 2014 το πρόγραμμα θα βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας στο 7,3%, έναντι 7,5% χωρίς τη βοήθειά του.
Ο κ. Μπερνάνκι έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι πανάκεια. Η Κεντρική Τράπεζα προέβλεπε τον Σεπτέμβριο ότι ο δείκτης ανεργίας θα μειωθεί με αργούς ρυθμούς, με την ανεργία να κυμαίνεται στο 7,6 - 7,9% στα τέλη του ερχόμενου έτους και στο 6,7 - 7,3% στα τέλη του 2014. Ο δείκτης ανεργίας μειώθηκε απρόσμενα στο 7,8% τον Σεπτέμβριο, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2009. Η οικονομία ενισχύθηκε κατά 114.000 εργαζομένους τον περασμένο μήνα, μετά τους αναθεωρημένους 142.000 τον Αύγουστο, ήτοι περισσότερο από όσο αναμενόταν. «Ο λόγος που η οικονομική ανάκαμψη είναι βραδεία τα τελευταία τρία χρόνια είναι οι αντίθετοι άνεμοι», παραδέχονται κάποιοι αναλυτές. «Οι άσχημες επιπτώσεις της φούσκας αναίρεσαν τους φυσιολογικούς μηχανισμούς μετάδοσης της παραδοσιακής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_25/10/2012_499720

No comments: